jajko - 22300 przepisów (strona:909/1487)

Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 183

cukru1 łyżka ciemnego rumunadzienie jabłkowe:500 g jabłek40 g cukru25 g rodzynek1/2 łyżeczki cynamonudodatkowo:1 łyżka cukru pudruMąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, dokładnie posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Mleko zagotować, wsypać cukier i orzechy, wlać rum. Pogotwać jeszcze chwilę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 135

soli2 łyżki oliwy aromatyzowanej chillifarsz:550 g pieczarek3 średnie cebule1 łyżka majerankusólpieprz20 g masładodatkowo:1 jajkoMąkę przesaić do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać mleko z wodą, wbić jajko, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Uformować z ciasta kulę, dstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Przygotować farsz: pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 529

bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko. Deser zawiera surowe jajka w składzie - jeśli nie chcecie ich użyć, możecie dodatek białek zastąpić ubitą na sztywno kremówką na przykład.Mi wyszły trzy porcje, ale myślę, że spokojnie wystarczy na cztery nieco mniejsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 170

całkowitego ostudzenia.Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę wody, sól, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 264

masła170 g cukru pudru1 łyżka ekstraktu z wanilii3 łyżki kakaoMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik w wersji mini 133

ostygnięcia.Odcisnąć, zachowując płyn.Serek utrzeć z kremówką, cukrem i mąką na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i sok z cytryny, zmiksować. Wbić po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodać 3/4 rodzynek, wymieszać łyżką.Masę serową przełożyć do foremek.Piec w 130 st. C. przez 30 minut.Ostudzić w piekarniku z uchylonymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 139

zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami dyni.Piec w 200 st. C. 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Cisza potrwa do odwołania, jednak od czasu do czasu coś skrobnę - bo przecież tak bardzo lubię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowo. I spokój 146

domu to cudo. A bo za dużo zakupów, albo za daleko, albo już późno... Jednak wczoraj poszłam do sklepu właśnie po nią. Oczywiście kupiłam jeszcze dwa kilo mąki, jajka, mleko, masło i parę innych rzeczy, więc ledwo dokulałam się do domu. Nie ma tego złego - dynia raz dwa została rozkrojona i umieszczona w piekarniku, a ja zaczęłam się zastanawiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Aura jak z horroru i biscotti na ogrzanie duszy 153

cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii110 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia75 g obranych, całych migdałów60 g suszonych moreliMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 214

godziny.Wyjąć z garnka, ostudzić. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Do masy dodać buraki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 199

fromy wyłożonej papierem do pieczenia.Schłodzić w lodówce przez 20 minut.Podpiec w 190 st. C. przez 12 minut.Masło utrzeć z cukrem. Dodać kajmak, połączyć. Wbijać po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg wymieszany z creme fraiche. Na końcu wsypać mąkę, wymieszać.Masę serową przelać na podpieczony spód. Tortownicę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Blondynka w czerwieni 125

żurawinyCzekoladę dość drobno posiekać.Masło rozpuścić, do gorącego wrzucić 150 g czekolady, wymieszać aż do rozpuszczenia.Do miski przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać z cukrem i solą. Po jednym wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać jeszcze ciepłą czekoladę, dokładnie połączyć. Wsypać resztę czekolady i żurawinę, wymieszać łyżką.Masę przelać do formy wyłożónej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wymagające ciasteczka 142

pieczeniadodatkowo:120 g białej czekolady30 g niesolonych pistacjiRodzynki i czekoladę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić jajko, zmiksować do połączenia składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rodzynkami, czekoladą i imbirem. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej.Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Apetyczny chlebek bananowy 142

ekstraktu z wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli170 g mąki pszennejBanany zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, dodać masło i ekstrakt, zmiksować tak, żeby nie było grudek masła. Jajko ubić, dodać do masy bananowej, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka. Na razie ostatnie, obiecuję... 105

jasnego brązowego cukru1 jajko250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej100 g ciemnej czekolady (80%)50 g białej czekoladyMasło utrzeć z ekstraktem i cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, partiami dodawać do masy. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, dokłądnie wymieszać.Z masy uformować 20 kulek, każdą lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Sch

Pożeraczka, czyli raz adobrze