ilosc skladnikow ktore zuzylam dalam - 1 lyzke octu i 1 bardzo plaska lyzeczke cukru.Ilosc soli zalezy od tego jak slony jest bulion.Zupe podac obficie posypana koperkiem i dodatkowo z jajkiem ugotowanym na twardo,z kleksem kwasnej smietany lub jogurtu.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki.125 g masla roztopic,troche ochlodzic.Z maka,cukrem ,sola i cynamonem zagniesc skladniki na kruszonke.Sliwki przepolowic,usunac pestki.Sok
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stron.Tradycyjnie przed smazeniem najpierw powinnismy obtoczyc go w mace.Ja tego nie robie,by uniknac nadmiaru tluszczu,ktory wchlonie tak pogrubiona panierka.Po prostu obtaczam posolone kawalki miesa w jajku i bulce tartej.Smaze na rozgrzanym masle ghee.Jesli chcemy miec naprawde smaczne i chrupiace kotlety, nie mozemy zalowac masla.Na ledwo natluszczonej patelni nie usmazy sie kotlet dobrze.Najlepiej smazyc wszystkie jednoczesnie na duzej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soku z czarnego bzu2 lyzki drobnego cukru1 op.Tortenguss lub 1 lyzka maki ziemniaczanejdodatkowo: 2-3 lyzki dzemu ( u mnie jezynowy)Wykonanie:°Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.Cukier z jajkami ubijamy do bialosci,na gesty,puchaty kogel-mogel .Potem nalezy na wolnych obrotach wmieszac make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona za nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac.Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac.Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciagliwe,by dalo sie latwo formowac i sklejac.Doskonale wyrobione ciasto przykryc sciereczka i pozostawic,by odpoczelo.Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic na 1 lyzce smalcu. Wymieszac z dwoma kaszami,jajkiem i przyprawami.Przyprawic intensywnie,by pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac kolejno na trzy cieniutkie placki.Nieodcieta czesc ciasta pozostawiac kazdorazowo przykryte sciereczka,by nie obeschlo.Wykrawac kolka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!magnez,bo gryka zawiera go naprawde sporo,a znaczna ilosc blonnika,zadowoli wszystkich dbajacych o linie. Zapraszam do przepisu.Skladniki na nalesniki:1 szklanka maki gryczanej1/2 szklanki maki pszennej 5501 jajko L 1 szklanka mleka1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/4 lyzeczki soli1/2 lyzeczki miodu 1 lyzka oleju + olej do smazeniaSkladniki na farsz dyniowy:300 g puree z dynii2 lyzki miodu1 lyzeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeden.Skladniki na 2 keksowki:250g masla1 1/2 szklanki cukru4 czubate lyzki kakao 6 lyzek mleka lub wodyPowyzsze skladniki umiescic w rondelku ,rozpuscic i zagotowac.1/2 szklanki odlac na poleweponadto:6 jajek S lub 4 L1 1/2 szklanki maki orkiszowej jasnej lub kazdej innej2 lyzeczki proszku do pieczenia1-2 gruszki2 lyzeczki smazonej skorki pomaranczowej Odzielic zoltka od bialek.Bialka ubic na sztywna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gory.Przykryc lniana sciereczka i folia.6.FERMENTACJA KONCOWA1-1.5 godziny w temperaturze 24°C.7.PIECZENIEPiec w temperaturze 240°C przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu.Delikatnie naciac przed wlozeniem do pieca..Zaparowac piekarnik.Dodatek jajka i oleju wplywa na zrumienienie skorki,dlatego moze zajsc potrzeba obnizenia temperatury o 10-20°C.w polowie pieczenia.Okragle bochenki powinny sie piec dlluzej niz owalne.Upieklam 2 chleby jeden owalny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodac majeranek.druga polowe ziemniakow zetrzec na drobnych oczkach tarki,odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic .wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roztapiam masla do konca.Wlewam mleko do maki z plywajacymi nadtopionymi kawalkami masla.do misy robota odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta odchodzacego od bokow misy.Odsaczyc z soku rodzynki i osuszyc w papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciagu tego czasu wchlonie cala pozostala wode.Wystudzic.Marchew obrac i zetrzec na tarce .Szczypiorek posiekac.Cebule pokroic w drobna kostke.Ser zetrzec na tarce.Ugotowany orkisz wymieszac z marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doprawic pieprzem przed podaniem schlodzic w lodowce Uwagi: gestosc pasty mozna regulowac dodajac wody z gotowania fasoli.Nie dodawalam.Podawac z czym dusza zapragnie.Podalam z rzezucha .Bardzo nam smakowala z dodatkiem jajka na twardo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oplatku.Smak mazurkow uswietniaja dodane bakalie.Oto moja proba przedswiateczna-mazurek kokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego na spod,a bialka wchodza w sklad masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dlatego nalezy regulowac wielkosc strumienia,by kluseczki byly jednakowej grubosci.Przepis podstawowy-porcja dla 4 osob:2 jajka1 lyzka gazowanej wody mineralnej 3-4 lyzki przesianej makisolszczypta cukruWykonanie:Porzadnie rozklocic jajka z lyzka wody mineralnej,szczypta soli i cukru,stopniowo dosypywac make,starannie i dlugo mieszajac ciasto drewniana lyzka,az ukaza sie pecherzyki powietrza.Wlewac cienkim strumieniem na gotujaca,osolona wode
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!