jogurt - 6012 przepisów (strona:302/401)

Ciasto: rabarbar, truskawka 210

Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale  zarówno w dżemie , jak i w cieście. Ciasto: rabarbar, truskawka Składniki: 1 szklanka  jogurtu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki kardamonu 2 laski rabarbaru kilkanaście niewielkich truskawek, zależy ile się

Kulinarne przygody Gatity
Smoothie truskawkowo-melonowe 203

Dziś kolejna odsłona smoothie: truskawka i melon. Zaryzykowałam taki duet i powiem, że było warto :-))) Smoothie truskawkowo-melonowe Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 30 dag truskawek 1/2 żółtego melona  5 łyżek cukru Wykonanie: Truskawki obieramy, melona również obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Owoce kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera wraz  z pozostałymi składnikami. Miksujemy  przez

Kulinarne przygody Gatity
Tzatziki, grecki sos czosnkowy 173

Grecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Sos feta 170

strony   Lepszy smak , jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Sos ma fantastyczny smak, pasuje zarówno do dan  z grilla, jak i do warzyw. Sos feta Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g fety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii Wykonanie: W blenderze miksujemy wszystkie składniki, oprócz bazylii, na gładką

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 208

około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki 15 truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówkami amerykańskimi 259

szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła  (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę budyniową: 3 jajka 420 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 243

dodajemy cukier, cynamon, chili i dalej smażymy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę i odstawiamy z ognia.  Zupę podajemy z dodatkiem karmelizowanej cebuli i ewentualnie jogurtu naturalnego

Kulinarne przygody Gatity
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 227

zróbmy sobie sami coś smacznego, odżywczego i w pełni wartościowego. Granola to mieszanka płatków różnych rodzajów zbóż, wzbogacona bakaliami i suszonymi owocami. To dokonały dodatek do naturalnego jogurtu lub mleka, i na przykład razem z  pokrojonym bananem zapewni nam porządną porcję energii na poranny rozruch organizmu. Tym razem, ponieważ jesteśmy w pełni sezonu na cytrusy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka coleslaw 359

marchew.   Sałatka coleslaw Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie do zmacerowania

Kulinarne przygody Gatity
Pasta rybna w wersji light 214

Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera  3 łyżki odtłuszczonego naturalnego jogurtu 1 mała cebula  sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki papryki szczypta pieprzu cayenne 2 -3 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski

Kulinarne przygody Gatity
Flatbread, czyli chlebek z patelni 168

przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Flatbread, czyli chlebek z patelni Proporcje na 8 chlebków Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat

Kulinarne przygody Gatity
Szafranowy pilaw z kurczaka 271

przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania : 45 minut Składniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu  sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 700 g piersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu  jaśminowego 4 strączki kardamonu sok i strata skórka

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 179

pieczonych buraków z  fetą Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania i chłodzenia: 3 godziny Składniki: 500 g   pure z pieczonych buraków 400 g kefiru 100 g jogurtu typu greckiego 75 g sera feta 1 ząbek czosnku sok z  cytryny do smaku 2 łyżki szczypiorku pieprz ewentualnie sól Wykonanie: Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówką amerykańską 208

średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka  cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier  puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z borówki amerykańskiej 135

krzaczki, a borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną  tartę ,  drugą tartę ,   sernik na zimno ,  domowe lody ,  jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy,  a ich wcale nie ubywa...  Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania