żeby babka wyszła wysoka. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża marchew 1 średnie jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem(...)pieczenia i przesiać. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce. Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać. Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej
Ze smakiem i z pasjąsię zapasów mrożonych owoców, na blogu będą pojawiać się teraz przepisy z ich użyciem :) Na pierwszy ogień idą pancakes. Pełnoziarniste, orkiszowe, lekko słodkie placuszki z kwaskowatymi owocami. Idealne z jogurtem lub syropem klonowym. Krótko mówiąc smaczne, syte i dość szybkie w przygotowaniu śniadanie. Składniki na ok 25 placuszków suche: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 0,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej(...)czubata łyżeczka proszku do pieczenia mokre: 500 ml jogurtu naturalnego 50 ml mleka 4 jajka 3-4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp. + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki) Przygotowanie: Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód. Do mokrych składników powoli
Ze smakiem i z pasjąporcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia Na sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól Sposób przygotowania: Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę(...)jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polać placki i natychmiast podawać. Smacznego! Wyliczenia: dynia 3 zł jajko 0,7 zł cebula
Obiad za dychękupiłam i nie wytrzymałam...Łasuch straszny ze mnie ;) Mango lassi. Składniki na ok. 0,9 l napoju: 1 dojrzałe mango (można dać 2); 400 ml jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu greckiego); 250 ml mleka; szczypta albo i dwie mielonego kardamonu; 2 łyżki miodu (ze względu na stan mojego mango, dodałam 3 łyżki); Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy(...)dzbanka blendera, dolewamy jogurt i mleko. Dodajemy miód i kardamon. Miksujemy, na gładki koktajl. I podajemy. Smacznego!!! PS. Mango ma dużą pestkę, która jest wrośnięta i nie można jej tak łatwo wyjąć jak np. z awokado. Należy ją okroić. Do lassi zużywamy tylko te części mango, które nie mają włókien z pestki. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi
Miksturowniknieźle, ale ostatnio przyjrzałam się niestety jak pani je robiła... lód, mleko i syrop truskawkowy... Tymczasem prawdziwe smoothie to dokładnie zmiksowane owoce z kruszonym lodem i ewentualnie dodatkiem mleka, jogurtu itp. Po polsku po prostu koktajl :) Idealnie nadaje się na dietetyczne śniadanie (ani grama cukru!) lub na deser w upalne popołudnie. Składniki (3 porcje): - 0,5 kg świeżych moreli - kilkanaście(...)truskawek (najlepsze będą mrożone) - pół woreczka kostek lodu - 100ml mleka lub jogurtu naturalnego (niekoniecznie) Przygotowanie: Blenderem kruszymy lód i truskawki. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy morele (bez pestek oczywiście:D) i dalej bardzo dokładnie miksujemy - tak, żeby skórki porządnie się pokroiły. Dolewam jeszcze odrobinę mleka, chociaż i bez niego koktajl jest pyszny:) Można też zamiast mleka dodać
Kraina Tysiąca Smakówłatwo i dosyć szybko, nie ma możliwości, żeby nie wyszło. Najwięcej czasu zajęło mi posiekanie migdałów i orzechów, bo robiłam to ręcznie:) Składniki (duża blaszka): Ciasto: - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 150g (kubeczkiem po jogurcie odmierzamy kolejne składniki) - 3 kubeczki mąki - 3/4 kubeczka cukru - 1/2 kubeczka oleju - 4 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 nieduże(...)żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. 4. Teraz odstawiamy mikser i mieszamy już tylko łyżką ;) Powoli dodajemy żółtka, cukier, olej i jogurt. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy całość. Ciasto jest dosyć rzadkie i wydaje się, że jest go mało, nie ma się czym przejmować, wszystko jest ok:). Przelewamy
Kraina Tysiąca Smakówpewnej znanej firmy i choć niby takie zdrowe, bo pełnoziarniste, a niestety zawierają wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy. Zazwyczaj wybieram produkty, które go nie zawierają, a jest niestety wszędzie! W jogurtach, w sokach i ciasteczkach dla dzieci, po prostu wszędzie, gdzie trzeba coś posłodzić. Zmieniłam troszkę oryginalny przepis, dodałam cały kilogram sera (w oryginale 900 gram), zredukowałam ilość cukru(...)cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej) - 1/4 laski wanilii (ziarenka) - 4 duże jajka w temp. pokojowej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Tortownicę smarujemy masłem lub margaryną. Aby przygotować spód ciasta topimy masło, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Wysypujemy
Kraina Tysiąca Smakówzauważył... ;) Składniki (blaszka o wymiarach 28 cm x 24 cm): - 4 jajka - 1 niepełna szklanka cukru + łyżka do rabarbaru - 2 łyżki domowego cukru waniliowego - 180 g jogurtu naturalnego - czubata łyżka wiórków kokosowych (można pominąć) - 0,5 szklanki oleju - 3 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 g rabarbaru - 1 średniej wielkości jabłko - cukier puder do posypania(...)ciasta Przygotowanie: 1. Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na nieduże kawałki, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kostkę. 2. Jajka ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą masę (nawet 5 minut). Następnie dodajemy cukier z cukrem waniliowym, jogurt z wiórkami oraz olej. Miksujemy tylko do połączenia się składników na najmniejszych
Kraina Tysiąca SmakówDeser a'la kopiec kreta - skropione cytryną banany, z puszystym jogurtem i czekoladowym ciastem Miał być piękny kopiec kreta, jednak tak czasami bywa, że wszystko idzie nie tak jak powinno. Najpierw nie było prądu i spód wyszedł zakalcowaty, ale dla smaku mu to nie zaszkodziło. Później śmietana nie chciała się ubić, zerwał się wiatr, śnieg z deszczem i takie
Kraina Tysiąca SmakówDeser owocowy z jogurtem i orzechami - owocowy mus z banana, kiwi i limonki Właściwie to miałam z okazji weekendu wrzucić przepis na ciasto, ale niestety klątwa drożdżowych wypieków wciąż mnie prześladuje. Wydawałoby się, że nic prostszego niż ciasto z automatu, wrzucić składniki, a resztę robi maszyna... a tu spektakularny zakalec :) Jak zwykle :) W zamian mam przepis na pyszny, orzeźwiający deser(...)owocowy mus z jogurtem. Świetnie odegra rolę podwieczorku. Banan jest sycący, limonka dodaje świeżości, a kiwi to pokaźna dawka witamin i teraz, kiedy są smaczne, warto zjadać jedno dziennie. Jest to też zdrowsza alternatywa dla owocowych jogurtów z syropem glukozowo-fruktozowym :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówmusztardowy do grilla na bazie jogurtu greckiego. Pogoda dziś była bardzo kapryśna, jednak udało się jakimś cudem przygotować pyszne udka na grillu, których niestety nie udało się sfotografować. Ale udka nie zając, przepis zapisany, pojawią się jeszcze raz, znajdą się też na blogu. Tymczasem dzisiaj dip. Właściwie prawie wszystkie przygotowuję na bazie greckiego jogurtu naturalnego, bo zdrowszy i smaczny(...)smaku i konsystencji dodaję czasami majonez, tak jak w tym przypadku. Ale to właśnie jogurt grecki jest ostatnio moim ulubieńcem w kuchni, dodaję go nawet do zup zamiast śmietany. Opcjonalnie do dipu można dodać odrobinę świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub kolendry. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówjednocześnie zostało mi pół opakowania ugotowanej kaszy. Wpadło mi do głowy, że może spróbować takiego połączenia...? Składniki na 1 osobę: * 50 g kaszy gryczanej * banan * kiwi * kilka łyżek jogurtu - ja dałam grecki Banana zmiksowałam z kiwi, dodałam jogurt, wymieszałam i połączyłam z kaszą. Co powiedzieć na takie połączenie? No cóż, zjadłam całą miskę i mało mi było:D Można zjeść(...)koniecznie spróbowac. nigdy jeszcze nie łączyłam kaszy gryczanej z owocami to moze byc interesujace zestawienie ;P Gość: Daria, mna75-1-87-88-105-190.dsl.club-internet.fr 2011/03/27 14:08:21 Ja zapieklam w pikarniku kasze z jogurtem waniliowym kiwi bananem i cynamonem... pysznosci... :-) sowa_nie_sowa 2011/03/27 19:26:29 Zapiekane na pewno smakuje o niebo jeszcze lepiej:) Gość: arbuzowedaiquiri, nat.netcity.pl 2011/06/25 23:04:00 Ja uwielbiam
Zdrowa Kuchnia Sowyczym włożyłam do lodówki. Masa: 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta) - u mnie waniliowa Zielona Łąka 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem) - u mnie 100 g jogurtu greckiego, nie wiedziałam jak przeliczyć na ml, więc dałam tyle 300 g lodów waniliowych, miękkich - u mnie lody capuccino z kawałeczkami czekolady 1/4 szklanki cukru pudru(...)więcej, do smaku) - dałam 30 g fruktozy 300 g nutelli Wierzch : 200 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru - dałam łyżeczkę fruktozy Serek, fruktozę, jogurt i nutellę włożyłam do miski i dobrze wymieszałam. Dodałam do tego pokrojone na kawałki lody (sporo tego było, myślałam, że 300 g lodów to niewiele;), ponownie wymieszałam, po czym przełożyłam do tortownicy, przykryłam
Zdrowa Kuchnia Sowyzdjęcia i doszłam do wniosku, że mi się zupełnie nie podobają. Dlatego też w nocy zrobiłam kolejną wersję. Tym razem z orzechami włoskimi, bo nie było laskowych oraz z jogurtem. Składniki: 800 g rabarbaru 150 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 łyżki masła 20 g marynowanego imbiru, posiekanego 150 g orzechów laskowych (lub włoskich(...)mąki pszennej 50 g masła (dałam 60) 50 g cukru trzcinowego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 50 g płatków owsianych starta skórka z 1/2 cytryny 200 g mascarpone (lub jogurtu greckiego) Wykonanie: Rabarbar pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem i przełożyć na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać masło i podsmażać przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Przełożyć do naczynia
Sto kolorów kuchnipracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :( Opakowanie zawiera: * 12 foremek * konfiturę malinową * ciasto Trzeba dodać: * 3 jaja * 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu ) * 100 ml oleju Sposób przygotowania: 1) Przygotowanie foremek: Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C. 2) Przygotowanie ciasta: Mieszankę(...)wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jaja, jogurt, olej i dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomierni rozłożyć w foremkach do połowy wysokości ( po o. 1 łyżce stołowej ) 3) Nakładanie konfitury: Naciąć rożek saszetki z konfiturą i wycisnąć z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę. 4) Pieczenie: Wstawić
kolorowotorcikowo