jarzynka suszona - 79 przepisów (strona:5/6)

Domowa vegeta 544

Czy przyzwyczajeni jesteście do gotowania z przyprawami typu "vegeta"? Jeśli tak, ale nie chcecie używać gotowych, kupnych, które często zawierają duże ilości soli i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 274

bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono go na coś innego co zdecydowanie mi nie odpowiada ( doprawiam domową jarzynką ) -wykorzystuję przy gotowaniu pomysł podpatrzony w jakimś programie kulinarnym by co chwilę ( po doprowadzeniu do wrzenia) rosołu zimną wodą tak by nie gotował sie, a tylko lekko ,, pyrkał,, - po ugotowaniu(...)kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy  Zmęczone udka i coś jeszcze   -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie smaków

Buniabaje w kuchni
Seler naciowy w morelowym wywarze 111

Idealny dodatek do ryb i drobiu. Sprawdza się także jako przekąska. Składniki 600 g selera naciowego 60 g suszonych moreli cytryna 250 ml wytrawnego białego wina sól pieprz czarny 3 łyżki oleju   Przygotowanie Selery po umyciu oczyściłem, łodygi pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm, trochę natki posiekałem. Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką cytrynową(...)ogniu przez 10-15 minut, po tym czasie wyjąłem seler i morele. 50 ml wywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno

R'n'G Kitchen
Burza. 147

chce!".Ten to zawsze wie, kiedy przeszkodzić. DOMOWY BARSZCZYK.(przepis pochodzi od Mamy.) 4 średnie burakipęczek włoszczyzny po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu4 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz, Włoszczyznę (na bulion) umyłam, obrałam. Wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu wrzuciłam je do garnka. Następnie dodałam obrane całe buraki. Ugotowałam(...)wywaru, dosypałam majeranku, zagotowałam. Następnie doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Znów pogotowałam chwilę. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty, dodać można odrobinę "jarzynki". Osobiście lubię mocno czosnkowy barszcz z dużą ilością majeranku. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo 169

zupy (u mnie mrożona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy)sóljarzynka (knorr natur)natka pietruszki świeży tymianekkleksy ze śmietany 18 % Suszone grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut, następnie wylać wodę. Świerze grzyby oczyścić i opłukać pod wodą. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone także w mniejsze(...)zupą. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając, żeby się nie zważyła. Ja nie dodałam mąki, a śmietanę podałam w formie kleksów na talerzu. Doprawiamy zupę solą i ewentualnie jarzynką. Dekorujemy zupę natką pietruszki i tymiankiem. Zupę możemy podawać z ziemniakami albo z kaszą bądź też z pieczywem.Gotujemy grzyby wraz z włoszczyznągrzybowa zupa kasztelańska

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim 167

SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i nacinamy w połowie tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą, pieprzem i grubo majerankiem. W kieszonce upychamy ściśle ugotowane w osolonym wrzątku liście szpinaku. Pierś smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron(...)kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec w 220 stopniach C przez około 15-17 minut do zarumienienia ciasta. Kroić na plastry i serwować z ziemniakami i ulubiona jarzynką

Pyry na Gaz
Wywary na zupę na rumianych warzywach 187

powierzchni się przypiekło 5)-Oczywiście do wywaru dodajemy wszystkie przyprawy jak normalnie ( ja np. do rosołu i czystych wywarów dodaję liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, goździk, kawałek suszonego grzybka , gałązkę lubczyku, natki pietruszki i selera) .Jeśli zupa jest na mięsie to oczywiście mięso . 6)- Wywary na zupę zawsze zaczynamy od zalania składników zimną wodą, doprowadzeniu do wrzenia(...)można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty  wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno pietruszkę i seler).Można też te warzywa zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby ( sałatka z warzyw wygotowanych w rosole jest

Buniabaje w kuchni
Zupa fasolowa na wędzonym boczku. 110

białej fasoli 20 dkg czerwonej fasoli 4-5 ziemniaki 40 dkg żeberek wieprzowych 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula marchewka, pietruszka 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka suszonego majeranku 2-3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki tłuszcz  do smażenia woda pieprz, sól Sposób wykonania :   O ba rodzaje fasoli zalej wodą, namocz przez(...)smaku pieprzem i solą , wsyp majeranek, gotuj jeszcze około 5 minut. Podawaj gorącą , możesz ozdobić zielonymi gałązkami majeranku lub natką zielonej pietruszki. Zamiast świeżej marchewki i pietruszki możesz dodać jarzynki z mieszanki warzyw, jeśli taką masz w swojej spiżarni

Przepisy i porady kulinarne
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 189

korpusu z kurczaka 1 włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić(...)maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę

Buniabaje w kuchni
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 165

byłam niejadkiem, ale jednym z niewielu dań, które jadłam bez marudzenia były cieniutkie bitki w sosie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne(...)zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu: 1 puszka pomidorów 2 czerwone cebule łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, zalać pokrojonymi pomidorami, dodać przyprawy i zioła i gotować bez przykrycia ok. 5 minut

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 362

Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) Prawie cały sierpień spędziliśmy na walizkach. Dzisiaj w końcu zawitaliśmy do domu. Najwyższy czas, w końcu jutro trzeba Młodego

Pełny talerz
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 119

pietruszki niewielki kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej kiełbasy 200ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok(...)chrzanu. Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 3) ŻUR PO KIELECKU SKŁADNIKI: 1 szklanka kwasu z ogórków 1 litr bulionu wołowego (może być z koncentratu) 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 10 dag gęstej śmietany 1 łyżka mąki 20 dag cienkiej kiełbasy ząbek czosnku pieprz do smaku zielenina do posypania  jajka ugotowane na twardo dodatkowo: ziemniaki z wody okraszone słoninką

Moja Książka Kucharska
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 158

uwagi na porę roku, powinna być przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład(...)podpieką i zrumienią. Moje zmiany - nie dodałam czarnych oliwek i rozmarynu, bo zwyczajnie zapomniałam :) , ale dodałam za to pokrojone w plasterki dwie duże marchewki. Grzanki wysmarowałam oliwą i posypałam suszonymi ziołami, a później posypałam także tartym parmezanem.  Casserole jedliśmy razem z kuskus - bardzo pasował, zwłaszcza razem z sosem, jaki powstał podczas przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie

KUCHARNIA