specjalnej zachcianki na coś wyjątkowego. Otwieram lodówkę, patrzę minutę na mniej lub bardziej zapełnione półki i po chwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak z wędzonych ryb robię pasty do chleba. Podobny los miał spotkać i tę makrelę...... gdyby nie ta jedna minuta z nią
bistro mamawsiąść do samochodu i gdzieś ruszyć.Tym razem pojechaliśmy do Swaderek gdzie mieszczą się stawy hodowlane. Tym samym można tam kupić świeżutka rybę oraz ryby wędzone i smażone.Zakupiłam pstrąga ale nie tęczowego i sielawek kilka. Od razu na wspomnienia mi się zebrało gdy dziadek przywoził z tegoż samego
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyniesionych przez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła
Pasja Smakumnie nie w wersji smażonej, a dużo zdrowszej- duszonej w folii.Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))* dorsz- 1 filet* masło
Kraina Miodem Płynącaaioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo, lub potrawy z homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Z kolei eleganccy Francuzi posilają się blinami z kawiorem lub wędzonym łososiem oraz ostrygami z przeróżnymi przybraniami. Jednak najbardziej "rybną kolację" mają Włosi. Nazywana jest Ucztą Siedmiu
Chilli Czosnek i Oliwastawów i chronionych hodowli pochodzi wiele smacznych ryb,w bardzo niskich cenach.Kto osobiście oddaje się wędkarstwu lub ma w rodzinie wędkarza tak czy inaczej ma dostęp nie tylko pstrąga lub sandacza,ale często do zwykłej płotki,czy leszcza.Moje dzisiejsze płotki nie pochodzą z jeziora ,ale z Bałtyku.Są dlatego nieco wieksze i mają czerwonawe płetwy.I jedne i drugie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki z ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga, a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej )Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest ich ogromną zaletą. Ponieważ są na sodzie
UgotujmyTo.plniesamowicie smaczny przepis na rybę.U mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia , jak i mirunę , morszczuka czy też okonia albo pstrąga.Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań.Zapiekana w niezwykle aromatycznej i smacznej bejcy z dodatkiem chrzanu , musztardy , miodu i świeżego kopru sprawia , że cały dom jest wypełniony zapachami
Ostra na Słodkodietetyczną rybkę ?Bardzo proszę!Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusić się o swoją ulubioną rybę!Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę!Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna!Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek i nie tylko
Ostra na Słodkonawet nie patrzę. Lubię wiedzieć co jem :) Dlatego ryby najczęściej wybieram w całości. No, wypatroszone najchętniej ;) nie jest to czynność przyjemna.Na mojej liście najczęściej kupowanych ryb są łosoś, pstrąg i karp (nie tylko na Wigilię). Te ryby wykorzystuję niemal stuprocentowo, gdyż z "resztek" powstałych z filetowania gotuję zupę. Do garnka idą: głowa, odcięte płetwy, skórki i kręgosłup. Wiem, dla niektórych
Codzienna kuchnia niecodziennasałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś. Przygotowując sushi DLA SIEBIE pamiętajcie, ze to WY je będziecie zjadać, więc to WAM musi smakować. I właśnie tym kierujcie się komponując smaki.Kiedy już nałożymy wszystkie składniki, przystępujemy
Codzienna kuchnia niecodziennarazem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll. Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji przepisu na pstrąga, teraz pora na garnek :) Na początek odrobina informacji na temat marki.WOLL Cookware - Niemiecka firma założona przez Norberta Woll'a w 1974 roku w Niemczech. Jako pierwsza na świecie
Codzienna kuchnia niecodziennaolejem. (Można zamiast tego mięso natrzeć lekko olejem.) Piersi zgrillować z obu stron. Użyłam do tego celu patelni WOLL Logic, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na pstrąga >klik!< Zgrillowane mięso przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.Brokuły obgotować przez kilka minut w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Nie gotować
Codzienna kuchnia niecodziennaRyba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków.Smakuje inaczej, niż smażona na patelni. Składniki:-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )-czerwona i biała cebula-olej do skropienia-sól, pieprz-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb ) Filety płuczemy i osuszamy.Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym
Maminek kulinarnyBył pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to kwestia 30 minut. Najlepszy "fast food" to zdrowy fast food! Rukola i suszone pomidory to połączenie, które ostatnio bardzo przypadło mi do gustu. Lekko ostry smak rukoli i niezwykły aromat pomidorów świetnie
peanutbuttermonster