jogurtu - 1824 przepisów (strona:28/122)

Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 177

szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt. wzorowałam się na tym przepisie czas przygotowania: ok. 1,5 godz. Składniki: na ciasto: 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) 180 g jogurtu naturalnego 125 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml oliwy 1 białko jaja (żółtka nie wyrzucać, wykorzystamy do smarowania bułeczek) 1/2 łyżeczka soli 500-600 g mąki (zależy od wilgotności(...)natki pietruszki, posiekanej 30 g natki kolendry, posiekanej dodatkowo: 1 żółtko jajka + 1 łyżka wody nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie) Przygotowanie: W misce wymieszaj jogurt i drożdże. Dodaj rozpuszczone masło, oliwę, sól i białko jaja, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto (ja to robię łyżką), aż do uzyskania delikatnego, miękkiego ciasta. Pod koniec przełóż ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 164

opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 60 g cukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt naturalny Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez 15-20 minut. W miseczce(...)stron, aż bułka się zezłoci. Powtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej.  Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 163

sobie lato z jesienią. Kawałek tego ciacha podany do kawy to prawdziwa przyjemność :) 300 g mąki pszennej 170 g masła 100 g cukru dar muscovado 4 jajka 130 g jogurtu naturalnego łyżka surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek węgierek 0/5 szklanki jagód kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru łyżka surowego kakao łyżka startej(...)skórki z pomarańczy łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy

Mienta blog
Zatar halabi i pasta z fasoli jaś! 156

Dzisiaj troszeczkę idziemy w kierunku kuchni arabskiej. Przygotowałam pastę z białej fasoli jaś, jogurtu naturalnego i obłędnej przyprawy zatar halabi (do kupienia na stoiskach z kuchnia arabska, lub w dobrych delikatesach z kuchniami świata), przyprawa jest bogata w ziarna sezamu i zioła, nadaje bardzo charakterystyczny smak i aromat. SKŁADNIKI NA PASTĘ Z FASOLI JAŚ Z DODATKIEM ZATARU HALABI: - puszka fasoli(...)jaś  - 150 ml jogurtu naturalnego gęstego - 1,5 łyżki zataru halabi - 15 kropel oleju sezamowego -sól -sok z cytryny do smaku Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 271

książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45 - 55 minut   Składniki: 150 g masła 150 g jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu 500 g śliwek(...)ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego

Słodkości i nie tylko
Ucierane ciasto jogurtowe 186

się takimi właśnie smakami. Ciasto to jest lekkie i po brzegi wypełnione  świeżymi owocami. Składniki: - 6 jajek - 150 g masła - 1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 500 g jeżyn - 4 brzoskwinie   Przygotowanie(...)Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i miksujemy. Ciągle mieszając powoli dolewamy przestudzone masło. Do masy dosypujemy oba cukry oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy mąkę. Do ciasta dodajemy jeżyny oraz cieniutko obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość już delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z kalafiorem 229

ugotowanego kalafiora z malinowym pomidorem oraz zielonym ogórkiem. Ktoś robi podobną? Składniki : * 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy * 2 ogórki gruntowe * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu greckiego * pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić. Składniki sałatki wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki

Magiczne Życie Marty
Z dalekich wypraw... #8 Teraz Polska. Przepis Ślązaków na polewkę z raków 163

jest nie dla mnie.  raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr bulionu warzywnego (z kostki) żółtko szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu 2 łyżki masła 3 łyżki jogurtu maturalnego mini bagietki (do podania) Raki ugotowałam w bulionie. Wyjęłam. Wystudziłam. Wyskubałam mięso z odwłoków. O szczypcach nawet nie myślałam, od razu je wyrzuciłam. Skorupki rozdrobniłam na tyle(...)rozpuszczone masło. Podsmażyłam do uzyskania lekko pomarańczowej barwy. Zalałam bulionem. Wymieszałam i przelałam całość przez sitko. Tak oczyszczony bulionu zaprawiłam żółtkiem, przyprawiłam gałką i pieprzem, lekko pogotowałam. Ostatecznie dodałam jogurt, wrzuciłam mięso z odwłoków. Podałam z minibagietką.   Szczerze powiem, zupa w ogóle mi nie smakowała. Nigdy więcej raków! Nawet w restauracji

bastalena
Mizeria 145

Składniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Ogórka myjemy, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Można ogórka poszatkować na tarce do warzyw.  Dodajemy sól i pieprz.  Jeśli nie stosujemy diety bezmlecznej dodajemy 2 łyżki dobrej śmietany. Przy nietolerancji laktozy można pozwolić sobie na łyżkę naturalnego jogurtu ale można też

prawdziwe jedzenie
Słodziaki sodziaki 431

niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy(...)zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ciasta mniej niż 1 cm. Kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm. Jeśli sodziaki mają być bardzo słodkie to jeszcze posypuję je cukrem i dopiero

prawdziwe jedzenie
Sodziaki do piwa na św. Patryka 194

słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i sól. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy(...)zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 1 cm lub mniej.Nożem lub foremką wykrawamy dowolne kształty, np. kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm lub cieńsze. Moje dzieciaki zajadają najchętniej

prawdziwe jedzenie
Sałatka cesarska 272

Składniki : Główka sałaty Kilka pomidorków koktajlowych Łyżka zielonych oliwek lub kaparów Cebula Kilka ząbków czosnku Grillowania pierś z kurczaka Szklanka naturalnego jogurtu Olej lub oliwa 2 łyżki musztardy Twardy ser kozi Sól, pieprz, majeranek, bazylia Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy olejem.Grillujemy i kroimy w plastry. Sałatę mieszamy z mięsem, pomidorami, pokrojonymi oliwkami i cebulą. Czosnek siekamy(...)mieszamy z jogurtem i musztardą. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z sosem i tartym serem

prawdziwe jedzenie
Zupa krem z cukinii z curry 186

porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek 4-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki pieprzu cayenne jogurt naturalny świeża bazylia Przygotowanie (30 min): Na początku należy przygotować cukinię, a więc obrać ją ze skórki, wydrążyć miękki środek z pestkami, pokroić w grubą kostkę oraz obrać czosnek(...)odparował, ewentualnie odlać jego część. Powinno go być tym mniej im gęstszy chcecie uzyskać krem. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu doprawiamy jogurtem naturalnym. Podajemy z grzankami, najlepiej samodzielnie wykonanymi! :) Voila! Danie gotowe! Smacznego

PastelFood
Chłodnik ogórkowy z nasturcją 179

blogu jest już chłodnik z botwiną  a teraz polecam wam chłodniczek ogórkowy. Szybko się go robi bo nic nie trzeba gotować. Wystarczy pokroić ogórki i zieleninę, dodać jogurt i doprawić do smaku. Proste i pyszne:) składniki: 7-8 dużych ogórków gruntowych 600 g jogurtu naturalnego pęczek zieleniny-koperek,szczypiorek czosnkowy i natka pietruszki kilkamaście kwiatów nasturcji do smaku sól(...)pokroiłam je razem z pestkami. Pokrojone ogórki przełożyć do miski. Zieleninę drobno posiekać, ja dałam mieszankę koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać doprawić do smaku. Ja użyłam mieszanki soli ziołowej i czosnkowej. Na koniec dodać płatki nasturcji i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową 188

parze czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki górskich płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik(...)stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera, dodajemy cukier, kakao, płatki owsiane, wlewamy jogurt i olej, miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Przekładamy masę do papilotek, najpierw masę czekoladową, następnie kopistą łyżeczkę serka fruit wymieszanego z budyniem, przykrywamy znów masą czekoladową. Formę z babeczkami wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania