Słodka pychotka 249będzie chciał się maksymalnie dosłodzić. Składniki na blaszkę o wymiarach 23*36 ciasto: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego 20 dag masła 4 żółtka dżem porzeczkowy beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru płatki migdałowe do posypania masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka kawowa 182Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam. Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju 1 łyżeczka
ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto jogurtowe z truskawkami 244lada gadka. No to zapraszam na pierwsze truskawkowe ciasto tego lata: Składniki na formę 35 na 30 cm 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szklanka jogurtu naturalnego szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 300 g truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe babeczki z masą truskawkową 209zmykam na spacer. Składniki na 12 babeczek: babeczki: 125 g masła 150 g czekolady gorzkiej 300 g mąki szklanka cukru pudru 2 jajka 170 ml maślanki lub jogurtu naturalnego łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao masa: 250 g truskawek 250 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Masło miksujemy z żółtkami i cukrem aż wszystko się z sobą
ciastkarnia na kruchym spodzie
Jaki pojemnik wybrać na jedzenie do pracy? 261pracy: - Jeśli jest to danie „jednogarnkowe” to z powodzeniem można wybrać proste pudełko jednokomorowe. - Gdy na śniadanie mam kanapkę to wybieram pudełko śniadaniowe , a np. na płatki do jogurtu wybieram małe zamykane pudełeczko. - Do potraw, które mają intensywny zapach (dania z dodatkiem ryb czy jajek) warto wybrać pudełka z komorami i szczelnym zamknięciem. Podobnie wielokomorowe pudełka przydają się
Pasja Smaku
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 291minut. Zrobione! :) Podałam kotleciki z dwoma małymi gniecionymi ziemniakami (ponieważ ziemniaki są zdrowe i o wiele mniej tuczące niż makaron lub ryż!), odrobiną buraczków i sałatą polaną jogurtem naturalnym ze szczyptą pieprzu
My Culinary Art
Kilka słów o zielonej herbacie - sposób parzenia, właściwości, przepisy 184clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy. Lody z zielonej herbaty Matcha Składniki: 1 jogurt naturalny (150ml) 1 śmietanka kremowa (200ml) 2 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five o'clock) 2 łyżki wody w temp. 80 stopni + do dekoracji
My Culinary Art
Pieczone placki z młodych ziemniaczków 298Nadeszła pora kolacji i pojawił się problem, co by tu zjeść... Nie miałam ochoty na klasyczne kanapki, jogurty raczej jadam na śniadanie. Coś smażonego to tak trochę za ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako
My Culinary Art
Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 380łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody sól (ja użyłam himalajskiej) mały jogurt lub 200ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka) świeża kolendra Pasta masala: 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry
Tajskie smaki
Zupa krem z bobu 173gotujemy wodę i w pół litra rozpuszczamy kostkę rosołową. Przelewamy do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę miksujemy blenderem i ponownie gotujemy. Podajemy z kleksem jogurtu lub grzankami
Kolizje Smaków
Granola 243Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe
Kolizje Smaków
Smoothie truskawkowo-bananowe 238obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 243tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały tydzień to zawsze dobrze się zastanawiam ile kupić jogurtu, kefiru czy maślanki. Są to produkty, które szybko się psują, dlatego wole kupić mniej niż później wyrzucić przeterminowane. Zakupy z dziećmi często powodują znaczne zwiększenie ilości produktów w koszyku
Kolizje Smaków
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 377mąki 100 g kakao 600 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 3 lyzeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 jaj 250 g Crème fraiche lub gęstego jogurtu Czekoladę i orzechy kroimy na grubsze kawałki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy
Made By Mom And Son
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 364Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody
PastelFood