romantycznej kolacji. Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Składniki: Naleśniki: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej niepełne 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao szczypta soli ok. 350 g kremu Nutella ok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania: Naleśniki
Słodka Stronaoraz warstwą bezowo- kokosową, a wszystko polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam. Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Kokosowa: 150 g wiórków kokosowych 4 białka 3/4 szklanki cukru
Słodka Stronaśmietany 18%Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Kotlety mielone:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy
Słodka StronaCiasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Na końcu dodajemy cukier oraz alkohol.Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką
Słodka StronaHalloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru. Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody
Słodka Stronaurokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem
Słodka StronaZostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe, ule orzechowe, ule wytrawne. Składniki :* 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie* 200g cukru pudru trzcinowego* białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć* kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewaPrzygotowanie :Banalnie proste czyli mieszamy orzechy
Magiczne Życie Martywłaśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudruMasło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować masę jajeczną.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru pudru 300 ml mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki) 20 g stopionego masła 2 jajka masło lub olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mleko i ostudzone masło. Połączyć z mąką, proszkiem, solą i przyprawami (robiłam to robotem). Białka ubić
Sto kolorów kuchnisoli Ponadto: łyżeczka kakao 1/3 szkl. cukru 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dżem najlepiej wiśniowy lub jagodowy Wykonanie: Wykonanie: Margarynę posiekać z mąką dodać resztę sypkich składników i jajka. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części: - pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą), - do drugiej dodać kakao zagnieść
Moje pyszne gotowanieduże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie, i takie puszyste. Wszystkim na diecie, ale i nie tylko polecam jak najbardziej. Składniki: 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 4 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka słodzika pół szklanki gęstego jogurtu greckiego Wykonanie: Sypkie składniki wymieszać dokładnie
Moje pyszne gotowanietrochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem, zmieszać z cynamonem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać
Moje pyszne gotowaniemin.3. Po tym czasie z ciasto tworzymy bułeczki, ciasta, rogale i co nam się żywnie podoba. Kładziemy na brytfanki nasmarowane tłuszczem i znów czekamy, aż podrosną. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem, bądź białkiem. Nasze bułeczki po upieczeniu ładnie się świecą, nie są takie matowe.4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mniejsze wypieki ok 25 min, a większe
Moje pyszne gotowaniewypiek, ale upieczony, gdyż rodzinka mnie prosiła, więc o to przed wami cudowna babeczka. Smaczna i mięciutka. Do kawy i herbatki :). Składniki: 3/4 opakowania masła roślinnego (ok. 200g) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 5 łyżek jogurt naturalnego szklanka mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu waniliowego Wykonanie: Masło przerzucamy
Moje pyszne gotowanie