składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 2 średnie jabłka, obrane i drobno pokrojone 100g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100g mąki 80g masła(...)lodówki. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką
Szefowa kuchnimnie takie okazje nie zdarzają się często, a że uwielbiam pyszne śniadania to tym razem zapraszam Was na omlet z dodatkiem szynki i chili. Składniki : * 2 jajka - najlepiej wiejskie * łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej * sól, pieprz, szczypta chilli * łyżka gęstej śmietany * łyżka masła bądź oliwy z oliwek * dodatki : szynka, żółty ser Przygotowanie : Jajka ubić z dodatkiem przypraw, mąki
Magiczne Życie Martynieduza pietruszka 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3 zabki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyzeczka majeranku 2 łyżki żelatyny 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Do garnka włożyć umyte i oczyszczone kurze łapki. Zagotować wodę i zdjąć powstałe szumowiny. Na wierzchu ułożyć schab, obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną(...)jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Na końcu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru żelatynę. Gdy mięso ostygnie pokroić je w cienkie plastry. Na dno naczynia ułożyć plasterki jajka, zalać wywarem, tak aby było ono zakryte i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie ułożyć marchewkę pokrojoną w kosteczkę i plasterki pokrojonego schabu, na końcu wsypać odsaczony z zalewy groszek
Gosia gotujeciasto: 200 g mąki wrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru 250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać(...)Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić
Gosia gotujestartego sera morskiego solidna garść rukoli 2 łyżeczka suszonej bazyli łyżka świeżego tymiannku listki świezej bazyli 2 zabki czosnku sól morska i pieprz do smaku 1 jajko oliwa 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Dynię pokroić w nieduże plastry, posypać solą, suszoną bazylią, tymiankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Skropić oliwą i w stawić do piekarnika nagrzanego(...)umieścić pora, dynię obraną ze skórki ( piekłam ze skórka), pokruszoną mozzarellę, poprzekrajane na pół pomidorki, po plastrze szynki. Wszystko posypać startym serem i suszoną bazylią. W miseczce roztrzepać jajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego
Gosia gotujeskwery, ale jesień, to również czas dyni i wielkich możliwości jej wykorzystania. Dzisiaj zapraszam na pyszne mufiny z tym warzywem. Składniki: 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka drobno startej dyni hokaido(...)rodzynek 50 g likieru pomarańczowego Sposób przygotowania: Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników mokrych dodać sypkie i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełozyć do foremnki na mufiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180C
Gosia gotujeziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia bułka tarta grubo mielona do panierowania Farsz grzybowy(...)pozostawić jeszcze na patelni przez 5 minut bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu. Ostudzić i drobniutko posiekać nożem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Ułożyć na dłoni kółko ziemniaczanej masy w środek włożyć farsz z grzybów i uformować kulkę, panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną
Gosia gotujecynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt. Na patelni roztopiłam pokrojoha(...)się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam. Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam
Gosia gotujeinne. Odwróciłam moje łakocie do "góry nogami"a efekty przdstawiam ponizej. Składniki na 12 mufin: 2 szklanki mąki wrocławskiej 3/4 szklanki cukru 120 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyzeczka sody szczypta soli Dodatkowo: 200 g borówki cukier puder listki melisy Sposób przygotowania: Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać mleko(...)roztrzepane widelcem jajka. Polączyć łyżką w calość. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sol. Do miski z suchymi składnikami, dodać składniki mokre i połączyć za pomoca łyżki. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i za pomoca łyżki napełnić je do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym
Gosia gotujewykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Dodatkowo: 200 g cebuli czerwonej 200 g cebuli białej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu(...)miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, Wymieszać przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W misce wymieszać mąkę, drobno posiekany rozmaryn, olej, jajko i wlać mieszaninę drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie
Gosia gotujebekonowymi chipsami. Po zupie z dyni , to mój kolejn nr 1, zatem polecam. Składniki: 1 dynia hokaido (1,2 kg) 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 36% 2 jajka 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 2 łyżeczki suszonego tymianku sól morska i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: 150 g bekonu(...)minut. Po wyjęciu przestudzić, obrać ze skóry, choć niekoniecznie, bo ta z dyni hokaido jest jadalna i zmiksować blenderem na gładka masę, Do masy dyniowej dodać jajka, pokruszony ser śmietanę, gałkę , zmielone goźdzki i pieprz. Spróbować i ewentualnie dodać trochę soli, pamiętając, że dodany ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń wysmarowanych masłem
Gosia gotujeDzisiaj przekonana z przyjemnościa powróce do tego przepisu. Składniki: 1 filet z piersi indyka (800 g) 4 plastry wędzone szynki 400 g mrożonego szpinaku 50g startego parmezanu 2 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż długim ostrym nożem i rozłozyć jak książkę(...)szpinak. Dusić ciagle mieszajac, aż się rozmrozi. Gdy szpinak będzie juz rozmrożony dodać parmezan, gałkę pieprz i trochę soli ( parmezan jest słony). Wymieszać i przestudzić. Do przestudzonego szpinaku wbić jajka, dzięki temu się nie zetną i ładnie scalą farsz z mięsm. Na rozbite mięso pośrodku ułożyć szynkę, a na nią szpinak i zwinąć roladę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia
Gosia gotujemąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki 3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć(...)pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia i lekko przestudzić. Dodawać do masy po 1 jajku, ciagle miksując. Przygotowaną masę wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180ºC i piec przez 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czekoladę
Gosia gotujepół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka ajerkoniaku 1 szklanka smietanki 36% 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki cukier puder Sposób(...)wsypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć w całość. Gotowe ciasto jest błyszczące i łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Ciasto pozostawić do wtstygnięcia, a następnie wbijać do niego po kolei jajka ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 2 cm kółka. Wstawić do piekarnika z termmobiegiem nastawionego
Gosia gotujezabki czosnku przeciśnięte przez praskę Farsz: 200 g surowego boczku 200g watrobki drobiowej ( u mnie z kaczki) 2 namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 8-10 średnich mięsistych jabłek goździki pietruszka do dekoracji Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze soba(...)minimum 24 godziny. Na patelni rozgrzć olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Lekko podsmazyć. Wątróbkę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz podduszony boczek przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy, masło i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zaszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na kolejne 24 godziny
Gosia gotuje