Propozycja na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami. Składniki 1 kg dorsza ( może być łosoś , pstrąg ) 2 cytryny ( 150 g ) 2 cebule (200 g ) 4 pomidory (300 g ) 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 10 zielonych oliwek bez pestek 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki 2 listki laurowe 1 łyżka masła do wysmarowania formy 2 łyżeczki
R'n'G Kitchenchlebki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Chleb na owsiance ma chrupiącą skórkę, jest wilgotny i idealnie porowaty. Miał być na śniadanie, ale już był na kolację, z pstrągiem wędzonym, rzodkiewką i pieczoną papryką. Nic tak nie smakuje, jak świeży, domowy chleb. A jego zapach unoszący się po domu… bezcenny. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów
mojewypiekiinietylkodziała na naszą niekorzyść. Dlatego jeśli lubisz masło orzechowe arachidowe, musisz koniecznie włączyć do diety więcej źródeł omega -3, czyli tłustych ryb (makrela, śledź, łosoś ale nie hodowlany, pstrąg), orzechy włoskie, olej rzepakowy NIERAFINOWANY, olej lniany
Powiedz dietom nieblender zrobi papkę a moja rodzinka nie lubi takich papek) dalej dodaję : masło,majonez. Dokładnie mieszam . Soli i pieprzu nie dodaje ponieważ ryba była porządnie przyprawiona( została mi z pstrąga w papilotach
Eli Gotowaniecebuli drobno posiekanej 1 łyżeczka chrzanu 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (u mnie ryż na sushi) 1 awokado 100 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżeczki kawioru (u mnie z pstrąga) dodatkowo do garniszu: kwiaty ogórecznika (są jadalne) całe ziarna kolorowego pieprzu źdźbło czosnku kilka ziaren ugotowanego ryżu Wykonanie: Płaty śledziowe Matjas pokroić w kostkę i posiekać je następnie jeszcze drobniej
Sztuka gotowania w/g SamiryWyszło pysznie i niezwykle (dla mnie) smakowo - nietypowo :) KROKIETY HISZPAŃSKIE oraz ZIEMNIACZANE PUREE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM Składniki na krokiety: - 350 gram ugotowanej ryby, szynki lub mortadeli (ja wymieszałam pstrąga i mortadelę) - 2 jajka - bułka tarta - olej do smażenia - 750 mililitrów mleka - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki masła - 4 łyżki mąki pszennej - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie: Z ryby wyciągamy
Życie zamknięte w smakuszczególnie przyjaznych wizualnie nie należy. Uznałam w końcu, że zestawię fotografie z obu stron. Jak coś - nie patrzcie ;) A teraz nieco o smaku. Dorada ma w sobie coś z pstrąga, ale jest mniej tłusta, bardziej zwarta i niemalże pozbawiona ości. Pozostaje się cieszyć, że ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się w sklepach ;). DORADA Z PIEPRZEM CYTRYNOWY I ŚWIEŻYM KOPERKIEM
Życie zamknięte w smakurazem polecam formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik
Smaki Ewymożna chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy: ok. 300 g ryby (u nas pstrąg łososiowy) 1 por 2 małe szalotki 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła garść świeżego koperku sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny Por i szalotki kroimy w talarki. Dusimy
Marder&Marder Manufacturekolejny fantastyczny przepis na rybkę – tym razem niech będzie to dorada. Jest przeze mnie mniej lubiana niż pstrąg , ale od czasu do czasu , dla odmiany też sobie ją przyrządzam . Dziś mam dla Was przepis na doradę po libańsku , czyli z dużą ilością kolorowych papryk oraz przypraw. Danie nie tylko sycące, ale też bardzo aromatyczne. Jest świetnym pomysłem nie tylko
Ostra na Słodkoprzygotowując letni numer Małopolskiego Apetytu z porcją orzeźwiających dań! :-). W środku znajdziecie sporą porcję materiałów przygotowanych przeze mnie: 3 przepisy na lody - borówkowe, wiśniowe i bazyliowe artykuł o Pstrągu Ojcowskim przegląd nowości wydawniczych 2 przepisy z użyciem pomidorów ZAPRASZAM DO LEKTURY (kliknij w link) Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwyglądało więc proszę bardzo, może coś kogoś zainspiruje :) Zaczynam od menu :) W myśl zasady dla każdego coś dobrego do grillowania przygotowałam kiełbasę, piersi z kurczaka i indyka, pstrąga oraz sery – camembert i oscypki. To wszystko podane w towarzystwie surówek, hummusu, żurawiny i jak ktoś miał ochotę oczywiście ketchupu i musztardy ;) Przepis na surówkę z czerwonej kapusty znajdziecie
Mienta blogpuszki (jest w gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam solą i pieprzem. Jeszcze ziarno słonecznika. Składniki: pomidor szpinak baby ugotowany ryż puszka cieciorki wędzony pstrąg oliwa cytryna sól pieprz czerwona cebula ziarenka słonecznika
AZgotuj!Sylwestra nie chodzi o to żeby się najeść, ale żeby wszystko było małe i pięknie podane. Składniki: opakowanie wędzonego fileta z pstrąga kilka ogórków kiszonych kapary serek Philadelphia chrzan, najlepiej świeży u mnie na każdego tatara przypadła mała łyżeczka świeży koperek Rybę posiekaj w kostkę. Ogórka
AZgotuj!powiem za wiele. Dobre. W parowniku dochodzi imbirowy pstrąg. cukinia ząbek czosnku sól kilka listków mięty + kilka do dekoracji łyżka soku z cytryny skórka cytrynowa pieprz czerwony (opcjonalnie) olej rzepak 250 ml naturalnego jogurtu ( u mnie Finezja) Cukinię pokrój w kosteczki, usmaż na łyżce oleju, pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Odstaw do wystudzenia. Do miski wlej jogurt
AZgotuj!kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką
SzczyptaSmaQDzisiaj rybka :) SKŁADNIKI: ok 1/2 kg pstrąga tęczowego sok z połowy cytryny pieprz, sól 2-3 ząbków czosnku suszone pomidory, suszona pietruszka Rybę kroimy, podsmażamy na oliwie z czosnkiem - pamiętajcie zaczynamy smażyć rybę od tej strony, na której nie było łusek :) Podsypujemy pietruszką suszoną, suszonymi pomidorami. Odwracamy i ponownie przyprawiamy, pieprz sól dla smaku. Wyciskamy sok z połowy cytryny
dlaSmaQprzy grillu przez cały rok. Spotkania z rodziną czy ze znajomymi to prawie zawsze grillowe party. Kiełbaska z grilla, szaszłyki z karkówki i szaszłyki z kurczaka czy tuszka z pstrąga to niektóre grillowe dania, które z chęcią przyrządzamy. Pyszny grill nie może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat. Namawiam gorąco do marynowania w szczególności mięsa
codojedzeniajednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRybne burgery są naprawdę rewelacyjne! SKŁADNIKI 1 ciabatta ( lub inne ulubione pieczywo) 1 kawałek smażonej lub pieczonej ryby ( u mnie halibut, może być każda inna białą ryba - dorada, dorsz, pstrąg, sandacz etc.) 1/2 pomidora 1/2 szalotki 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki wasabi ( moża użyć zwykłego chrzanu i dać go dwa razy więcej) 4 plasterki marynowanego imbiru kilka listków sałaty
DefinicjaSmakuprawda z racji tego, że zwykle dociera co nas w nieco większych kawałkach, a zarazem jest też dość tłuste, nie zrujnujemy go nieumiejętnym grillowaniem tak łatwo jak np. pstrąga . Nie mniej jednak, jeśli będziemy je opiekać zbyt długo, wysuszy się. Często za optymalny czas grillowania łososia uważa się 15 minut – mniej więcej po połowie tego czasu na obie strony
Kulinarna Pokusacebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior z pstrąga 1 . Buraczka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ziołami i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. 2 . Tosty rozkładamy na blasze
Kuchnia Prezydentowejtureckiego przepisu z pięknie wydanej książki "Türkei - das Kochbuch" ("Turcja - książka kucharska") Sylvii Winnewisser. Składniki: 2 kromki pszennego chleba 100 ml mleka 50 g czerwonego kawioru (u mnie z pstrąga) 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sok wyciśnięty z jednej limonki 3 łyżki oliwy z oliwek Z chleba odcinamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę i namaczamy
Kuchnia Prezydentowejwino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach
królestwo garówprzybyli na Wadowicki Rynek. Mnóstwo kucharzy, którzy dołączyli do ekipy z Wieliczki i 13-tu blogerów dzielnie starała się sprostać oczekiwaniom zaglądających do namiotu osób. Była i wątróbka, i pstrągi, i kurczak i jeszcze masa innych pyszności, które ciężko było spamiętać zwłaszcza, że cały czas wszyscy staraliśmy się gdzieś pomagać i kucharzom i też samemu gotując po raz kolejny regionalne
Kuchenne Wariacjekrakowskim Rynku spacerujący mogli spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż w letnich miesiącach
Kuchenne Wariacjebyłam wczoraj na zakupach i zobaczyłam te świeżutkie pstrągi, nie mogłam im się oprzeć. Od razu zakupiłam dla nas na obiad. Upiekłam je w piekarniku z odrobiną masła i natką pietruszki. Przed podaniem posypałam uprażonymi w masełku migdałami i podałam z ziemniakami z wody.” Czytaj więcej
Wiem co jemZamiast tradycyjnych smażonych ryb w tym roku będą gotowane na parze roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym. Lekko i pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl
Wiem co jemodchudziło ten sos i sprawiło, że do delikatnej ryby pasował doskonale. Z czystym sumieniem polecamy to danie, jest naprawdę smaczne. Potrzebujemy: ok. 400 g fileta z ryby (u nas pstrąg łososiowy) 5 większych pieczarek 2 szalotki 1 esencja do sosu pieczarkowego Knorr 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła sól, pieprz garść posiekanej natki pietruszki Rybę solimy, pieprzymy i wkładamy
Marder&Marder Manufacturepewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego
ChilliJemyCENTRUM WARMII, gdzie o tej porze roku turystyka nadjeziorna wre, nigdzie nie można dostać dobrej, świeżej ryby słodkowodnej. Jest to skandal, który zmusił mnie do kupienia w biedronce paczkowanego pstrąga*. Na przyszłość nie będę się tak spieszyć i poszukam czegoś lepszego, bo powiadają, że do tej potrawy najlepszy jest karp. *to bardzo dobra ryba, ale to i tak skandal
Kuchenna Kontrrewolucyakoniec moje dzisiejsze zdobycze z Frymarku, cudowny i przepyszny olej rydzowy, który wykorzystam już w następnym przepisie, dodatkowo kajmak z solą morską no i on ... pstrąg wędzony wczoraj, król dzisiejszych zakupów
Garniec Magaliemięsa, ryb bez żadnej panierki tylko przyprawionych solą, pieprzem lub ziołami, tzw. smażenie w sosie własnym. Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki, a następnie dopiekłam w piekarniku. Składniki: 1 kg pstrąga 8 dag tłuszczu 1 cytryna 3 dag mąki sól do smaku Wykonanie: Rybę sprawić, opłukać, posolić i oprószyć mąką. Następnie smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu, po czym wstawić do nagrzanego
Tradycyjna Kuchniaryby już nie wspominając o odcięciu głowy! pewnie Was to rozbawi, ale myślę że będę mieć po tym traumę!;p Składniki (porcja): świeży, wypatroszony pstrąg cytryna natka pietruszki sól ziołowa pieprz opcjonalnie czosnek Sposób przygotowania: Rybę myjemy i odcinamy jej głowę (o zgrozo! ;p) skrapiamy ją sokiem z połowy cytryny (albo trochę mniej), posypujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodatek upiekłam ciastka musli którymi pochwalę się już jutro ;) a i jeszcze zrobiłam dwie sałatki! bardzo bardzo produktywnie :D Składniki (porcja): *porcja makaronu niskowęglowodanowego filet pstrąga łososiowego sok z połowy cytryny *2 łyżki sera homogenizowanego lub innego śniadaniowego śmietankowego (sprawdźcie ilość tłuszczu) *spora garść roszponki *mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo *sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdocenić. Tak dla równowagi i zwrócenia uwagi na zniekształcenia poznawcze, na które warto brać poprawkę dla własnego lepszego samopoczucia. Na koniec zapraszam na kanapeczki z rybką - śledzik, makrela, wędzony pstrąg? Połóżcie je na szwedzkim chlebku i już możecie pochwalić się skandynawską przekąską. Wyraźny smak kminu przy zdecydowanych smakach rybnych łagodnieje i świetnie je uzupełnia. Smacznego! Składniki Krackebrod 12g świeżych drożdży
W kuchni wieczoremPstrąg to ryba, która świetnie komponuje się z pomidorami. To proste danie z diety South Beach z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią dania rybne jak i wyraźny smak pomidora z dodatkiem pietruszki. Danie robi się szybko, jest smaczne i bardzo lekkie
Milion Smakówwykładam na górę. Odstawiam do lodówki aby dobrze zastygła. Na koniec ubijam kremówkę z fixem i cukrem pudrem i dekoruję torcik. Życzę smacznego i polecam przepis na pstrąga w migdałach KLIK
Takie tam pichcenietłuste mięso, drób, wieprzowina. Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy
upichconaminut. Polecam tak przyrządzone ryby bo to szybko i zdrowo a grzybów użyjcie ulubionych. Na naszym talerzu wylądowały gołąbki białozielone zwane też siwkami. Czasami w takiej prostocie największa siła. Pstrąg łososiowy z grzybami z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan grillowane owoce np banan, mango ciasta
Truskawkowa Fiestajajkiem przepiórczym pomarańczowy łosoś z jajkiem łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie liczi w szynce dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym sałatka z awokado
królestwo garówpstrągi patroszone, 300 g pieczarek, 50 ml brandy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko, masło, cytryna, sól, pieprz Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół a następnie w grube półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Gdy już są podsmażone dodać brandy
królestwo garówpstrągi, sok z cytryny, sól, pieprz, 300 g pieczarek, 300 ml śmietany 18%, 2 żółtka, masło, 60 g tartego parmezanu Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Formę do pieczenia
królestwo garówCzasem nie potrzeba wielu przypraw. Dobra ryba, sól... i … i wystarczy. płaty pstrąga, sól, oliwa, Płaty umyć, osuszyć. Naciąć w poprzek od strony skóry (nie rozcinając na całej szerokości) co 3-4 cm. Oprószyć solą. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Kłaść płaty ryby skórą do dołu. Smażyć na niezbyt dużym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni. Odwrócić rybę na drugą
królestwo garówPstrąg, garść ziół – mięta, melisa, tymianek, 4 plastry cytryny, sól cytrynowa – ja użyłam sól cedrową, oliwa, folia aluminiowa Rybę wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Do środka włożyć zioła. Folię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na środku dwa plastry cytryny, na nich położyć rybę. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry cytryny, skropić oliwą. Rybę zawinąć w folię i ułożyć na grillu. ( nagrzanym
królestwo garówawokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga i łososia. Zimny prąd Humbolta opływający wybrzeże sprzyja występowaniu wielu gatunków ryb: anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice, miętusy, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki to tylko niewielka część tego
królestwo garówRegina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany augusta , śmietana z koperkiem. Trzy kartoflanki: - z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka
królestwo garówniedzielę... i to po długiej, sobotniej kolacji :) Obudziłam się wcześniej niż planowałam, wyjrzałam przez okno i usiedzieć nie mogłam. Wyszłam na spacer. Później śniadanie. Do wyboru między innymi: pstrągi wędzone, miód, wędliny, sery od lokalnych dostawców.. Po śniadaniu w planach był basen... ale pogoda, jak na drugą połowę października niesamowita, szkoda nie pójść na spacer
królestwo garówPiotr Kamecki - prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Chile z racji swojego położenia, długiej linii brzegowej, czystych wód, które czynią ten kraj globalną „potęgą” rybołówstwa. Zajmuje pozycję światowego lidera w eksporcie pstrąga oraz wicelidera w eksporcie łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający wybrzeże Chile sprzyja występowaniu takich gatunków ryb, jak anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice olbrzymie, miętusy, chilijskie kulbińce, jeżowce, morszczuki
królestwo garówsama miejscowość. Kilka małych, kolorowych kutrów na brzegu i krótki ciąg "garaży" zagospodarowanych na mini - giełdę rybną. We wrotach każdego z nich skrzynki pełne flądry zwanej Strornią i pstrąga tęczowego o pięknym czerwonym mięsie. A przy każdym stoisku rybak - sprzedawca sprawiający ryby wybrane przez turystę - klienta. Opustoszałe kutry stały już na piasku a port zdawał się dopiero nabierać życia
Kuchnia po mojemucudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól
MarciochaKucharzySkładniki: 1 filet pstrąga alpejskiego 1 cebula 3 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku (lub wedle uznania) 2 łyżeczki masła sok z cytryny olej sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Filet ryby myjemy, delikatnie osuszamy. 2. Oprószyć solą i pieprzem. 3. Naczynie żaroodporne lub folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć krążki cebuli. Ułożyć rybę. Na rybie ułożyć gałązki rozmarynu, pokrojony czosnek i całość
Kuchnia domowa Anipyszne, aromatyczne danie z ryby. Myślę, że w ten sposób można przygotować także filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina
Kulinarne Inspiracjepopołudnie, a szczególnie Pani Annie Grabowskiej z Marketing & Communications Consultants, dzięki której miałam okazję tak miło spędzić czas. A oto co przygotowaliśmy: 1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem 2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany z piwem typu bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim
Stare Garyróżnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku. Składniki 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.) 3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiejszy obiad to mieszanka moich ulubionych smaków: karp, chimichurri i seler naciowy. Karp to poza pstrągiem moja ulubiona ryba słodkowodna. Jadam ją często, bo szczęśliwie mam dostęp do świeżego karpia hodowlanego z zaufanego źródła z dostawą do domu :) Ponieważ zazwyczaj karpia piekę, po oporządzeniu odcinany jest kawałek z ogonem (koniecznie z płetwą ogonową, którą uwielbiam chrupać po upieczeniu). Reszta cięta
Weekendy w domu i ogrodzieporadzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet zapach, przez wielu tak nienawidzony mnie nie odstraszał. Ale znów jak większość, łosoś jest moim faworytem. Oczywiście - pstrągi, dorsze, tołpygi, barramundi, miruny, szczupaki czy polski śledź, nie pogardzę, ale mimo łosoś to król moich rybnych podbojów gastroświatka, do którego tak mi daleko jeszcze. Zawsze, kiedy rozważam siebie
W kuchni Karmel-itkiorganizm traktujemy jak śmietnik?. Nic nie pozostaje bez odpowiedzi organizmu, dlatego też kiepskie samopoczucie bardzo często jest wynikiem diety. Spróbujcie przygotować sobie świeżą rybę np. łososia lub pstrąga, do tego przygotować sobie soczewicę i zetrzeć na świeżo marchew z której przygotujecie surówkę. Gwarantuję Wam bardzo szybki skok energii i samopoczucia zaraz po spożyciu. 5/ SUPLEMENTY - Czasem najzwyczajniej w świecie
Kuchnia PROzdrowotnanoża, aby je zgnieść trochę i rzucam na ziemniaki. I tak sobie piekę na moje zielone oko :) Prawda, że proste? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tu podałam je z Pieczonym Pstrągiem Tęczowym z Pistacjami . (Jak klikniesz czerwoną nazwę, wpadniesz na przepis na tą rybę
Blondynka Gotujewykonaniu obiad. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane
Grunt to przepis!składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza
Poezja smakuKolejna rybka marynowana po pstrągu i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren
Gosia gotujeNigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli ze mną problem, bo nie zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem
BaRepastych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie
UgotujmyTo.pltych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie
UgotujmyTo.plKuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem Dorsz na szpinaku Sałatka z wędzonej makreli Sałatka z tuńczyka z groszkiem
Ala piecze i gotujepieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz
Sagneska - gotowanie i lifestylespecjalnej zachcianki na coś wyjątkowego. Otwieram lodówkę, patrzę minutę na mniej lub bardziej zapełnione półki i po chwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak z wędzonych ryb robię pasty do chleba. Podobny los miał spotkać i tę makrelę...... gdyby nie ta jedna minuta z nią
bistro mamawsiąść do samochodu i gdzieś ruszyć.Tym razem pojechaliśmy do Swaderek gdzie mieszczą się stawy hodowlane. Tym samym można tam kupić świeżutka rybę oraz ryby wędzone i smażone.Zakupiłam pstrąga ale nie tęczowego i sielawek kilka. Od razu na wspomnienia mi się zebrało gdy dziadek przywoził z tegoż samego
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyniesionych przez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła
Pasja Smakumnie nie w wersji smażonej, a dużo zdrowszej- duszonej w folii.Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))* dorsz- 1 filet* masło
Kraina Miodem Płynącaaioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo, lub potrawy z homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Z kolei eleganccy Francuzi posilają się blinami z kawiorem lub wędzonym łososiem oraz ostrygami z przeróżnymi przybraniami. Jednak najbardziej "rybną kolację" mają Włosi. Nazywana jest Ucztą Siedmiu
Chilli Czosnek i Oliwastawów i chronionych hodowli pochodzi wiele smacznych ryb,w bardzo niskich cenach.Kto osobiście oddaje się wędkarstwu lub ma w rodzinie wędkarza tak czy inaczej ma dostęp nie tylko pstrąga lub sandacza,ale często do zwykłej płotki,czy leszcza.Moje dzisiejsze płotki nie pochodzą z jeziora ,ale z Bałtyku.Są dlatego nieco wieksze i mają czerwonawe płetwy.I jedne i drugie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki z ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga, a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej )Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest ich ogromną zaletą. Ponieważ są na sodzie
UgotujmyTo.plniesamowicie smaczny przepis na rybę.U mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia , jak i mirunę , morszczuka czy też okonia albo pstrąga.Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań.Zapiekana w niezwykle aromatycznej i smacznej bejcy z dodatkiem chrzanu , musztardy , miodu i świeżego kopru sprawia , że cały dom jest wypełniony zapachami
Ostra na Słodkodietetyczną rybkę ?Bardzo proszę!Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusić się o swoją ulubioną rybę!Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę!Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna!Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek i nie tylko
Ostra na Słodkonawet nie patrzę. Lubię wiedzieć co jem :) Dlatego ryby najczęściej wybieram w całości. No, wypatroszone najchętniej ;) nie jest to czynność przyjemna.Na mojej liście najczęściej kupowanych ryb są łosoś, pstrąg i karp (nie tylko na Wigilię). Te ryby wykorzystuję niemal stuprocentowo, gdyż z "resztek" powstałych z filetowania gotuję zupę. Do garnka idą: głowa, odcięte płetwy, skórki i kręgosłup. Wiem, dla niektórych
Codzienna kuchnia niecodziennasałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś. Przygotowując sushi DLA SIEBIE pamiętajcie, ze to WY je będziecie zjadać, więc to WAM musi smakować. I właśnie tym kierujcie się komponując smaki.Kiedy już nałożymy wszystkie składniki, przystępujemy
Codzienna kuchnia niecodziennarazem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll. Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji przepisu na pstrąga, teraz pora na garnek :) Na początek odrobina informacji na temat marki.WOLL Cookware - Niemiecka firma założona przez Norberta Woll'a w 1974 roku w Niemczech. Jako pierwsza na świecie
Codzienna kuchnia niecodziennaolejem. (Można zamiast tego mięso natrzeć lekko olejem.) Piersi zgrillować z obu stron. Użyłam do tego celu patelni WOLL Logic, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na pstrąga >klik!< Zgrillowane mięso przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.Brokuły obgotować przez kilka minut w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Nie gotować
Codzienna kuchnia niecodziennaRyba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków.Smakuje inaczej, niż smażona na patelni. Składniki:-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )-czerwona i biała cebula-olej do skropienia-sól, pieprz-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb ) Filety płuczemy i osuszamy.Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym
Maminek kulinarnyBył pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to kwestia 30 minut. Najlepszy "fast food" to zdrowy fast food! Rukola i suszone pomidory to połączenie, które ostatnio bardzo przypadło mi do gustu. Lekko ostry smak rukoli i niezwykły aromat pomidorów świetnie
peanutbuttermonstergulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. .… Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano. Zaserwuję Wam farfalle z dynią i Prana Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne
Z Kuchni Do Kuchnitych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już ich nie podamy. 5. ryba w galarecie, tutaj można połączyć na jednym półmisku dwa gatunki np. łososia i pstrąga, oczywiście można podać tylko jeden gatunek, albo podać je osobno, 6. ryba wędzona. Jeżeli decydujemy się na ten rodzaj zakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni i odebrać
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj na obiad serwuję pieczoną troć z pesto bazyliowym z dodatkiem marynowanego imbiru i gruszki konferencji. Ryba wyszła obłędna, talerze wylizane hihih! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 duże filety pstrąga tęczowego (troć) - ziemniaki - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek + masło - 2 garście liści bazylii - 1/2 gruszki - łyżka marynowanego imbiru (plastry) - oliwa z oliwek - 20 orzechów laskowych - zmiksuj w/w Naczynie wysmaruj
SMYKWKUCHNIryba morska o pięknym ubarwieniu. Ma białe, bardzo smaczne mięso. Ponieważ barwena nie jest u nas zbyt popularna może przygotujesz w taki sam sposób inną rybę ? Zapraszam też na Pstrąga z pieca ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDrobiowe szaszłyki z roladek Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem
Aga w kuchniczerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami
Aga w kuchniwykład z tego czym jest street food, slow food i czym jest zwykła, kulinarna uczciwość. A na koniec – w knajpce obok żarcia na kółkach podawali obłędne śniadanie – z wędzonym pstrągiem ojcowskim, serem białym, ogórkiem kiszonym, pachnącym chlebem prądnickim, miodem drahimskim, pomidorami i masłem. Za jedyne zł 20. I takich smaków wam życzę
ladykitchenroku i specjalizuje się w serwowaniu świeżych ryb. Dwóch przesympatycznych właścicieli zawsze służy pomocą przy wyborze ryb, bo wybór trzeba przyznać jest trudny. W menu znajdziecie między innymi okonia, pstrąga, dorsza, halibuta, karpia, sandacza, sielawę czy też łososia. Chciałam też podkreślić, że do smażenia ryb używany jest tylko i wyłącznie olej palmowy, który jest regularnie wymieniany. Pewnie dlatego w powietrzu
Kulinarne przygody Gatityoferta posiłków bywa bogata, ten wczesny obiad trwa często kilka godzin:) Tak też było na otwarciu. Można było spróbować świetnej kuchni Mirosława Jabłońskiego. Serwowano pescaccio z łososia i pstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią
Proste Potrawydość często bywa rybka z octu. Moi domownicy uwielbiają ją w takiej postaci. Dla urozmaicenia eksperymentujemy z różnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd
Smaczne Zdroweznalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem , kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony The New York Times . Sama nie mogę się doczekać, aż przetestuję
Chilli Czosnek i Oliwanajpiękniejszej sztuki! W Chorwacji ryby podaje się również z rusztu, z cząstką cytryny i sałatką ze świeżych warzyw. Dorada pod względem "budowy" bardzo przypomina mi także uwielbianego przeze mnie pstrąga - ma niewiele dużych ości, które łatwo odchodzą od mięsa wraz z kręgosłupem. Jeżeli więc nie jadasz ryb z powodu ości, spróbuj doradę! Kiedyś raczej nie spotykałam jej w sklepach
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieZapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona. Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu
prawdziwe jedzeniecytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dorady skrobiemy, aby pozbyć się łusek. Ryby podaje się w całości – podobnie jak pstrągi, ale jeśli nam to przeszkadza możemy uciąć łby. Z każdej strony robimy po pięć nacięć (od brzucha do kręgosłupa). Nacieramy ryby solą i pieprzem. Ryby układamy w głębokiej patelni
Poezja smakuposolić. Podałam fasolkę razem z kawałkami gotowanej marchewki ( chciałam by na talerzu pojawił się inny kolor) ułożoną w pęczki osadzone w obrączkach z pora do gotowanego na parze pstrąga . * Odcedzoną fasolkę lekko przestudziłam i z takiej robiłam ,,pakuneczki,, ,które potem podgrzałam delikatnie na maśle miętowym
Buniabaje w kuchniPostanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się
Gotuj z MisiemJednak ponieważ steki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga z sosem cytrynowym ), tym razem jednak nie korzystałem z "gotowców":) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemświętami, ale nie tylko. Szykuję dla Was kilka nowości. Już teraz znajdują się tam przepisy z zeszłego roku, zamierzam jednak dodać kilka nowych, m.in. przepis na zupę rybną czy pstrąga w soli ... Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Czekam też na Wasze propozycje przepisów do wypróbowania. Piszcie w komentarzach lub na miksturownik@gmail.com jaki przepis chcielibyście zobaczyć na moim
Miksturownikperspektywa obiadu złożonego z zupy cebulowej z minitartami. Nie zachwyca mnie też tortilla z ziemniaków. Ani robienie w jednym tygodniu pierogów, krokietów i pizzy. Podoba mi się za to pstrąg w pomarańczach, który już do idei tanich obiadów się niestety nie załapał ;) Za to fajne są artykuły. Felieton Katarzyny Grocholi , artykuł o miodzie i świąteczne pomysły. Jak zrobić tanio
Kraina Tysiąca Smakówkonkursu BlogerChef. Wśród towarzyszących mu atrakcji znalazły się również warsztaty z Adamem Chrząstowskim, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Nie byłam, co prawda w grupie, która przygotowała pyszną okrasę z pstrąga, ale na szczęście szwagier zrobił zdjęcia wszystkich przepisów ;) Postanowiłam na przygotować podobną okrasę z makreli. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówwiedziałam jak to się ma odbywać - zrobiłam tylko dwie potrawy. Dobrze, że zabrałam fartuszek, to miałam a'la obrus z niego ;) Na moim stole znalazły się: okrasa z pstrąga podana na domowym chlebie tarta śliwkowo-czekoladowa Pogoda nam dopisała, odwiedzający także. Była to okazja do zapoznania się i pokazania. Jestem bardzo zadowolona, że mogłam uczestniczyć w Pikniku
kolorowotorcikowosekretami kulinarnymi, technikami oraz wszelkimi ciekawostkami dzielił się ze zgromadzonymi Grzegorz Łapanowski. Grzegorz Łapanowski mówił jak łączyć i wykorzystywać w kuchni lokalne specjały. Zgromadzeni widzowie poczęstowani zostali: - sałatką Najsztuba - pstrągiem z kiełbasą - stekami z wołowiny - risotto z grzybami leśnymi Było naprawdę smacznie ! Na tzw. Dużej Scenie Smaku mogliśmy podziwiać pokazy: - Ojców Oblatów z Kodnia, którzy serwowali pyszną jagnięcinę - Jean
kolorowotorcikowoprzygotowuję sama. Przyznaję, że wolę filety bo nie pociąga mnie grzebanie w talerzu i wyławianie ości, ale jak trzeba to kupuję całe i filetuję lub robię w całości ( pstrągi), lub dzwonka ( halibut, szczupak, sandacz, karp). Robię też paluszki rybne z całych kawałków filetów ( z mielonych robię kotlety rybne). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimiała przyjemność kroić cebulę z samym szefem. burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki kolendry, melisy i bazylii purpurowej. Na końcu udało się
W kuchni Karmel-itkibloga W krainie smaku , dzięki której w ogóle mogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją. Przygotowaliśmy: SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM, I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził
W kuchni Karmel-itkiteraz nikt z nich zapewne nie skorzysta, zostaną jednak podpowiedzią na przyszły rok, jak i wspomnieniem moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ---- Cytrynowy pstrąg łososiowy. Tilapia w ziołowej panierce. Seromakowiec. Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu. Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną
W kuchni Karmel-itkiPewnie was zaskoczę, ale jadam mięso. Nie są to przesadne ilości i nie codziennie. Raczej chude i białe, choć nie wzgardzę stekiem czy tatarem. Ostatnimi
Mam To Na WidelcuNie znosiłam paprykarzu, jako dziecko. Śniadanie, kiedy na bułce widziałam paprykarz lub pasztet, było jak smakowy horror. Sytuacja zmieniła się, kiedy moja Mama zrobiła paprykarz domowy
Przepisy Aleksandry