Placki jogurtowe z mąki jaglanej to bardzo smaczne i leciutkie placuszki. Są tak dobre, że można je po prostu wziąć do ręki i zajadać. Ale można też podać je z ulubioną konfiturą, syropem klonowym czy musem z owoców. Placki są doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Zapewniam Was, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Do placków wykorzystałam ekologiczną mąkę
Zrób to smaczniePamiętacie szpinakowe szaleństwo z patelni? To danie przygotowałam na trochę podobnej zasadzie – wykorzystałam kurczaka, suszone pomidory oraz czarne oliwki. Do tego wszystkiego sos jogurtowy z czosnkiem i koperkiem. Do przygotowania potrzebujemy: 200 g ryżu 100 g czarny oliwek 1 mała cebula ok 300 – 400 ml bulionu ok 150 g suszonych pomidorów spora garść posiekanej, świeżej pietruszki
Szybko Tanio Smaczniegłówka młodej kapusty, niezbyt zwartej 200 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany (np. jogurtową 10%) przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z boczkiem. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i boczek i smażyć kilka
Czerwień i błękitciasto ładnie się prezentuje.Jest to jogurtowiec na zimno dwukolorowy :) i nie jest za bardzo słodki. SKŁADNIKI Biszkopt 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżka kakao Masa jogurtowa 3 gęste jogurty naturalne po 330g 7 łyżek cukru pudru 1,5 łyżek kakao 3 łyżki żelatyny 2 łyżki kwaśnej śmietany truskawki ok.400g bita śmietana w sprayu WYKONANIE
Mała w garnku mieszaDzień dobry! Jestem, wróciłam. Kilka dni urlopu bardzo mi było potrzebne, nowa energia, nowe pomysły, nowe przepisy. To wszystko już niebawem. Dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z jagodami, ale na dniach wyczekujcie bardziej wytrawnych przepisów na faszerowana cukinię, naleśniki ze szpinakiem i inne smakołyki. Składniki: 1 duży kubek 400 g jogurtu naturalnego 3 kubki mąki 1 kubek cukru
Życie zaczyna się w kuchnidziś śliwki w daniu w roli głównej, tak więc ręka zrobić musiała, a żołądek miał obowiązek zadowolić się śliwkową "podróbką". Podobne placuszki robiłam już kiedyś z dodatkiem jabłek: Placuszki jogurtowe z jabłkiem . Wychodzą pysznie delikatne w smaku właśnie za sprawą dodatku jogurtu naturalnego . Składniki na porcje dla 2 osób: 2-3 śliwki – duże 250g jogurtu naturalnego 1 jajko - całe szczypta
Grunt to przepis!czego używam kiszonych cytryn. Mają one to do siebie, że są słone i kwaśne i dobrze ukiszone są przepyszne. Dodaję je do gulaszy, sosów, sałatek, do sosów jogurtowych, pieczonych ryb, marynat na grila, do winegretów. Idealnie podkręcają orzeźwiające lemoniady na bazie cytrusów. Musicie tylko pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością, bo są naprawdę mega intensywne w smaku. Szukajcie swoich idealnych
ladykitchenproszkiem i wlać olej. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 1h do „suchego” patyczka. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Artykuł Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniajogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:). Ciasto: 450 g mąki 225 g jogurtu greckiego 150 ml oleju 150 g cukru
Szefowa kuchnijajka zetrzeć na tarce, wymieszać z posiekaną pietruszką oraz koperkiem, uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć. Takie wegetariańskie kotleciki możecie podać z sałatą masłową w sosie jogurtowym oraz genialnym puree z marchewki . Polecam :) Składniki na porcje dla 3-4 osób (8 sztuk): 5 jajek ugotowanych na twardo (rozmiar l) 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/2 pęczka koperku
UgotowaćMusze przyznać, że mnie ten efekt bardzo przyjemnie zaskoczył. Mocno owocowy, z lekko chrupiącymi nasionkami, pudding doda energii na kolejnych kilka godzin; nawet, jeśli są bardzo intensywne. Jeżynowo-jogurtowy pudding chia Składniki: (na 2-3 porcje) 300 g jogurtu naturalnego 200 ml mleka 3 łyżki chia 100 g jeżyn 1 łyżka suszonych jagód acai 3 łyżki miodu dodatkowo: jeżyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamrażarce można znaleźć takie skarby. A skoro sezon na świeże owoce już niedługo, to warto zjeść zeszłoroczne zapasy i zrobić miejsce dla tegorocznych. Proponuję Wam prosty i lekki deser jogurtowy z owocami. Składniki na 2-3 porcje: ok. 1 szklanka mrożonych owoców (u mnie jeżyny) 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepszy grecki) cukier do smaku Mrożone owoce wysypać
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj proponuję kurczaka na ostro. Główną rolę w przepisie, oprócz samego kurczaka oczywiście, odgrywa jogurtowa marynata, w której ten leżakuje 24 godziny. Składniki marynaty są wyraziste i potrafią niejednemu "dopiec". Zatem jeśli ktoś z czytających i chcących sprawdzić przepis, nie lubi pikantnych dań, proponuję użycie ich mniejszych ilości, ale z zachowaniem proporcji, które podałam ( jednych względem drugich). Gwarantuję, smak
Gosia gotujeprzez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka
Ciastkozercyciastek - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g mascarpone - 1 owoc kaki Przygotowanie: Ciastka i kaki osobno miksujemy. Jogurt mieszamy z mascarpone. W długim kieliszku układamy najpierw warstwę ciasteczek, warstwę jogurtową a na to warstwę z kaki. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników lub miejsca w kieliszku
Zainspirowana w kuchni