jajko - 22300 przepisów (strona:892/1487)

Racuszki ryżowo - drożdżowe 158

cukru3/4 szklanki mąki pszennej3 łyżki płatków owsianychłyżka cukru waniliowegoWykonanie:Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut.DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste.Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki.Podajemy z cukrem pudrem, dżemem

Moje pyszne gotowanie
Amoniaczki 149

mąki10 g amoniaku80 g smalcu miękkiegojajo2 żółtka4 łyżki cukru pudrucukier waniliowy125 ml mlekacukier do posypaniabiałko do posmarowaniaWykonanie:Mąkę przesiać z amoniakiem do większej miski. Posiekać ze smalcem, dać cukier, jajko, żółtka i cukier waniliowy. I dać mleko, tyle, aby ciasto było rzadkie (rzadsze niż na kluski). W chłodzie je zostawić na 30 minut.  Ciasto porcjami wałkować na grubość

Moje pyszne gotowanie
Przekładaniec Świąteczny, czyli piernikowy mini torcik okraszony krówką 184

nagrzać do 170 stopni.Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować na średnich obrotach.Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół

Moje pyszne gotowanie
Świąteczny zielony sernik korzenny 198

mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!Składniki na zielony sernik:1 kg twarogu z wiaderka6 jajek w temperaturze pokojowej60 g masła w temperaturze pokojowej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki aromatu waniliowego1/2 szklanki cukru3 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru2 łyżeczki przyprawy korzennejszczypta solizielony barwnik w proszku*Składniki

My Culinary Art
Kluski łyżką kładzione 165

dzieci. Doskonale smakują z bułką tartą smażoną z masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem.Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 szklanki mlekaszczypta soliSposób przyrządzenia:Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie ono dość gęste. Następnie zrzucamy je (jak kto woli) na przykład jedną łyżką z drugiej łyżki na osolony wrzątek. Czekamy aż wypłyną

upichcic
Kopytka 135

Zostało Wam sporo ziemniaków z obiadu? Najlepiej zrobić z nich smaczne kopytka. Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i danie praktycznie gotowe!Składniki:1 kg ziemniaków300 g mąki pszennej1 jajkoSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko

upichcic
Kotlety mielone 140

parę minut namoczyć w wodzie, a potem dokładnie wycisnąć z nadmiaru wody i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać jajko, a następnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie formować kotlety. Jeśli ktoś lubi można je delikatnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na sporej ilości oleju

upichcic
Drożdżowe racuchy z jabłkami 171

odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut i przykrywamy ściereczką. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w kosteczkę.Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki, czyli jajko, resztę letniego mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Teraz wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy jabłka. Znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Racuchy smażymy na gorącym oleju

upichcic
Bezy 104

marnować można wykorzystać do zrobienia bezy o finezyjnych kształtach. Wbrew opiniom niektórych beza nie jest trudna do wykonania. Najważniejsze to ubić dobrze białka. Trzeba być ostrożnym by podczas rozbijania jajek do białka nie dostała się nawet odrobina żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście nie lubię bezy kupionej w cukierni dlatego wykonuję ją sama...ta domowej roboty jest cudownie

upichcic
Kruchy z jabłkami 188

żółtka i 2 całe jaja2 łyżki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przyrządzenia:Na stolnicę przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia, robimy dołek w środku i tam wbijamy jajka, umieszczamy cukry, śmietanę, sól, po bokach układamy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz smalec. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, należy dodać jeszcze mąkę. Uformowaną kulę

upichcic
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 219

wtedy uformować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. W wspólnym wypiekaniu

Ala piecze i gotuje
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 385

kapustę doprawić według własnego smaku: pieprzem, solą, odrobiną cukru.Bierzemy się za kluski.Nastawiamy garnek z posoloną wodą, w którym ugotujemy kluski.Do odciśniętych ziemniaków dodajemy około pół łyżeczki soli, pieprz, 2 jajka i mąkę ( w ilości takiej, aby powstało ciasto w miarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 197

Miałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort makowo - orzechowy 188

Dzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hamburger bardzo domowy 141

blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy bułki się pieką bierzemy się za smażenie mięska.Formujemy płaskie, okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania