Ciasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna.Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki-1/2 kg marchewki-3 szklanki mąki-2 szklanki cukru-kostka margaryny-3 jajka-2 łyżeczki sody oczyszczonej-5 łyżek wody-szczypta soli Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy. Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach. Oddzielamy żółtka od białek
Maminek kulinarnyUcierane ciasto z owocami i bezą.Składniki:-6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy-szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy-szczypta kwasku cytrynowego do bezy-2 szklanki mąki-kostka margaryny-2 łyżki kakao-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę
Maminek kulinarnySezon truskawkowy już się zaczął.Pora na deser truskawkowy - naleśniki z truskawkami. Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka-1,5 szklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta soli i cukru Wypełnieniem będą truskawki - ok. 1/2 kg wystarczy na 8-10 naleśników.Do tego przyda się śmietana kremowa lub jogurt owocowy. Śmietanę ubijamy
Maminek kulinarnytwarogu-mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki )-aromat-truskawki i rabarbarNa kruszonkę:-10 dkg cukru-20 dkg mąki-10 dkg masłaW składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ ich w tym cieście nie ma. Zaczynamy od przygotowania kruszonki.Wszystkie jej składniki ścieramy palcami, aż powstanie kruszonka.Następnie obieramy i kroimy rabarbar oraz myjemy i osuszamy truskawki
Maminek kulinarnyrozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka. Posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut. Gdy są rumiane wyciągamy z pieca i gotowe
Maminek kulinarnymaleńkie ciasteczka z makową posypką , połączone dżemikiem - to przede wszystkim powrót do dzieciństwa. Smakują wyśmienicie, choć dzieciństwo już dawno za nami. Składniki:-3 jajka-6 łyżek cukru-6 łyżek mąki-dżem-mak Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy kilka minut ( cukier musi się dokładnierozpuścić
Maminek kulinarnyPuszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami. Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm )-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat -4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.Można posypać je cynamonem
Maminek kulinarnyInna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaroni białą kiełbasę. Składniki:-4 białe kiełbasy-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )-2 jajka-1/2 papryki-kawałek pora-żółty ser - ok. 5 dkg-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego-3 łyżki mąki pszennej-odrobina sody oczyszczonej-sól, pieprz Kiełbasę gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy
Maminek kulinarnySkładniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:220g mleka40g świeżych drożdży100g cukru500g mąki pszennej80g miękkiego masła1 jajko1/2 łyżeczki solibudyń (przepis poniżej)borówkiKruszonka:1/2 szklanki mąkicukier waniliowy60g roztopionego masła5 łyżek cukruPrzepis na budyń
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:250g mleka50g świeżych drożdży100g cukru500g mąki pszennej80g miękkiego masła1 jajko1/2 łyżeczki solibudyń waniliowy (użyłam gotowego z torebki)200g malinZacząć od przygotowania budyniu. Mleko lekko
Smakowity Blog Kulinarnypatelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zarumieni.W misce mieszamy żółtka, śmietanę i ser.Na patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia.Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie
Smakowity Blog KulinarnyPrzygotowanie:W rondlu podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki. Następnie do mąki dodajemy przestudzone masło z miodem i jajko. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy stopniowo po łyżce mleka. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone
Smakowity Blog KulinarnyW poszukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a
Smakowity Blog Kulinarny