szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym.Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* jajko L – 3 szt* cukier – 0,5 szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka* proszek do pieczenia
Ostra na Słodkotworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad.Polecam!SKŁADNIKI :* ugotowane buraki – 2 szt* kuskus – 0,5 szkl* czosnek – 3 ząbki* sezam – 3 łyżki* duże jajko – 1 szt* suszony tymianek – 0,5 łyżeczki* sól , pieprz* olejSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kuskus zalewamy wrzątkiem.Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą.Dodajemy sezam
Ostra na Słodkofantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny.Z całą pewnością zrobi furorę i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Zobaczcie jak je zrobić! SKŁADNIKI :BISZKOPT:* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mąka pszenna – 4 łyżki* mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA :* masło – 100 g* kisiel brzoskwiniowy – 2 op* galaretka brzoskwiniowa – 1 opPIANKA:* śmietana
Ostra na Słodkocukier – 3 łyżki* mascarpone – 300 g* śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt* kakao* mocna kawa – ok. 125 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:( Jajka wyparzamy ).Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy z żółtek
Ostra na Słodkonajlepsze egzotyczne wakacje!Dodatek rumu sprawia , że danie smakuje obłędnie i jest fantastycznym pomysłem na obiad dla dwojga , albo kolację ze śniadaniem ;)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 150 g* jajko – 2 szt* mleko ( u mnie Alpro / napók sojowy ) – ok. 500 ml* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej – 50 ml* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* masło
Ostra na Słodkoszarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* jajko – 2 szt* masło – 200 g* budyń waniliowy – 1 łyżkaNADZIENIE:* jabłka – ok. 800 g* kasza manna – 3 łyżki* rodzynki – ok. 70 g* orzechy ( u mnie
Ostra na Słodkociasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI :( 24×26)CIASTO :* mąka – 3,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* śmietana 18% gęsta – 2 łyżki* jajko – 2 szt* cukier – 3/4 szkl* margaryna – 250 g* cukier waniliowy – 1 opMASA :* mleko – 750 ml* budyń waniliowy – 2 op* cukier – 5 łyżek* jabłka
Ostra na Słodkocukru125 g miękkiego masła100 g marcepanu1 jajkoMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać marcepan, zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajko, połączyć.Partiami dodawać mąkę z przyprawami, na początku miksując, a następnie zagniatając dłonią.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. W garnku rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy do przestudzenia.Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy na stole na cienki placek - kilka milimetrów grubości. W razie potrzeby możemy podsypać sobie na spód mąkę. Wykrawamy pierniczki
Ciastkozercynaszej wyobraźni)SPOSÓB WYKONANIA ;- miód zagotowałam z margaryną, cukrem gdy całkowicie się wszytko rozpuściło do ostudzonego dodałam go do przesianej mąki z kakaem, sodą, przyprawą oraz dodałam jedno jajko. Wszytko razem zagniotłam. Włożyłam do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. - po tym czasie rozwałkowałam na omączonym blacie ciasto i zaczynamy wycinać poszczególne elementy ja wycięłam
Basia w kuchniPowidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki dodajemy jajka, przyprawę do piernika i wystudzone masło z miodem i cukrem. Mieszamy za pomocą miksera do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa ma być gęsta, jednak powinna pozostać lekko klejąca. W razie konieczności można
Słodka Stronapatelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut
Pasja Smakucytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii i napełnić pojemnik masą rybno-ziemniaczaną.Delikatnie przycisnąć przez kopytkomanię na ruchomą matę.Używając łopatki podzielić rybne paski na równe części.Smażyć
Moje domowe kucharzenieBlachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze paluchy w niewielkiej odległości od siebie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Roztrzepać jajko z łyżką wody i posmarować nim paluchy. Posypać solą morską i wstawić do piekarnika
cooklifesuszona kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, przygotowywana z surowego mięsa, peklowana, a następnie dość długo podsuszana. Zabierałam się za tę kiełbasę odkąd zobaczyłam ją u Iwony O. z bloga Jajem, kilka razy ją jadłam, ostatnio w Poznaniu na Festiwalu Smaku, ale tamta była trochę oszukana, gdyż była podwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię