papierowych Filety przekrajamy na pol Doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym wedle uznania Mieso pozostawiamy na ok 30 min Na rozgrzana patelnie ukladamy filety obtoczone w jajku i mace ( jajko roztrzepac, rybe wpierw maczamy w jajku a potem w mace) Podsmarzamy kazdy filet w obu stron a potem smarzymy pod przykryciem na wolnym ogniu
Klaudynkowa kuchniaprzystawkę jajka w wafelku. Farsz: 3 jajka średnia makrela cebula natka pietruszki kukurydza z puszki majonez pieprz, sół Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kosteczkę, obierz makrelę, połącz z cebulą posiekana na bardzo drobno, kukurydzą i posiekaną natką pietruszki. Dodaj sól, pieprz i 2 żyłki majonezu. Wymieszaj i nadziej wafelki
Niezły Młynekbyle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Składniki: trzy duże garści świeżego szczawiu 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach 1 pietruszka starta na grubych oczkach mały por pokrojony w półplasterki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy 4 ziemniaki pokrojone w kostkę sól, pieprz(...)czosnek granulowany łyżka oleju rzepakowego pół szklanki mleka jajka ugotowane na twardo, jogurt grecki i świeży koperek do podania Przygotowanie: W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut). Do wywaru
Kulinarny Pamiętnikparówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli i pieprzu. Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera(...)pół parówki, zawinęłam w rulonik i panierowałam (obtaczałam najpierw w jajku, a potem w bułce z wiórkami). Smażyłam z każdej strony do zezłocenia na rozgrzanej patelni
Kulinarny Pamiętnikjestem już z powrotem po przerwie urlopowej :) Dziś pomysł na weekendowe, letnie śniadanie. Mimo że nie przepadam za ciepłymi pomidorami (dlatego nigdy nie dodaję ich do pizzy), to z jajkiem sadzonym komponują się idealnie i smakują wyśmienicie. Składniki: 2 jajka jeden pomidor pokrojony na grube plastry 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlałam olej(...)pół minuty ułożyłam na niej plastry pomidora (jak najbliżej siebie). Chwilę podsmażyłam i wbiłam na pomidory jajka. Smażyłam pod przykryciem na średnim ogniu, aż do ścięcia się białka. Przed podaniem doprawiłam solą i pieprzem
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 20 dag mielonego mięsa - 10 dag czerwonej papryki - 7 jajek - 20 dag majonezu - 30 dag żółtego sera - sól, pieprz - vegeta, bułka tarta - olej Wykonanie Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5 jajek rozmącić, wymieszać z serem i majonezem. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem, też natłuszczonym. Wylać masę serową i piec 15 minut w temperaturze(...)Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką i odrobiną bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Wyłożyć na wypieczony ser i zwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast papryki do mięsa
Świat SmakuPasta to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek. Ma idealną konsystencję a dzięki ogórkom również ciekawy smak. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 6 jajek - cebula - 2 ogórki kiszone - 10 dag sera żółtego - pęczek szczypiorku - sól, pieprz - 2 łyżki majonezu - ½ małego jogurtu naturalnego Wykonanie Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Cebulę obrać. Szczypiorek umyć, osuszyć papierowym(...)ręcznikiem i drobno posiekać. Jajka ,cebulę, ogórki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Dodać szczypiorek, majonez i jogurt. Doprawić do smaku. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego
Świat SmakuSkładniki Naleśniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - ½ szklanki wody - 2 jajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli Farsz - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 10 dag pieczarek - 5 plasterków szynki - 1 cebula - 10 dag sera żółtego - Vegeta, sól, pieprz Panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Wykonanie Składniki na naleśniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po podsmażeniu cebulę, pieczarki i szynkę wymieszać razem z startym serem. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać w krokiety. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także
Świat SmakuIdealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczonego mięsa. Można ją również wykorzystać jako pasta do kanapek. Składniki - 16 dag tartego chrzanu - 2 jabłka - 20 dag żółtego startego sera - 5 jajek - sól, pieprz - mały słoik majonezu Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem(...)strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Jabłka umyć i obrać. Jajka i jabłka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę osączyć. Chrzan wymieszać z majonezem a następnie
Świat SmakuMakaron można zapiec z dodatkami jakie lubimy, dosłownie smakuje we wszystkich połączeniach. U mnie była to zapiekanka z makaronu Rigatoni , cebuli, jajek i dużej ilości tuńczyka. Dodatkowo można dodać startą na tarce rzodkiewkę. Całość przykrywamy serem i zapiekamy. Spróbujcie i nie bójcie się odważnego połączenia smaków. Składniki : * 250g makaronu Rigatoni * puszka tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo(...)cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek * opcjonalnie rzodkiewki * kilka plasterków żółtego sera * świeże zioła * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość
Magiczne Życie Martylatin; mso-fareast-language:EN-US;} 3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem) 3 szkl. mleka 250 g masła 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3 jajka 1 duże opak. cukru wanil. cukier puder do posypania Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)language:EN-US;} 1.Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułożyć połowę herbatników ściśle jeden obok drugiego. 2.Połowę mleka (1,5 szklanki) zmiksować z mąką i jajkami. 3.Resztę mleka zagotować w garnuszku razem z masłem i cukrami. 4.Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z jajkami i mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut
ciemna strona patelniSkładniki: 1 jajko 4 duże marchewki 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 łyżka mąki pszennej, pełnoziarnistej 1 łyżka masła Przygotowanie: Marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy 1/2 wody, dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej, mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Kuskus przygotowujemy(...)zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni, na roztopionym maśle przygotowujemy jajko sadzone. Podajemy kuskus, na kaszy układamy marchew na gęsto i na wierzchu jajko sadzone, podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniamiękkie również dnia następnego. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej paczuszka suszonych drożdży 3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 240 ml mleka 60 g miękkiego masła 1 jajko Cukier i drożdże wsypać do mleka i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i jajko. Na koniec dodać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto(...)placki o grubości około 1 cm. Odstawić na 45 minut, a następnie piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Bułki można również przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić
wyzwania kuchenneSycące wykwintne śniadanie czyli jajko w koszulce podawane razem z bekonem na angielskim muffinie i polane sosem holenderskim. Pracochłonne, ale przepyszne... Składniki na 2 porcje: angielskie muffiny np. z TEGO przepisu 2 plastry bekonu lub szynki szwarcwaldzkiej 2 jaja w koszulkach np. z TEGO przepisu sos holenderski: 2 żółtka(...)szczyptą soli i pieprzu na puszysto. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masło i miksować, aby masa zgęstniała - powinna mieć konsystencję majonezu. Bekon lub szynkę podsmażyć na suchej patelni, ugotować jajka w koszulkach. Muffiny przekroić na pół i opiec w tosterze. Na każdej połowie bułki ułożyć plaster bekonu, a na nim ugotowane jajko. Polać ciepłym sosem holenderskim i natychmiast podawać
wyzwania kuchenneMało skomplikowane, a pyszne. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką, serem, pomidorkami i szczypiorkiem - ciekawa propozycja na proste śniadanie na ciepło. Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2 plastry szynki np. drobiowej 2 plastry sera pomidorki cherry szczypiorek masło do wysmarowania kokilek sól, pierz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Kokilki nasmarować masłem. Ułożyć na dnie plaster szynki(...)plaster sera. Następnie wbić delikatnie jajko i ułożyć na nim pomidorki pokrojone na połówki. Doprawić pieprzem, solą i posypać szczypiorkiem. Włożyć kokilki do większej formy i napełnić ją wodą, tak aby sięgała do połowy kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż białko się zetnie. Podawać na ciepło
wyzwania kuchenne