jogurt - 6012 przepisów (strona:307/401)

Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 328

łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody sól (ja użyłam himalajskiej) mały jogurt lub 200ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka) świeża kolendra Pasta masala: 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry

Tajskie smaki
Zupa krem z bobu 135

gotujemy wodę i w pół litra rozpuszczamy kostkę rosołową. Przelewamy do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę miksujemy blenderem i ponownie gotujemy. Podajemy z kleksem jogurtu lub grzankami

Kolizje Smaków
Granola 182

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe

Kolizje Smaków
Smoothie truskawkowo-bananowe 175

obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego

Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 197

tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały tydzień to zawsze dobrze się zastanawiam ile kupić jogurtu, kefiru czy maślanki. Są to produkty, które szybko się psują, dlatego wole kupić mniej niż później wyrzucić przeterminowane. Zakupy z dziećmi często powodują znaczne zwiększenie ilości produktów w koszyku

Kolizje Smaków
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 313

mąki 100 g kakao 600 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 3 lyzeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 jaj 250 g Crème fraiche lub gęstego jogurtu Czekoladę i orzechy kroimy na grubsze kawałki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy

Made By Mom And Son
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 289

Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody

PastelFood
Muffiny jabłkowo-bakaliowe bez cukru 185

łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre" : 0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%) 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub greckiego) 5 łyżek oliwy 4 łyżki miodu 2 jajka 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie. Powstałą

kuchnia do kwadratu
Smoothie z kiwi i bananów z imbirem 177

szybkie rozwiązanie na drugie śniadanie, albo dodatek do pierwszego :-) Przepis na 3 szklanki (ale mniejsze niż ta na zdjęciu :-) Składniki: 5 kiwi 2 banany 0,5 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego/greckiego 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru lub kawałek świeżego korzenia Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. :-) Smacznego!  K&A P.S A żeby skutecznie poczuć, że wiosna za pasem

kuchnia do kwadratu
Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem 278

kawałek łososia i posypujemy go odrobiną pokrojonego szczypiorku.   Tarty wychodzą bardzo smaczne kiedy są jeszcze ciepłe. Natomiast znakomicie smakują również na zimno z odrobiną sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego. :-) Smacznego

kuchnia do kwadratu
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 143

trzy odmiany:  [opracowane na podstawie bardzo ciekawego artykułu An Introduction to Mediterranean Cusine ] Kuchnia wschodniośródziemnomorska: obejmuje Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh   natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur

Chilli Czosnek i Oliwa
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 177

Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z pomidorów i chilli 165

czysto słodkim dżemem? Na pewno nie ja! Z czym jeść dżem z pomidorów? na kanapce (np. z jakimś serem - żółtym, czy feta, lub z jajkiem sadzonym) z greckim jogurtem, jako to się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako dip do chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 218

warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby . Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek czy kalmarów). Kiszona cytryna będzie odświeżającym dodatkiem do sałatkowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 199

łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój na kawałki, włóż do pojemnika robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Przełóż na talerz.  Do pojemnika

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania