jajko - 22300 przepisów (strona:885/1487)

Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 217

dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzusos musztardowy-do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkachsos mornay-do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wodyzrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 150

cytryny Wykonanie:ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac oscicebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke w salaterce dokladnie wymieszac  mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukruuformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 220

ładniki na mały torcik:1 opakowanie gotowychh blatów bezowychKREM RUSSEL:250 g masła200 g cukru3 jaja1 łyżka rumu lub wódki-opcjonalnie sok z 1 małej cytrynyskórka otarta z cytrynyWykonanie:jajka z cukrem ubić na parze na pulchną mase.Powinny przynajmniej 3-krotnie powiekszyć objętość.Ostudzić w zimnej wodzie ciagle ubijajacmasło utrzeć do białosci i ciągle ucierajac dodawać po trochę ostudzonej masy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik z dżemem - pyszny 171

pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha.Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm):3 szklanki mąki orkiszowej jasnej-6301 szklanka cukru125 g masła250 ml mleka1 słoik dżemu2 jajka L2 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki sody3 łyżeczki przyprawy piernikowej2 garście orzechów włoskich2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 mlSkładniki na polewę:50 g masła2 łyżki cukru4 łyżki wody2 łyżki kakao Wykonanie:miękkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kajmakowe babeczki 118

temperaturze pokojowej )2 duże wiejskie jajka3/4 szk mleka1/2 szk oleju1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody300 g mąki pszennej typ 500cukier puder do posypania Do miski wbić jajka, dodać masę krówkową i wymieszać. Następnie dodać mleko i olej i znowu wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodką od razu do płynnych składników i połączyć. Blachę

Ewa w kuchni
Maślane cynamonowe ciasteczka 241

wanilinowegocukier puderWykonanie:Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę. Dodaję do niej masło pocięte na około 2-centymetrowe kawałki. Dosypuję cukier, cynamon, proszek do pieczenia, dolewam olejek i wbijam jajko. Wszystko razem ze sobą zagniatam. Ciasto powinno być bardzo  miękkie i lekko kleić się do dłoni, ale jeśli ciasto jest za bardzo klejące, że nie da się

Anielska Kuchnia Ani
Babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem 196

pomarańczy50g kropelek czekoladowychNa krem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonuPrzy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe

Kolizje Smaków
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 192

nerkowca kroimy jeszcze drobniej. W misce łączymy mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam

Szefowa kuchni
Piernikowe serca z ziemniakami 211

rozgnieść tłuczkiem.Miód , cukier i masło rozpuścić podgrzewając . Dodać przyprawę i ziemniaki. Całość zmiksować na jednolita masę .WystudzićDo miski wsypać mąkę  (3,5 szklanki ) , sodę i wbić jajko . Dodać masę miodową i zagnieść ciasto , dosypując ewentualnie gdyby ciasto było za luźne pozostałą część mąki.Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko )Wykrawać

Malinowa Kawiarenka
Sernik z żurawiną na zimno 647

wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu do zewnętrznego. 4. Jeśli chcemy wykorzystać żurawinę do dekoracji to jedno białko jajka lekko ubijamy widelcem, zanurzamy w nim żurawinę a następnie obtaczamy w cukrze. Smacznego Post Sernik z żurawiną na zimno pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Niskokaloryczne pełnoziarniste pierniczki z białą czekoladą 229

sody2 łyżki przyprawy do piernika1 opakowanie cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)Biała czekolada do dekoracji (200-300g)Foremki świątecznePrzygotowanie:Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz cukrem. Wbić jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Piec w 18 stopniach przez ok. 10 minut.Dekorować roztopioną w kąpieli

Czarnawisienka
Murzynek z dżemem i herbatnikami 266

podłużną blachę o długości ok. 30 cm)- kostka masła - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 4 łyżki kakao - 0.5 szklanki mleka - 4 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- dżem (słodko-kwaśny)- herbatnik (najlepiej mini i w czekoladzie)Sposób przygotowania:1. W garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy cukier, mleko i kakao

Gotuj Z Muzyką
Placki z cukinii z koperkiem 182

cukinie2 jajkapęczek koperku2-3 ząbki czosnkuok. 200g serka farmerskiegook. 150g mąki2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejsól, pieprz, oliwa do smażenia Myję i ścieram cukinię na tarce, dodaję jajka, umyty i posiekany koperek, wciskam czosnek dodaję mąkę i doprawiam solą i pieprzem.I smażę na złoty kolor na oliwie. Czasami podaję z jogurtem naturalnym.Smacznego Przepis bierze udział w:Post Placki

UgotujmyTo.pl
Ciasto francuskie z pieczarkami 451

bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi kwadratu łączę ze sobą aby powstała paczuszka Smaruję rozstrzepanym jajkiem i posypuję czarnuszką (nigella seeds), makiem lub sezamem.Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę na złoty kolor. Smacznego Post Ciasto francuskie z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto z jabłkami i orzechami 287

składniki:2 jabłka3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów2 szklanki mąki1 szklanka cukrupół szklanki oleju4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie) Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Jajka ubijam z cukrem, dodaję przesianą makę i proszek do pieczenia.Dolewam wolno olej, a na koniec dodaję pokrojone jabłka i orzechy. Mieszam.Wlewam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wstawiam

UgotujmyTo.pl