jogurtu - 1824 przepisów (strona:10/122)

Lekkie jabłka pieczone z pianką bananową i żurawiną 222

wiem jak Wy, ale ja po grzeszkach długiego weekendu staram się stawiać na jakieś niskokaloryczne przekaski. ;-) Stąd dzisiejszy przepis. Jabłka pieczone wypełnione pianką bananową na bazie jogurtu naturalnego, lub greckiego. Nie ma tu nawet grama białego cukru, a jedno jabłko ma ok. 140 zdrowych kalorii. :-)  Całość wychodzi niezbyt słodka, więc to dobry przepis dla osób ceniących delikatne przekąski(...)przygotowuje się błyskawicznie- nie dłużej niż 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Przepis na 4 średniej wielkości jabłka. Składniki: 4 średnie jabłka 1 mały banan lub pół dużego 100g jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego) 1 średnie jajko 30g suszonej żurawiny opcjonalnie: łyżeczka miodu, cynamon itp. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, jajko, żurawinę i mieszamy (możemy też dodać troche cynamonu

kuchnia do kwadratu
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 146

surowy bób łuska się trudniej od ugotowanego. Ja nacinałam ziarenko bobu nożykiem, po czym wyjmowałam nasionko palcami. Może znacie jakąś lepszą metodę? Danie jest bardzo aromatyczne, takie orientalne:) Jogurt naturalny i sok z cytryny doskonale łączy się z korzennymi przyprawami, łagodząc ich smak. Dla mnie jest to dodatek obowiązkowy do tego dania.  Kompozycję przypraw korzennych możecie modyfikować według uznania(...)cynamonu 2 goździki 10 gwiazdek anyżu (zależy od preferencji, ja użyłam 4, ale to i tak dla mnie zbyt wiele;p) sól, pieprz 50 g masła do podania: cytryna jogurt naturalny Przygotowanie: Na patelni rozgrzanej na średnim ogniu podpraż nasiona kolendry i kuminu, przez 2-3 minuty, aż zaczną ładnie pachnieć. Przenieś do moździerza i rozdrobnij. Na patelni rozgrzej olej

Chilli Czosnek i Oliwa
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 252

piaskowe. Jego podstawowym składnikiem jest semolina, zastępowana czasem kaszką manną (farina). Semolinę miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu ciasto nasączane jest aromatyzowanym syropem cukrowym, co decyduje o jego(...)miało teksturę grubego piasku (to dzięki semolinie i pokruszonym migdałom). Dzięki nasączeniu syropem wprost rozpływało się w ustach :) Ravani posypujemy pokruszonymi pistacjami lub płatkami migdałowymi i podajemy z dodatkiem jogurtu greckiego, lodów lub śmietany, aby przełamać jego słodycz. Ravani - przepis Wykorzystałam przepis z bloga Souvlakiforthesoul Składniki: na syrop: 300 g drobnego cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 5 goździków

Chilli Czosnek i Oliwa
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 170

się w swojej podstawowej wersji z bakłażanów usmażonych na oliwie i zanurzonych w aromatycznym sosie pomidorowym . Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko . Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów(...)pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru oliwa do smażenia do podania: jogurt naturalny Przygotowanie: Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść je w durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut i w tym czasie

Chilli Czosnek i Oliwa
Smoothie brzoskwiniowo-malinowy 1349

dwie ładnie prezentujące się warstwy. W tej chwili jest sezon akurat na te owoce ale spokojnie można użyć też innych owoców. Składniki 5 brzoskwiń pół litra malin 3 łyżki jogurtu 3 łyżki miodu Przygotowanie 1. Brzoskwinie obieramy ze skóry, najłatwiej jest na chwile je sparzyć wtedy ładnie skóra schodzi. Przekrajemy na pół brzoskwinie wyciągamy i tak z wszystkimi brzoskwiniami, przekładamy(...)wszystkie do blendera dodajemy 2 łyżki jogurtu i 2 łyżki miodu. Blendujemy całość i przelewamy do szklanek zostawiając 1/3 miejsca. 2. Maliny wrzucamy do blendera razem z łyżką miodu i jogurtu, miksujemy, by pozbyć się pestek przecieramy maliny przez sitko. Koktajl malinowy powoli przekładamy do brzoskwiniowego za pomocą łyżki tak by widoczne zostały dwie warstwy koktajlu. Gotowe , smacznego. The post

zjem to blog kulinarny
Kurczak Tandoori 257

Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu. Składniki: 4 pałki lub podudzia z kurczaka 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 małe suszone chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala(...)łyżeczki roztartych nasion kuminu 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 limonki 100 g jogurtu naturalnego Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić w misce.  Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.  Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki

wyzwania kuchenne
Raita ogórkowa 168

Indyjski dip do dań głównych na bazie jogurtu naturalnego. Świetny do grillowanego mięsa. Składniki: jogurt naturalny ogórek zielony 1/2 łyżeczki mielonego kuminu garść świeżej kolendry Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do jogurtu razem z kuminem. Zamieszać. Przełożyć do miseczki. Kolędrę posiekać i posypać nią

wyzwania kuchenne
Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską 140

formie obiadu, a następnego dnia -  śniadania.     Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 500 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 60 ml oleju 1 szklanka borówki   Wykonanie: Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać jogurt, jajka i olej.  Połączyć zawartość(...)misek i wymieszać.  Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki.  Dodać borówkę i delikatnie wymieszać.  Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać.  Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.  Podawać z miodem, syropem z agawy

Sto kolorów kuchni
80. Kolejna dziesiątka i ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem 188

mamy sposób na przetrwanie takich dni i zaraz się z Wami nim podzielimy. Bo kto z nas nie lubi osłodzić sobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne(...)książki Pani Doroty "Moje Wypieki i Desery".  Składniki 1 szklanka oleju 1 duże jajo (lub dwa małe) 1 szklanka drobnego cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 600 g jogurtu typu greckiego 500 g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ok. 500- 600 g owoców (u nas śliwki) 2- 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu

Symfonia Smaków
Styropian 300

następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było pyszne..W internecie jest wiele różnych przepisów na styropian [czyli oszukany sernik, bo smakuje jak sernik] z dodatkiem jogurtów lub śmietany,  z wiórkami lub bez...ja zrobiłam według przepisu znajomej [ mam jeszcze jeden przepis od niej na ciasto z suszoną śliwką- bez alkoholu - też robiłam na wesele - pyszne(...)szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe  7 białek  1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie

Moje domowe kucharzenie
Koktajl mango-brzoskwinia 196

dobrych sklepach. A jeśli nie znajdziecie, zastąpcie chudym mlekiem. Z pewnością też będzie smacznie, choć nieco inaczej smakowo. Składniki: * 1 dojrzałe mango * 2 dojrzałe nieduże brzoskwinie * 100 ml jogurtu naturalnego * 300 ml napoju ryżowego Alpro * 1 łyżeczka cukru ( nie koniecznie, jeśli owoce są mocno słodkie ) Wykonanie: Owoce umyć, obrać ze skóry. Oddzielić pestki, a miąższ pokroić w mniejsze cząstki(...)malakserze zmiksować owoce, dodać jogurt, raz jeszcze zmiksować. Na koniec wlać napój ryżowy i raz jeszcze wymieszać.  Jeśli koktajl będzie za mało słodki ( choć ja wolę taki mniej słodki ) dodajcie cukier. UWAGA: Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony. Dlatego przed przystąpieniem do pracy oziębcie owoce, jogurt i napój ryżowy ( tudzież mleko ) w lodówce. Tak koktajl prezentował się na Pikniku Smakoszy

kolorowotorcikowo
Smoothie truskawkowo bananowe 184

wiem czemu ale jakoś wogóle mi nie podchodzą. Gdy zaczyna się sezon na truskawki, wszyscy dookoła zajadają się tym czerwonym owocem, każdy oprócz mnie. Uwielbiam za to truskawki w jogurtach, dżemach, ciastkach, ciastach, lodach. Wiem, że to nie logiczne i conajmniej dziwne, ale właśnie tak mam. Także gdy przychodzi pora, że w sklepach truskawki nas wręcz napadaja, ja przyrządzam sobie(...)innych owoców. Bomba witaminowa, która w dodatku fantastycznie orzeźwia. I dziś taki koktajl z dodatkiem bananów chciałabym zaprezentować. Potrzebujemy (na kilka szklanek): - 500 g truskawek - 2 dojrzałe banany - litr jogurtu naturalnego Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół i wrzucamy do blendera.  Banany obieramy, kroimy na mniejsze części i dorzucamy do truskawek. Całość miksujemy. Do owoców dolewany jogurt naturalny

W mojej holenderskiej kuchni
Placki ziemniaczane 444

jeden ze smaków dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze śmietaną o gruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 jajko jedna średnia cebula 4 łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej rzepakowy do smażenia dodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania Przygotowanie: Ziemniaki obrałam(...)wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę. Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Podawałam gorące z jogurtem greckim i cukrem

Kulinarny Pamiętnik
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 173

Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół szklanki jogurtu greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to możemy je delikatnie posypać cukrem pudrem. 1 szklanka mielone(...)migdały 1/2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania 1/2 szkl. jogurt grecki 100 g margaryna Bielska Bielmar maliny z rumem Margarynę Bielską kroimy w kostkę. Migdały i mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i jogurt, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1129

moich ulubionych, szczególnie wtedy gdy pojawiają się truskawki za małe pieniądze, któe kupujemy wtedy w hurtowych ilościach. Desery są pyszne, delikatne, bardzo lekkie, na bazie bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek(...)galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do dekoracji: świeże truskawki i listki melisy Przygotowanie: Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści i nie będzie grudek, dodajemy 4 kostki lodu, aby galaretka szybciej przestygła. Boki tortownicy zabezpieczamy folią spozywczą, a spód tortownicy 22 cm wysypujemy crunchy, polewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię