Małe, zimne przyjemności.Każda gałka, niczym porcja radości i uśmiechu.Nie zapomniwszy o smaku! I konsystencji. I kolorze.Delikatne i kremowe.Zabawnie kolorowe.Aromatyczne, pachnące świeżo i kusząco.Słodkie
W kuchni Karmel-itkiblogu Filozofia Smaku : klik . Początkowo robiłam go na słodko, dodając do ciasta owoce. Później zaczęłam eksperymentować i dodawałam startą cukinię, dynię, kukurydzę, zioła oraz ostre przyprawy. Do gustu przypadł mi również gulasz z papryki (piments au aioli) , zaprezentowany przez Hajduczek Naturalnie: klik . Smak warzyw dopełniony jest jogurtowym sosem. PONIEDZIAŁEK Placki z płatków jaglanych z jabłkiem, surówka z marchwii. WTOREK
Kasia SarnaCotygodniowy nasz cykl Ciasto na niedzielę a w nim Truskawkowo mi! , no bo jakże by inaczej w czerwcu, tylko truskawki. Truskawek wszędzie pełno, pysznych, słodziutkich, pachnących słońcem i warto się nimi rozkoszować właśnie teraz. Moja propozycja to pianka jogurtowa na zimno bo jakże byłoby inaczej gdy za oknem ciepło i chce się czymś ochłodzić. Pianka jest lekka i bardzo kolorowa
Moje Małe Czarowaniepłaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka truskawek 2 łyżki roztopionego masła 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 220g) odrobina oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki jogurtowe z truskawkami – Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Mąkę pszenna tortową i proszek do pieczenia przesiać do miski, następnie(...)delikatnie wszystko zmiksować do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy, bo placuszki będą rosły. Po około minucie smażenia poukładać na każdym placuszku po 3 plasterki truskawek. Smażyć dalej na małym ogniu, z obu stron na rumiano
Kulinarne PrzebojePuszyste i delikatne pączki na jogurcie. Jedne z najlepszych, jakie do tej pory robiłam. Takie świeżo usmażone i polukrowane niemalże rozpływają się w ustach. A jeśli
Arabeska waniliowaPlacuszki jogurtowe to sposób na pyszne śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. U nas sprawdzają się zawsze! Podaję je najczęściej z dodatkiem pasty orzechowej i świeżymi, sezonowymi owocami. Wtedy smakują najlepiej i w zasadzie jest to nasz deser Jak widzicie zastosowanie placuszków jogurtowych jest ogromne, zatem czas podzielić się z Wami tym prostym przepisem! Placuszki jogurtowe – składniki (10 sztuk): 250g jogurtu(...)tych placuszków jest szybkie i przyjemne Najpierw wbijamy do miski jajka. Następnie dodajemy jogurt naturalny, mąkę, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto łyżką delikatnie spłaszczając placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Placuszki pysznie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno zatem spokojnie mogą
Natka Pietruszkitiramisu) – znajdziecie je w większości supermarketów. Wierzch minimalistycznie ozdobiłam truskawkami, ale gdyby tak dodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia: 500 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 30% 100 g białej czekolady (1 tabliczka) 300-350 g jogurtu greckiego 4-6 łyżek cukru pudru 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny(...)łyżką cukru pudru. Dodajemy całość śmietany do masy jogurtowo-truskawkowej i delikatnie mieszamy od dołu do góry, aż do połączenia. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy z biszkoptami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Wierzch ozdabiamy truskawkami i listkami mięty. Post Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKolejne pyszności z bloga Ewy , które wypróbowałam okazały się strzałem w 10-tkę! :) Ciasto bez pieczenia, piękne dla oka i smaczne dla podniebienia. Cóż chcieć więcej? Niiic ... po prostu musicie wypróbować :)) Składniki: (foremka 24cm x 31cm) 2 op. herbatników (u mnie 100g każde) masa bananowa I: 400 gramów jo gurtu bananowego 2 średnie banany(...)tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej. Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej umyte winogrona. Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na winogrona. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej kilka godzin
Walijskie Pichceniemogę w sumie jeść codziennie! Delikatny, zdrowy, jogurtowy z ananasem….Do tego „czekoladowy” spód i lekko grzeszna polewa – pychotka! Jagielniczek jogurtowy z ananasem Jagielniczek jogurtowy z ananasem Składniki: SPÓD: 2 łyżki płatków żytnich ( lub innych) 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g migdałów bez skórki 1 łyżka kakao 20 g masła 2 łyżeczki ksylitolu Wiórki, płatki, migdały(...)polewę czekoladową – moja propozycja: 2 łyżki masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka mleka Do rozpuszczonego gorącego masła dodać pozostałe składniki, wymieszać, lekko przestudzić, polać ciasto. Smacznego! Filmik z przygotowania klik
Mój pomysł naDzień dobry kochani :) Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, dzisiaj lekka i zdrowa wersja szarlotki z kaszy jaglanej. Pyszna,delikatna z polewą jogurtowo-waniliową. Wprost
Sama słodycz i szczypta chiliokrągłej o średnicy 26 cm. Na spód potrzebujemy biszkopty Masa jogurtowa: 500 g twarogu delikatnego,naturalnego President 250 g serka mascarpone 100 g śmietany 18 % 200 g jogurtu greckiego 100 g czekolady deserowej od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 5 łyżeczki żelatyny z małą górką + 8 łyżek bardzo gorącej
Proste Potrawyłyżeczki chili 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do posmarowania kubdari (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, dokładnie wymieszać. Dodać maślankę, sól oraz cukier, zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, wyrabiać je przez 5 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Nadzienie z jagnięciny: W moździerzu(...)pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wykonanie Wyrośnięte ciasto drożdżowe z maślanką wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulkę, zawijając ciasto pod spód. Każdą porcję ciasta rozwałkowywać na płaski, okrągły placek. Na środku rozprowadzić 1 / 4 nadzienia z jagnięciny, brzegi ciasta złożyć do środka. Tak przygotowane porcje kubdari rozwałkować na cieńsze
niecodziennikparywarsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia
Kulinarne przygody Gatityprzepis troszkę mniej tradycyjny. Gdy w lodówce brakuje sera, a nachodzi mnie ochota na te smażone słodkości sięgam po jogurt naturalny, którego zawsze u mnie dużo na półkach lodówki. Jogurtowe oponki są równie smaczne, a ich wykonanie nie przysporzy Wam kłopotów. Wystarczy kilka składników i już można się zajadać tym pysznym deserem. Spróbujcie. A jeśli wolicie inne tego typu słodkości(...)podaną grubość. W obu przypadkach z ciasta wycinam oponki przy użyciu szklanki i kieliszka. Oponki smażymy partiami na rozgrzanym oleju (najlepiej w głębokiej patelni) z obu stron na złoto. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu i obsypujemy cukrem pudrem. Oponki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Choć i później można je spokojnie jeść. Szybkie oponki jogurtowe Smacznego Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszki