jajko - 22300 przepisów (strona:892/1487)

Torcik arbuzowy z galaretką 174

szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym.Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* jajko L  – 3 szt* cukier – 0,5 szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka* proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Kotlety buraczkowe z kuskusem 116

tworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad.Polecam!SKŁADNIKI :* ugotowane buraki – 2 szt* kuskus – 0,5 szkl* czosnek – 3 ząbki* sezam – 3 łyżki* duże jajko – 1 szt* suszony tymianek – 0,5 łyżeczki* sól , pieprz* olejSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kuskus zalewamy wrzątkiem.Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą.Dodajemy sezam

Ostra na Słodko
BRZOSKWINIOWE KISIELOWE 346

fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny.Z całą pewnością zrobi furorę i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Zobaczcie jak je zrobić! SKŁADNIKI :BISZKOPT:* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mąka pszenna – 4 łyżki* mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA :* masło – 100 g* kisiel brzoskwiniowy – 2 op* galaretka brzoskwiniowa – 1 opPIANKA:* śmietana

Ostra na Słodko
Tiramisu 506

cukier – 3 łyżki* mascarpone – 300 g* śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt* kakao* mocna kawa – ok. 125 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:( Jajka wyparzamy ).Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy z żółtek

Ostra na Słodko
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym 158

najlepsze egzotyczne wakacje!Dodatek rumu sprawia , że danie smakuje obłędnie i jest fantastycznym pomysłem na obiad dla dwojga , albo kolację ze śniadaniem ;)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 150 g* jajko – 2 szt* mleko ( u mnie Alpro / napók sojowy ) –  ok. 500 ml* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej – 50 ml* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* masło

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 168

szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* jajko – 2 szt* masło – 200 g* budyń waniliowy – 1 łyżkaNADZIENIE:* jabłka – ok. 800 g* kasza manna – 3 łyżki* rodzynki – ok. 70 g* orzechy ( u mnie

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 385

ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI :( 24×26)CIASTO :* mąka – 3,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* śmietana 18% gęsta – 2 łyżki* jajko – 2 szt* cukier – 3/4 szkl* margaryna – 250 g* cukier waniliowy – 1 opMASA :* mleko – 750 ml* budyń waniliowy – 2 op* cukier – 5 łyżek* jabłka

Ostra na Słodko
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 165

cukru125 g miękkiego masła100 g marcepanu1 jajkoMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać marcepan, zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajko, połączyć.Partiami dodawać mąkę z przyprawami, na początku miksując, a następnie zagniatając dłonią.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki na kubek 180

Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. W garnku rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy do przestudzenia.Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy na stole na cienki placek - kilka milimetrów grubości. W razie potrzeby możemy podsypać sobie na spód mąkę. Wykrawamy pierniczki

Ciastkozercy
Domek z piernika - przepis świąteczny 225

naszej wyobraźni)SPOSÓB WYKONANIA ;- miód zagotowałam z margaryną, cukrem gdy całkowicie się wszytko rozpuściło do ostudzonego dodałam go do przesianej mąki z kakaem, sodą, przyprawą oraz dodałam jedno jajko. Wszytko razem zagniotłam. Włożyłam do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. - po tym czasie rozwałkowałam na omączonym blacie ciasto i zaczynamy wycinać poszczególne elementy ja wycięłam

Basia w kuchni
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 509

Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki dodajemy jajka, przyprawę do piernika i wystudzone masło z miodem i cukrem. Mieszamy za pomocą miksera do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa ma być gęsta, jednak powinna pozostać lekko klejąca. W razie konieczności można

Słodka Strona
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2006

patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut

Pasja Smaku
Krokiety rybno ziemniaczane 198

cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii i napełnić pojemnik masą rybno-ziemniaczaną.Delikatnie przycisnąć przez kopytkomanię na ruchomą matę.Używając łopatki podzielić rybne paski na równe części.Smażyć

Moje domowe kucharzenie
Grissini, chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego 248

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze paluchy w niewielkiej odległości od siebie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Roztrzepać jajko z łyżką wody i posmarować nim paluchy. Posypać solą morską i wstawić do piekarnika

cooklife
Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka 440

suszona kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, przygotowywana z surowego mięsa, peklowana, a następnie dość długo podsuszana. Zabierałam się za tę kiełbasę odkąd zobaczyłam ją u Iwony O. z bloga Jajem, kilka razy ją jadłam, ostatnio w Poznaniu na Festiwalu Smaku, ale tamta była trochę oszukana, gdyż była podwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię