jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:161/200)

Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 152

zrobiła się papka. Do rozgniecionej fasoli dodać drobno posiekane szalotki, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną w kostkę cukinię, natkę pietruszki oraz bardzo drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Dodać rozkłócone jajko, wymieszać całość. Na koniec wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety(...)przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery, to już inwencja własna. Ja zrobiłam sos z majonezu, musztardy dijon oraz ketchupu, dodałam sałaty, rukolę, pomidory, rzodkiewkę, pieczarki. Naprawdę dobre i zdecydowanie lżejsze od tradycyjnych, mięsnych hamburgerów. No i skoro dzieci zjadły, to wiecie… Naprawdę muszą być smaczne

gutfut
paszteciki drożdżowe z kaszanką 213

Paszteciki serwuję bardzo często, przeważnie jako dodatek do czystego pikantnego barszczyku lub samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe(...)zimno jako zamiennik kanapki też są dobre.  Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki masła 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli na nadzienie: 3 kaszanki 200 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz olej  dodatkowo: 1 jajko kminek czarnuszka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 153

oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo(...)się zredukuje. Wtedy dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie łyżeczką cukru.  Składniki na beszamel: - 75 gram masła - 50 gram mąki - 650 mililitrów mleka - 1 rozkłócone jajko - 35 gram parmezanu - gałka muszkatołowa  - sól - pieprz Przygotowanie beszamelu: Najpierw robimy zasmażkę, a więc rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka

Życie zamknięte w smaku
Pulpety w sosie koperkowym. 2266

Mięso mielone można podawać na bardzo wiele sposobów. Miałam zrobić roladę z pieczarkami (przepis) , ale stwierdziłam , że na blogu nie mam jeszcze pulpetów w sosie koperkowym, a są takie dobre. Podaję je z ryżem, albo z ziemniakami. Łudziłam się, że będę miała na dwa dni, jednak jutro muszę gotować, bo nic nie zostało. Moje łakomczuchy wszystko zjedli. Miałam dzisiaj upiec(...)ciasto, ale nie dałam rady. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 250 ml śmietany (dałam 18%) 500 ml  bulionu mięsnego 1 pęczek koperku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać

O kuchni z uczuciem
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 130

bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić z włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić. Przygotować farsz. Pieczarki, rzodkiewki oraz por oczyścić, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem soli, pieprzu, dwóch papryk i odrobiną maggi (smażymy do czasu aż soki odparują). Zdjąć z ognia(...)ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Roztłuczone schabowe rozłożyć na deseczce. Na każdym plastrze rozłożyć warstwę farszu i posypać startym serem. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane kieszonki umoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Zdjąć

Nie tylko w kuchni
WEGAŃSKA WIELKANOC - tofu-jajka, pasztet z kaszy, ciasto z bakaliami 133

Przyznaję, że nie posiadam doświadczenia w przygotowywaniu wielkanocnych przyjęć, ale myślę, że poniższe propozycje mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnej kuchni świątecznej (lub być wykorzystywane na co

Kasia Sarna
Pieczone panzerotti. 305

nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Nadziewamy je tym co akurat mamy w lodówce. Mogą to być przesmażone z cebulą pieczarki, żółty ser, można dorzucić paprykę, pomidory, wędlinę lub mielone mięso, szpinak, czyli wszystko to na co mamy akurat ochotę. Bardzo polecam!!! Składniki na pieczone panzerotti:  w zależności od wielkości(...)ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukry 1,5 łyżeczki soli 1 op. drożdży instant (7 g) 4 łyżki oleju 2 jajka mąka      Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Teraz zabieramy się za wyrabianie, kończymy gdy ciasto jest elastyczne i gładkie, czyli

Rozpustne gotowanie
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 178

obiadokolacje. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.  Można podawać ją w wersji bezmięsnej. Ja z racji ,że miałam boczniaki - wykorzystałam je w przepisie. Można zamiast nich użyć pieczarek, bądź pominąć grzyby. Pasują też świeże kurki a zamiast ryżu - kasza kuskus lub inna ulubiona. Kombinacja składników zależy od smaków i waszej pomysłowości.   Składniki na 3 porcje papryk(...)wyboru) 70 g ryżu ( niecała torebka ) 250 g mielonego mięsa 5 szt. boczniaków 3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki)  1 jajko 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku świeże listki oregano garść zielonej pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek

potrawyregionalne
Placuszki ziemniaczano- paprykowe z delikatnym gulaszem 167

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI: 1 duża papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa umyć. Ziemniaki, czosnek i cebulę obrać. Paprykę, ziemniaki, cebulę pokroić w kostkę. Umieścić wszystkie składniki w misie thermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć(...)ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  SKŁADNIKI NA GULASZ 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy multicookera wlać oliwę. Dodać mięso i posiekaną cebulę. Nastawić program FRY- MEAT

ClauditteMissCooking
Tarta z fasolką szparagową na boczku 195

chodziło! Dla ciekawskich, inne moje wariacje w temacie tarty to: Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis(...)tartę TU 250g boczku 3 średnie cebule 200g zielonej fasolki szparagowej - mrożonej 6 szt pomidorów suszonych - z zalewy 125g sera mozzarella (1 kulka) 2 jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1/2 łyżki mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami masło i kasza

Grunt to przepis!
Tatar czyli befsztyk tatarski 139

przekonać? Przed Państwem befsztyk tatarski. Potrzebujemy: 0,5 kg dobrej jakości mięsa wołowego (ilość na 3 osoby lub dwie głodne) łyżka oleju sól, pieprz 3 ogórki konserwowe ok. 10 pieczarek konserwowych lub marynowanych grzybów leśnych 1 słodka cebula musztarda Dijon żółtka – 3 sztuki (każde osobno) opcjonalnie – marynowany pieprz, anchois, kapary Posiekane lub zmielone mięso doprawiamy olejem, solą i pieprzem(...)zupy, tą na M. O niebo lepszy jest w tym wypadku świeży lubczyk. Mięso jest delikatne, sól i pieprz mu wystarczą. W mięsie robimy wgłębienie i wlewamy ostrożnie żółtko. Jajka wymoczcie przez chwilę w gorącej wodzie z dodatkiem octu, zapobiegnie to ewentualnej salmonelli, która lubi mieszkać na skorupce. Do tego dajemy pokrojone bardzo drobno cebulę, ogórki i grzyby. Musztardę podajemy

ladykitchen
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 144

pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami.   Bób, groszek, fasolka, soja – podgotowane w wodzie przed dodaniem bulionu. Kolendra lub pietruszka, kiełki i sezam na posypkę do podania. Jajko w koszulce, jajko jak do ramenu – ze ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast(...)biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony wakame, wodorosty kombu…   Zasada w komponowaniu miski miso jest jedna – sezonowość. Jeśli coś jest akurat

Karo in the Kitchen
40 śniadań na ciepło 1898

naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano(...)cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Jajko sadzone na grzance z bobem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem

Moja smaczna kuchnia
Nadziane bułki drożdżowe z serem 182

szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka(...)krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka. 5. Ciasto, które "odcinamy", zbieramy i powtarzamy czynność z punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy starkowany ser. Pozostawiamy bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut, do momentu aż będę złote

Szefowa kuchni
Frittata z łososiem i szpinakiem 168

dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy(...)stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku.  Fanom szpinaku polecam także przepisy: Kulki szpinakowe Sałatka ze szpinaku i pieczarek Dip szpinakowy

My Chcemy Jeść
Pytt i panna, Makarun 160

ugotuj na parze (lub w wodzie). Pozostałe podsmaż na oleju z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z sadzonym jajkiem. Podałam też z sosem musztardowo-bazyliowym (jogurt naturalny + musztarda + świeża posiekana bazylia + ulubione zioła). Przepis dodaję do akcji:     Pewnego późnego wieczoru, w poszukiwaniu czegoś do jedzenia, trafiliśmy(...)lokal istnieje od ponad roku (jest też w  innych miastach Polski). Oferuje dania makaronowe (ze spaghetti lub penne) i sałatki. Są też opcje wegetariańskie: makaron ze szpinakiem lub pieczarkami i sałatka ze szpinakiem. Mała porcja (makaronu) to 350 g, a duża 550 g. Jedzenie dostajemy w kartonowym pudełku. Ceny są dość niskie: za małą porcję zapłacimy

Qlinarnie i Qlinarnie
karnawał w królestwie garów 128

dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym   sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką    sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi(...)serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki  z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku   dipy mandarynki w czekoladzie   skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec

królestwo garów