zależnie od pory roku wracam do tego przepisu. Polecam:) Składniki na prostokątną blaszkę, około 12 porcji: 2 szklanki płatków owsianych 200 g startej marchewki na dużych oczkach 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki stewii lub ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cynamonu 100 g orzechów włoskich lub innych które lubicie 2 jajka Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch(...)dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Gdy wystygnie
ciastkarnia na kruchym spodziekeksówkę o długości 35 cm: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 4 duże dojrzałe banany 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki suszonej żurawiny Wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Rozgrzewamy piekarnik do 180. W tym czasie do miski dajemy jajka z cukrem i miksujemy je przez(...)około 3 minuty, następnie dodajemy jogurt z olejem i wszystko mieszkamy. W tym czasie banany zgniatamy widelcem "na papkę"i dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy suche składniki i wszystko znów mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki i posypujemy wierzch ciasta żurawiną. Wkładamy formę do nagrzanego pieca na około 40 minut. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewakacje. Zobaczymy. Na razie zostałam szczęśliwą posiadaczką śliwek i upiekłam z nich pyszne ciacho z kruszonką. Polecam Składniki na keksówkę 60 cm 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 250 g masła śliwki kruszonka: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło(...)Wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlewamy jogurt. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, delikatnie dodajemy je do masy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do keksówki. Śliwki myjemy i przedzielamy na pół a następnie kładziemy na ciasto blisko siebie. w osobnej misce wsypujemy mąkę z cukrem i dodajemy masło. Ugniatamy
ciastkarnia na kruchym spodziekawy. Polecam:) Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: spód: 100 g herbatników 100 g masła masa serowa: szklanka cukru pudru 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego mały kubek jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 brzoskiwnie 2 galaretki brzoskiwniowe Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. Masło rozpuszczamy na piecu i wlewamy je do pokruszonych herbatników(...)składniki i przekładamy je do formy. Dokładnie przyciskamy aby masa herbatnikowa stworzyła jednolity spód. W osobnym naczyniu kremówkę ubijamy z cukrem i delikatnie dodajemy na zmianę twaróg i jogurt naturalny. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane w osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i delikatnie dodawać do serowej masy gdy przestygnie. Wszystko wymieszać jeszcze raz na niskich obrotach
ciastkarnia na kruchym spodziekolejności), wyszedł mi zatem tradycyjny obiad od początku do końca. Składniki na tortownicę o średnicy 32 cm Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy(...)Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru oraz jogurtu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją stopniowo do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy będzie gotowa masa przelewamy ją do formy. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 1 jogurt naturalny gęsty dżem (ja użyłam truskawkowego) musli rodzynki szczypta cynamonu mandarynki suszona żurawina Wszystkie składniki nakładamy łyżeczką do szklanki. Rodzynki mieszamy z musli. "Kolorowe" warstwy powinien dzielić jogurt, ponieważ ma najgęstszą konsystencję, dzięki czemu utrzyma resztę składników na swoim miejscu. Oczywiście można użyć również innych składników - polecam banany (świeże i suszone), konfiturę śliwkową albo owoce w zalewie
My Culinary ArtSładniki: Jogurt naturalny lekki 1 banan kilka czekoladowych płatków śniadaniowych cynamon (idealny na odchudzanie) kardamon Do talerza wlewamy jogurt, na wierzch układamy banany i płatki czekoladowe, całość posypujemy cynamonem i kardamonem. Smacznie i zdrowo
My Culinary ArtSkładniki (ok. 2 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 1/2 l wywaru warzywnego 1 żółtko (opcjonalnie) jogurt naturalny ser Brie lub Lazur sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki oliwy 1. Od szparagów odcinamy zdrewniałe dolne końcówki i wyrzucamy. Odkrawamy główki i odkładamy na bok. Szparagi obieramy. 2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną(...)mnie krem był za mało słodki) i wrzucamy główki szparagów. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy również dodać "makaron" z marchewki (cienkie paseczki surowej marchewki, które otrzymujemy przy pomocy obieraczki). Smacznego
My Culinary ArtSkładniki: 1 jogurt naturalny (150ml) 1 śmietanka kremowa (200ml) 2 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five o'clock) 2 łyżki wody w temp. 80 stopni + do dekoracji: 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango 1. Matchę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. W garnuszku delikatnie ubijamy(...)żółtka razem z cukrem. Cały czas mieszając dodajemy jogurt naturalny. Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, żeby odparował nadmiar wody. Gdy zacznie gęstnieć, szybko wkładamy garnek do zimnej wody i mieszamy aż do ostygnięcia. Dodajemy matchę i dokładnie mieszamy. 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z matchową masą. Przelewamy do naczynia do mrożenia i wstawiamy do zamrażarki
Tajskie smakipewność, że jest to prawdziwy, zdrowy polski czosnek. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała mieseczka Składniki: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu ( najlepiej Pegaz ) 150-200ml jogurtu naturalnego przyprway takie jak bazylia, oregano, tymianek ( co kto lubi) mięta sól, pieprz Majonez mieszamy z jogurtem ( jeśli ktoś nie lubi majonezu lub woli sos dietetyczny można go pominąć, choć
Kolizje Smakówporcji: Mała mieseczka Składniki: Pęczek koperku ( najlepiej prawdziwego polskiego koperku, gdyż te „mniejsze” odmiany mają znacznie mniej intensywny smak) 2 łyżki majonezu ( najlepiej Pegaz ) 150-200ml jogurtu naturalnego ( opcjonalnie śmietany 12%) Bazylia, oregano Sól Majonez mieszamy z jogurtem. Koperek myjemy pod bieżącą wodą i siekamy na malutkie kawałeczki. Dodajemy do miseczki z wymieszanymi wcześniej składnikami. Delikatnie
Kolizje Smakówdań z grilla) i pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek. Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól, pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy(...)jogurtu greckiego, doprawiamy solą i pieprzem, a całość mieszamy. Zostawiamy na chwilkę by się „przegryzło
Kolizje Smakówwiadomo, sa dobre na każdą pore dnia i roku :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g chudego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g jagód 50g gorzkiej czekolady Naleśniki smażymy i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem
Kolizje SmakówDzisiaj propozycja naleśników na słodko z farszem serowo-malinowym. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g półtłustego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego lub śmietana 12% 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g malin opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady do polania z wierzchu lub bita śmietana(...)Naleśniki smażymy według przepisu i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem lub śmietaną i dorzucamy cukru. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy maliny i zawijamy naleśnik w trójkąt. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz nakładamy kleksy bitej śmietany. Zajadamy
Kolizje Smakówdodatkiem bobu i sosu z niebieskiego sera pleśniowego. Całość dopełniają pokruszone orzechy włoskie. Mniam! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 20g sera z niebieską pleśnią garść ugotowanego bobu świeże zioła kilka orzechów włoskich Chleb tostowy wkładamy do tostera ustawionego na średnią moc. Kiedy grzanki wyskoczą układamy je w miseczkę(...)czymś dociskamy, żeby uzyskały specyficzny kształt. Bób obieramy ze skórki. Do pokruszonego (lub posiekanego) sera pleśniowego, wsypujemy nieco posiekanych ziół, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i rozkruszamy. Na przygotowanych grzankach układamy bób, polewamy je przygotowanym sosem
Kolizje Smaków