soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć, a po chwili dokładnie wymieszać z makaronem. Smażyć wszystko jeszcze przez 3 minuty. Wyłączyć ogień i dodać orzeszki ziemne, kolendrę oraz szczypiorek. Wymieszać i podawać
Food Squareminut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto:750 g mąki2 jajka100 ml ciepłego mleka140 g roztopionego masła80 g cukruszczypta soliDo mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Nadzienie
Food Squareskładnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem
Food Squareefekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla małego tortu o średnicy 20 cm pieczemy biszkopt z 5 jajek, a dla dużego z 10 (podwójna porcja składników).(Wszystkie podane niżej składniki są na mały tort o średnicy 20 cm. Dla tortu dużego należy podwoić ilość).Biały krem
Food SquareJesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą
Food SquareIdzie zima! Śniegu za oknem wprawdzie jeszcze nie widać, choć wydaje mi się, że pozostaje to kwestią czasu. Ale w mojej kuchni już panuje zimowo-świąteczna
Food SquareDo roladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna.Skład:-kapusta pekińska-papryka-ogórek-pomidor-cebula-majonez bądź olej-przyprawa warzywko-jeśli z olejem
Maminek kulinarnydedykacją dla Mai.Postaramy się wykonać roladę, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.Nie robiliśmy jej od lat.Potrzebne składniki:-mąka pszenna-4 łyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy
Maminek kulinarnyKorzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach.Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.
Maminek kulinarnybułkę, dużą cebulękroimy w grube plastry. Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masagrzybowa dała się formować.Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmycebulkę. Kiedy
Maminek kulinarnyTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je
Maminek kulinarnytego ciasta wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek).Na ciasto:-niepełne dwie szklanki mąki-szklanka cukru pudru-6 jajek-6 łyżek oleju-łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka kakao-aromat śmietankowy Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy
Maminek kulinarnyDoły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały.Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami. Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs......i do piekarnika na 20 minut w temp. 160 st. C.Gotowe i pachnące. Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty.Smacznego
Maminek kulinarnysok.Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika. Zagniatamy kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-aromat śmietankowy-łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe.Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy blaszkę z brzegami.Wyk
Maminek kulinarnypołączeniu np. z twarogiem.Zrobimy więc serniczki. Ciasto już mamy.Czas na masę twarogową.Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:-0,5 kg twarogu-2 łyżki stopionej margaryny-2 jajka-1 łyżkę mąki ziemniaczanej-0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek-aromat śmietankowy lub waniliowyDo serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać
Maminek kulinarny