jajko - 22300 przepisów (strona:881/1487)

Placek z suszonymi śliwkami - bardzo słodki 193

cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę , dodawać stopniowo mleko i jajka.  Wymieszać z migdałami i mąką. Wyrabiałam w malakserze, ciasto wyszło dosyć klejące. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Po godzinie ciasto wyjąć

Stare Gary
Kluski kładzione, szybkie 136

wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danieskładniki (2 porcje)ok 110 g mąki2 jajka2 - 3 łyżki śmietanyszczypta soliopcjonalnie pieprzprzygotowanieDo dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać widelcem do czasu, aż uzyskamy dosyć gęste ale gładkie ciasto. Posolić, można dodać trochę pieprzu. W dużym rondlu  zagotować sporą ilość posolonej wody

Stare Gary
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 169

zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć.  Cebulę i czosnek drobno posiekać , zeszklić na łyżce oliwy, dodać odciśnięty szpinak i chwilę razem podusić. Przestudzony szpinak dodać do ricotty, dodać jajko, parmezan, wymieszać , doprawić solą i pieprzemsos pomidorowyNa patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, oregano, sól i pieprz. Dusić ok 20 minut.sos beszamelowyMleko podgrzać

Stare Gary
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 165

foremek i grubości ziemniaczanych babeczek. farszBoczek i obraną  szalotkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć (osobno) na patelni. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić - nie za dużo - boczek jest słony, popieprzyć.Quicheformę z podpieczonymi ziemniaczanymi babeczkami wyjąć z piekarnika. Do każdej babeczki nałożyć boczek, cebulę, zalać masą serową. Posypać wierzch mieszanką

Stare Gary
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 194

bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować 8 - 10 godzin. Przygotować wierzch. wymieszać jajka, jogurt i pokruszoną fetę i gałkę muszkatołową. mieszaninę rozprowadzić na wierzchu zapiekanki. Wolnowar ponownie przykryć i gotować nadal  na programie

Stare Gary
Dorada pieczona w soli 193

czosnku1 cytryna: zetrzeć skórkę, resztę pokroić w plasterki 1,5 kg gruboziarnistej soli morskiej (na każdy kilogram ryby potrzeba 1,5 kg soli)skórka z 1 pomarańczy1 roztrzepane jajo z hodowli ekologicznejgarść nasion kopruoliwaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 stopni C.Rybę umyć i osuszyć, posypać wnętrze pieprzem i wypełnić mieszanką aromatycznych ziół: bazylia, natka pietruszki, tymiankiem  oraz ząbkiem czosnku

Stare Gary
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 148

chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia

Stare Gary
Chłodnik z botwinką 190

kiszenia ogórków, solą.  Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia.  Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką , ewentualnie z jajkiem na twardo. Smacznego!Uwagi: Wersja ekspresowa i bardzo nie elegancka ale całkiem smaczna - kiedy za oknem upał, a botwinki nie ma lub brak chęci na jej szykowanie, zamiast zdrowych buraczków biorę

Stare Gary
Kiszka kartoflana pieczona 301

dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić.  Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita - ja robiłam to maszynką elektryczną z końcówką do wędlin.  Jelita napełniamy bardzo luźno aby uniknąć pękania

Stare Gary
Tarta z kurkami i kozim serem 208

Kruche ciasto serowe200 g pszennej mąkiszczypta soli150 g masła50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego2 - 3 łyżki wodynadzienie200 g kurek100 g koziego serka np rolady1 jajo lub 2 małe2 duże łyżki śmietanysól, pieprzpietruszkaprzygotowanieWszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki

Stare Gary
Knedle ze szpinakiem 148

pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio  kleić. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy

Stare Gary
Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba 196

chlebem :) Przepis znalazłam tutajskładniki1/3 szklanki  mleka 250 g sera ricotta 1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju, posiekanych2 łyżki oleju  z  pomidorów1 całe jajko, rozmieszane1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę)1 łyżeczka soli3 szklanki mąki pszennej  chlebowej 7g (paczka) suchych drożdży przygotowanieWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie

Stare Gary
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 212

ząbki czosnku1 szalotka1/2 łyżeczki  soli szczypta pieprz białego mielonegook 180 ml  gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanieRozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć  wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz  do  mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać

Stare Gary
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 166

małych lub 8 większych)1 jajo100 ml mleka225 g pszennej mąki chlebowej1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli50 g masła1 łyżeczka suszonych drożdży30 ml mleka do posmarowaniaprzygotowanie Mleko rozmieszać z jajkiem.  Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program

Stare Gary
Chrupiące paluszki rybne w słodkim sosie chili 180

pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko :)Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;)Paluszki:* filet z dorsza- 200 g* jajko- 1 szt.* kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane)* natka pietruszki- 3 dorodne gałązki* przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili* kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa

Kraina Miodem Płynąca