Pora na sezonowe ciasta. W tym roku sezon zaczął się zdecydowanie wcześniej i już są pyszne i słoneczne truskaweczki. Z czereśniami też będzie nader zacnie, choć osobiście zawsze czereśnie łączą mi się z crumble pie, albo takim typowym kruchym. Wracając do truskawek. Poza pysznymi koktajlami, które wypijam chyba hektolitrami, szczególnie jak temperatura otocznia wzrasta powyżej mojej strefy komfortu opiewającej(...)stopni Celcjusza, to koniecznie musi być ciacho. A jak ciacho, to albo jogurtowe, albo niezastąpiony drożdżowy klasyk. I to koniecznie taki z kruszonką. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 150 g margaryny roślinnej 1 olejku waniliowego / śmietankowego 3 jajka pół szklanki wiórek kokosowych Kruszonka: 50 g masła 2 łyżki mąki
Karczma Honoriettylodówce - schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wylepić nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut - podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięcia MASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać na dwie raty cukier, dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca - gotową pianę przekładać stopniowo łyżką do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników - gotową masę wylać na podpieczony spód ( u mnie masa zajęła prawie całą wysokość tortownicy), lekko wyrównać - na dół piekarnika wstawić duże
Smakołyki Berenikidodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie. Na 12 chlebków 3 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml) 320 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać gładkie elastyczne ciasto. Ja wyrabiałam mikserem
Krylowa Kuchniaprzydatnych wskazówek: Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej odsączone od wody i nie rozgotowane! Jeżeli chcesz uzyskać efekt "bardziej chrupkich" placuszków, zrób je cieńsze lub posmaruj wierz oliwą z oliwek. Placuszki można podawać z sosem jogurtowym lub keczupem Smacznego
Pland based fillegenialnym sosem jogurtowym z żółtą pastą curry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki pietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce wpadnie Wam trochę świeżych leśnych grzybów, a gwarantuję że zakochacie się w tym przepisie :) SKŁADNIKI ( 6 pizzerinek) ciasto 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
DefinicjaSmakuWakacje, mam wreszcie wakacje! Ostatni egzamin, stres, brak snu, wszystko w końcu wróci do normy. A ja do pracy i do gotowania ;) Musimy to uczcić! Ten
W kuchni Karmel-itkiŚwieża, sezonowa sałatka z bobem, smażonymi młodymi ziemniaczkami, sałatą lodową, świeżą miętą i fetą, polana sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smaczna i sycąca, która z powodzeniem
Oryginalny smaksmoothie, ciast, deserów i sałatek. SKŁADNIKI 1 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 szkl. jagód lub borówek, odrobina cukru, ½ szkl. truskawek, 3 łyżeczki nasion chia WYKONANIE Jogurt miksujemy z cukrem i jagodami lub borówkami, dodajemy nasiona chia, mieszamy a następnie przekładamy do pucharków, odstawiamy na kilka godzin aż napęcznieje. Przed podaniem miksujemy truskawki, takim musem zalewamy warstwę jogurtową z chia
słodki bratekszybka jogurtowa babka z posmakiem wanilii i cytryny. Świetna jako podwieczorek do kubka gorzkiej herbaty lub kawy albo na wielkanocny stół. Wiem z opinii internetowych, że z tym przepisem wiele z Was ma problem, bo wychodzi zakalec. Ja dowiedziałam się o tym dopiero po zrobieniu babki, korzystałam z przepisu książkowego ("Nigellissima") i już podczas przygotowywania ciasta dodałam proszek do pieczenia
Słodkie inspiracjeWrap z kurczakiem, to najlepsza przekąska dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu do gotowania. U nas w rodzinie wrapy są bardzo lubiane, a najlepsze
Kuchnia ŁukaszaCiasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki(...)galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukier puder 1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki musu truskawkowego 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka fix do śmietany truskawki do dekoracji Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo
wesoła kuchniasosem jogurtowo - czosnkowym. Składniki: garść szpinaku 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżka szczypiorku posiekanego 1/2 łyżeczki kurkumy sól.pieprz Szpinak umyć,posiekać. Przełożyć do miski.dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,jajka oraz pozostałe składniki.Doprawić do smaku i odstawić na ok 5 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć ciasto,formując placki
Niespełnione zdolności kulinarnewyrazisty dip jogurtowy z fetą, słodką kukurydzą i masą szczypiorku. Zajadać się tymi placuszkami w słonecznej poświacie to nie lada gratka! ;) Parę składników, garść przypraw i ziół, kilka machnięć łyżką i kukurydziane krążki mogą wylądować także na Waszych talerzach, a potem w brzuchach, rozpromieniając wydęte policzki łuną smakowitości i sokiem tryskającym z ciepłych ziaren kukurydzy zanurzonych w cieście. Delikatne, lekko
Kuchnia w Słońcu Skąpanaorzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Sernikowe koszyczki wielkanocne Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno
Kulinarne przygody Gatitylodówce ciasto podzielic na 3 części. Kolejno cienko rozwałkować każdy placek, foremką wycinać krążki, nakładać po łyżeczce twarogowego farszu i dokładnie zlepić brzegi. Zlepione pierogi układać na ścierczce lub na blacie/ desce podsypanej mąką. Gotować w dużej ilości osolonej wody prze kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące z sosem jogurtowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!