jajko - 22300 przepisów (strona:687/1487)

Tosty francuskie 221

Składniki (na 4 tosty): 4 kromki pieczywa tostowego 4 plastry sera tostowego 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko. Dodajemy mleko, zioła prowansalskie, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i mieszamy. 2. Na patelni rozpuszczamy masło. Tosty dokładnie obtaczamy w jajku i wrzucamy na patelnię. Smażymy

My Culinary Art
Pasta jajeczna 315

sporo, tak na dwa śniadania dla dwóch osób. Pasta najlepiej smakuje na następny dzień, jak wszystkie składniki dokładnie się połączą. Potrawa w całości przygotowana przez mojego misia :) Składniki: 3 jajka mały pęczek szczypioru 100g sera żółtego w kostce 100ml majonezu (1/4 słoiczka) pieprz Jajka gotujemy na twardo (10 minut), odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy i zgniatamy w misce widelcem(...)Szczypiorek drobno siekamy, ser żółty ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do jajek. Dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem (nie dodajemy soli!) i wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą

My Culinary Art
Pad Thai (ผัดไทย) 229

przyrządzić ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Jedyne składniki, o których nie można zapomnieć to: pasta tamaryndowa (do kupienia w "Kuchniach Świata"), sos rybny, makaron ryżowy i jajko. Całą resztę dodajemy wedle gustu :) Poniżej przedstawiam moją bezmięsną wersję Pad Thai'a. Pyszności :) Składniki (dla dwóch osób): 100g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 3 łyżki sosu rybnego(...)łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze potem smażyć), odsączamy i przelewamy zimną wodą. 2. Przygotowujemy

Tajskie smaki
Jajka w skorupkach 178

równie dobrze ugotować w jakikolwiek inny dzień roku. Bardzo proste i smakowite danie śniadaniowe. W dodatku niezwykle ciekawie wyglądające :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka Łyżka masła Pół łyżeczki zieleniny ( do wyboru szczypiorek, pietruszka, koperek lub   mix tych ziół) Bułka tarta Jajka gotujemy na twardo. Następnie przekrajamy na pół, koniecznie w skorupkach.   Delikatnie, przy(...)żółtko. Dodajemy do nich zioła i nieco masła. Wszystkie składniki mieszamy. Możemy nieco posolić. Powstałym farszem napełniamy skorupki. Posypujemy je bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Umieszczamy jajka bułką tartą do dołu. Chwilę smażymy, aż do zarumienia   i gotowe

Kolizje Smaków
Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem 178

wartościowych i odżywczych rodzajów śniadania. A jajecznica z dodatkiem pomidora i szczypiorku? Bomba witamin, pierwiastków i białka. Nic, tylko zajadać! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji : 3 Składniki: 4 jajka Kilka pomidorków koktajlowych (około 10) 2 parówki z indyka Cebula Szczypiorek Nieco masła Sól, pieprz Na patelni rozpuszczamy nieco masła. Kroimy cebulę w piórka i podsmażamy chwilę na maśle(...)siekamy, a parówki kroimy w kostkę. Do cebuli dodajemy parówkę, czekamy aż się zarumieni i wrzucamy pomidorki. Smażymy krótką chwilę by pomidorki się nie rozpadły. Zmniejszamy ogień i dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy szczypiorek. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Czekamy aż jajka się zetną w zależności od upodobań, słabiej lub mocniej. Podajemy na ciepło z grzankami

Kolizje Smaków
Jajecznica według Julii Child 144

jajecznicy opisuje Julia Child w swojej książce „Gotuj z Julią.” Spróbujemy opowiedzieć Wam jak taką pyszną i delikatną jajecznicę otrzymać. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 4 jajka 1 łyżka masła Sól, pieprz Tosty Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy tak by białka i żółtka się połączyły. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę(...)zmniejszamy do małego i mieszamy delikatnie zeskrobując z dna patelni delikatne grudki. Potrwa to kilka minut. Gdy jajecznica osiągnie pożądaną gęstość zdejmujemy ją z ognia i dodajemy pozostałą część jajka – nada to jajecznicy kremowej konsystencji. Można też dodać łyżkę masła. Całość delikatnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu

Kolizje Smaków
Tort czekoladowy 175

czekoladowymi kulkami. Efekt wizualny jest fantastyczny, a smak tortu jeszcze lepszy! Składniki na biszkopt czekoladowy ciemny: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru pudru 2 duże jajka  50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na biszkopt czekoladowy jasny:   50 g białej czekolady(...)masła   50 g cukru pudru   2 duże jajka    50 g mąki pszennej   0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii   1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy zbożowej  350 g mlecznej posiekanej czekolady 2 łyżki cukru pudru opakowanie czekoladowych kulek z biedronki (Rido) Robienie tortu rozpoczynamy od przygotowania

Kolizje Smaków
Kotleciki serowe 149

Kotleciki smakują wspaniale, są szybkie w przygotowaniu i fatastyczne w smaku! Nic tylko zajadać. Czas przygotowania: 15 minut Ilośc porcji: 8 kotlecików Składniki: 400g żółtego sera (np. Gouda) 2 jajka bułka tarta olej Żółty ser tniemy w plastry  centymetrowej grubości. Na każdym z plastrów wykonujemy delikatne zygzaki widelcem, by panierka dokładniej przywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej(...)czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni np. z sosem żurawinowym

Kolizje Smaków
Nuggetsy w panierce z chipsów 459

dodatkiem sosu śmietanowego lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie i proste w przygotowaniu! Ostrzegamy jednak, że nie można przestać ich podjadać! Składniki: Nuggetsy Podwójna pierś z kurczaka Dwa jajka Opakowanie chipsów o ulubionym smaku Olej do smażenia Przyprawa złocista do kurczaka Sos śmietanowy 5 łyżek śmietany 2 łyżki majonezu Sól ziołowa Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski(...)Podsypujemy nieco przyprawą. Jajka rozbijamy i rozrabiamy widelcem. Chipsy wsypujemy do woreczka i przy pomocy tłuczka rozbijamy jak najdrobniej. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kurczaka maczamy w jajku, a następnie w panierce. Następnie umieszczamy na gorącym tłuszczu. Po chwili przewracamy i tak do momentu usmażenia wszystkich boków. Wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Placuszki dyniowe 142

pudrem i śmietaną. Szybkie, pyszne danie idealne na jesienne dni.  Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g dyni startej na dużych oczkach 6 łyżek mąki pszennej Szczypta soli 1 jajko Olej do smażenia Dodatki: cukier puder, jogurt naturalny lub śmietana Dynie trzemy na dużych oczkach. Następnie dorzucamy do niej mąkę oraz żółtko z jajka. Doprawiamy nieco solą, można dorzucić również(...)imbir lub gałkę muszkatołową. Mieszamy. Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie przekładamy do dyni, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placuszki na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem jogurtu czy śmietany

Kolizje Smaków
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 264

każda gospodynią ma jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania(...)duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy

Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa z jajkiem 442

Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę śledziową z jajkiem. Sałatka wymaga, niestety, przygotowania poszczególnych składników wcześniej, ale wierzcie mi, jest tego warta! Jak już ją zrobicie i spróbujecie to nie sposób się od niej oderwać!:) Ilość porcji: Duża miska/ 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas(...)jajka 4 ogórki kiszone 4 cebule Puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Łyżeczka cukru Kilka kropli octu Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami

Kolizje Smaków
Galart z karpia 185

Wywar z niej doskonale się nada do przygotowania galaretki, którą zalejemy nasze galarty. Same galarty są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej ryby, ugotowanych warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką. Czekamy kilka godzin i gotowe! Składniki: Kawałek ugotowanego karpia Jajko ugotowane na twardo Groszek Ugotowana marchewka 1 łyżka żelatyny(...)litr zupy rybnej W wybranym naczyniu umieszczamy ugotowane jajko pokrojone na plastry. Następnie układamy kawałki ryby, sprawdzając by nie miała ości. Wrzucamy kilka kulek groszku i pokrojoną ugotowaną marchewkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 1 litrze przecedzonej zupy rybnej. Przygotowanym płynem zalewamy rybę z warzywami. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy tuż przed podaniem. Podajemy w przygotowanych naczyniach

Kolizje Smaków
Karp w migdałach według Karola Okrasy 108

karpia „inaczej”. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 płaty karpia Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem(...)oraz solą od strony mięsa.   Również od strony mięsa ścieramy odrobinę skórki z wyparzonej cytryny. Przygotowujemy na talerzykach mąkę, roztrzepane widelcem jajko oraz migdały. Karpia obtaczamy w mące oraz jajku. Następnie tylko od strony mięsa w migdałach. Na rozgrzanej oliwie z oliwek układamy płaty karpia migdałami do dołu. Smażymy na złoty kolor i przekładamy na drugą stronę. Ponownie smażymy

Kolizje Smaków
Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego 213

przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność. Ilość porcji: duża forma do tarty Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 150g łososia wędzonego 2 duże kulki mozzarelli 5 jajek 100ml śmietany 30% ½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory Szczypiorek Łyżka masła Łyżka mąki Przyprawy: sól. pieprz Na blacie rozsypujemy mąke i wałkujemy lekko ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy(...)kawałki wędzonego łososia w wachlarz. Następnie siekamy szczypiorek i posypujemy na tatrę. Z puszki wyciągamy dwa pomidory i kroimy na kawałki, rozrzucamy na tarcie. W misce rozbijamy pięć jajek oraz dolewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Uważamy na ilość soli, gdyż łosoś wędzony jest słony. Wylewamy mieszankę na tarte. Zapiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez

Kolizje Smaków