Najważniejsze to dobrze zacząć dzień ! A nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana granola., którą dodamy do jogurtu lub mleka. Mój przepis to kompilacja różnych internetowych przepisów, a także aktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego. Granola, czyli domowe musli Składniki: 450 g mieszanki płatków
Kulinarne przygody GatityUwielbiam proste przepisy na ciasta ! Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Składniki na ciasto: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 3 laski
Kulinarne przygody Gatitypory robiłam koktajle owocowe tylko na mleku. W smoothie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Ma niepowtarzalną konsystencję ! Koniecznie sami spróbujcie :-) Smoothie: truskawka,banan Składniki: 400 g gęstego jogurtu naturalnego ( u mnie Zott) 2 duże banany 400 g truskawek *4 łyżki cukru Wykonanie: Owoce obieramy i wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut w blenderze. Smoothie podajemy dobrze schłodzone. * Oczywiście ilość
Kulinarne przygody GatityTruskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale zarówno w dżemie , jak i w cieście. Ciasto: rabarbar, truskawka Składniki: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki kardamonu 2 laski rabarbaru kilkanaście niewielkich truskawek, zależy ile się
Kulinarne przygody GatityDziś kolejna odsłona smoothie: truskawka i melon. Zaryzykowałam taki duet i powiem, że było warto :-))) Smoothie truskawkowo-melonowe Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 30 dag truskawek 1/2 żółtego melona 5 łyżek cukru Wykonanie: Truskawki obieramy, melona również obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Owoce kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy przez
Kulinarne przygody GatityGrecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatitystrony Lepszy smak , jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Sos ma fantastyczny smak, pasuje zarówno do dan z grilla, jak i do warzyw. Sos feta Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g fety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii Wykonanie: W blenderze miksujemy wszystkie składniki, oprócz bazylii, na gładką
Kulinarne przygody Gatityokoło 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki 15 truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatityszklanki) 150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę budyniową: 3 jajka 420 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko
Kulinarne przygody Gatitydodajemy cukier, cynamon, chili i dalej smażymy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę i odstawiamy z ognia. Zupę podajemy z dodatkiem karmelizowanej cebuli i ewentualnie jogurtu naturalnego
Kulinarne przygody Gatityzróbmy sobie sami coś smacznego, odżywczego i w pełni wartościowego. Granola to mieszanka płatków różnych rodzajów zbóż, wzbogacona bakaliami i suszonymi owocami. To dokonały dodatek do naturalnego jogurtu lub mleka, i na przykład razem z pokrojonym bananem zapewni nam porządną porcję energii na poranny rozruch organizmu. Tym razem, ponieważ jesteśmy w pełni sezonu na cytrusy
Kulinarne przygody Gatitymarchew. Sałatka coleslaw Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie do zmacerowania
Kulinarne przygody GatityPastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera 3 łyżki odtłuszczonego naturalnego jogurtu 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki papryki szczypta pieprzu cayenne 2 -3 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski
Kulinarne przygody Gatityprzycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Flatbread, czyli chlebek z patelni Proporcje na 8 chlebków Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat
Kulinarne przygody Gatityprzepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania : 45 minut Składniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 700 g piersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu jaśminowego 4 strączki kardamonu sok i strata skórka
Kulinarne przygody Gatity