limonki1 łyżeczka galaretki o czerwonym kolorze (proszek)1 łyżeczka galaretki o zielonym kolorze (proszek)1 łyżeczka jasnego brązowego cukruMasło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłynnego miodu1 jajko300 ml jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 cytryny70 ml olejudodatkowo:6 cienkich plasterków cytrynyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i kardamonem.W drugiej misce ubić jajko z miodem. Dodać jogurt i skórkę cytrynową, wymieszać. Wlać olej, połączyć.Wlać masę jogurtową do mąki, wymieszać tylko do połączenia składników.Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. W każdą
Pożeraczka, czyli raz adobrzewylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką.Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk)175 g miękkiego masła110 g cukru1 jajko255 g mąki pszennej1,5 łyżki cynamonu1/2 łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżki kakaoMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Kiedy składniki dobrze się połączą, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Sch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Skropić sokiem z cytryny.Serek ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać banany, zmiksować na gładką masę.Piec 85-95 minut w 150 st. C.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Schłodzić w lodówce przez noc.Wszystkie składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamon i wymieszać.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasiennie i pokroić w kostkę. Zalać połową rumu.Orzechy posiekać.W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, ucierając na najniższych obrotach miksera. Wlać resztę rumu, połączyć. Wsypać orzechy i jabłka razem z rumem, w którym się moczyły. Dokłądnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetroszkę przypomina mi naszą zupę nic. Jest jednak szybsza w przygotowaniu, bo bez gotowania, nie ma więc ryzyka, że z żółtek zrobią nam się farfocle. Oczywiście - jeśli nie jadacie jajek na surowo, nie dane Wam będzie poznać ten smak... Mi takowe zupełnie nie przeszkadzają - ważne, żeby były świeże, z dobrego źródła, porządnie umyte i w ogóle wszystko jak trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrzefolią aluminiową. Boki tortownicy posmarować masłem.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Twaróg zmiksować z kremówką na gładką masę. Wsypać mąkę, wlać ekstrakty, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wlać jagody, wymieszać na jednolitą masę.Masę serową przełożyć na wcześniej przygotowany spód.Piec w 180 st. C. przez 55 minut.Śmietanę krótko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiód - chciałam, żeby lepiej się skleiła i tworzyła grudki, zamiast pojedynczych płatków.Masa serowa to czysta improwizacja. Twaróg, reszta kremówki, trochę cukru, wanilia i Cointreau do smaku. Jajko można pominąć - ja chciałam, żeby serek nabrał puszystości. W lodówce miałam resztkę rabarbaru, w pokoju w misce na owoce samotnie kulała się pomarańcza. A że takie połączenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekandyzowanego imbiru1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z mielonym imbirem i drobno posiekanym imbirem kandyzowanym. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, wsypać mąkę, połączyć. Wbić jajko, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto.Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Schłodzone ciasto pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki solimokre:3 jajka150 ml creme fraiche (18%)50 ml mleka90 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo:200 g jagódMąkę przesiać do miski. Wsypać cukier, proszek i sól, wymieszać.Jajka lekko ubić w drugiej misce. Wlać olej, mleko i creme fraiche, dodać ekstrakt i wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wsypać jagody, wmieszać do ciasta.Mas
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżkami mąki i 120 ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, do podwojenia objętości.Masło do ciasta rozpuścić i przestudzić.Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić.Dodać masło. Wyrobić elastyczne, nieklejące ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Cytrusowe skórki dokładnie wymieszać z cukrem.Pozosta
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka cukru waniliowego40 g niesolonych pistacjidodatkowo:160 g niedużych truskawek200 ml soku jabłkowego3 łyżeczki żelatynyPłatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około
Pożeraczka, czyli raz adobrzeagrestuAgrest umyć i poodcinać końcówki. Marcepan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i marcepanem. W drugiej misce roztrzepać jajka, wlać creme fraiche, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać do połączenia składników. Wsypać agrest, wymieszać.Masę równomiernie rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami.Piec 25-30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka360 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej300 g ciemnej czekolady (60%)Masło utrzeć na puszystą, gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrze