jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:168/200)

30 przepisów do przygotowania w grudniu 144

Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z

Moja smaczna kuchnia
Cebulaki drożdżowe- ślimaki 148

cebule ½ kostki margaryny „palmy” sól pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 1 szklanka ciepłego mleko z wodą Przygotowanie: Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami  i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku.  Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)góry.  Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać z barszczem np. na Wigilię, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 145

Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczesciej uprawianym grzybow.Nie wiem czy wartoscia smakowa i zapachowa nie przewyzszaja pieczarek,bo zdrowotna na pewno tak.Jakie to zdrowe grzyby przekonasz sie klikajac tutaj:klik.Ten grzyb o bialym,miekkim soczystym miazszu, powinien byc mlody,starsze okazy staja sie lykowate i wlokniste.Z boczniakow jada sie tylko kapelusze.Znakomicie nadaja sie do smazenia.Dzis propozycja najbardziej znana(...)boczniaki oczyscic sciereczka,odciac twarde koncowki ogonkow.Jesli musicie je umyc ostroznie z myciem,by nie nasiakly woda od spodniej strony z blaszkami.Straca swoj delikatny smak i aromat.Posolic,posypac pieprzemrozmacic jajko na talerzu Maczac grzyby najpierw w jajku,potem w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z ciecierzyca i tzaziki z cukinii 152

Bardzo lubie mielone kotlety,szczegolnie ze daja tak ogromne pole do eksperymentowania.Byly juz na blogu pyszne ,dietetyczne kotleciki z pieczarkami,niezwykle delikatne kotlety z kasza jaglana.Dzisiaj powstaly pod wplywem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami.Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bulki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.Tzaziki z starta cukinia zamiast ogorka smakuja naprawde(...)winnegooliwa do polaniagalazka mietyWykonanie:ugotowana ciecierzyce rozgniesc widelcem lub zblendowac.Ciecierzyce z puszki przed uzyciem dokladnie wyplukaccebule obrac,pokroic w kostke i zrumienic na masle do przyprawionego miesa mielonego wbic jajko,dodac rozdrobniona ciecierzyce,przysmazona cebulke,goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 132

Kilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na

Codziennik Kuchenny
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1002

Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami(...)Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami  Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki light (w szklaneczkach) z kawałeczkami brzoskwiń

Słodkie okruszki
Domowy smalec z pieczarkami, kiełbasą i cebulą. 185

coś genialnego. Uwielbiam do jajecznicy dodawać właśnie te składniki co tu - ale wtedy spędzam nad nią około 20 minut. W tym przypadku zajmuje mi to tyle co smażenie zwykłego jajka. Jest to naprawdę fajna rzecz dla tych, którzy rano chcą zjeść smaczne, ciepłe i pachnące śniadanie. Smalec może w lodówce stać długo, zamknięty w słoiczku spokojnie nawet miesiąc. Najpewniejszy(...)przetopić. Kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem topimy na małej mocy palnika co jakiś czas mieszając (nie podlewamy niczym!).  Jeżeli używacie smalcu, należy go roztopić. Pieczarki oczyścić, posiekać w drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę - w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety mielone wieprzowe 202

Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie(...)kuchni polskiej. Soczyste, bardzo aromatyczne powinny trafić w gust nawet wybrednym podniebieniom. Kotlety mielone to wielkie pole do popisu – od kształtów, po smaki. Zmieniając przyprawy i dodatki (możemy dodać pieczarki, ser żółty, topiony…) za każdym razem otrzymamy inne, pyszne danie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlety mielone wieprzowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kaszy bulgur z warzywami 1299

ogórek i kukurydza. Całość świetnie smakuje. Inne nasze przepisy z bulgur: Kasza z tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Sałatka z kaszy bulgur z warzywami , składniki na 2 porcje: 50 g kaszy bulgur ½ dojrzałego awokado, pokrojone w kostkę i skropione sokiem(...)woreczku, ugotowałam i wykorzystałam połowę do tej sałatki. Kaszę studzimy po ugotowaniu. Do miski przekładamy kaszę, drobno pokrojonego pomidora i ogórka, awokado, odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, można dodać także jajka na twardo pokrojone w kostkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy majonez. Posypujemy siekanym szczypiorkiem, dekorujemy koperkiem i sałatka jest gotowa. Dodatkowo doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Obiad w pół godziny 137

Wykonanie  Wlewam wode do dużego garnka ( ja mam 5 litowy) ok 3 litrów . Dodaje 1/2 łyżki soli i kłade do gotowania . Do miski wsypuje przesianą mąkę ,wbijam jajka,wlewam 2 szklanki mleka , przyprawiam i miksuje . Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaje ,szklankę wody , w dalszym ciągu miksuję , Tu trzeba troche na wyczucie ,Ciasto musi być gęste ale nie twarde(...)wodzie. Zamieszam i gotuję aż wypłyną . tak wyglądają po wyjęciu z wody Skladniki na sos 1 filet z kurczaka 1 papryka ( tu jest zielona) 1 duza cebula 10 małych pieczarek ( można więcej,lub mniej) oliwa do smażenia sół pieprz do smaku 1/2 łyzeczki bazylii ( może być inne zioło nieraz daje majeranek) Wykonanie Warzywa myję i osuszam Paprykę rozcinam i czyszcż

Eli Gotowanie
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 489

jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno stworzył(...)Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Calzone bolognese 232

łyżki przecieru pomidorowegook. 10 pieczarekświeże oregano lub suszonesól, pieprz2 ząbki czosnku100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda1 czerwona cebulaolej do smażeniaFarsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oregano. Dokładnie(...)ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia.brzegi ciasta dociskamy widelcem  Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju pieroga, ponieważ rodzinka

Bon Appetit Małgorzaty
GRZANECZKI-ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 309

W naszej rodzinie zawsze celebrowaliśmy niedzielne śniadania, które często były jednym z dwóch wspólnych posiłków w tygodniu. Teraz rodzina rozpierzchła się po świecie, więc tylko kilka

Przepisy Aleksandry
Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem 204

mozzarella zetrzeć na największych oczkach tarki. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach ser żółty - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobną kostkę.   Jajka rozbełtać widelcem w wysokim naczyniu. Dodać do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać do gładkiej konsystencji.  Składniki po kolei wykładać na podpieczony i wystudzony spód(...)niezbyt dokładnie liczących kalorie, bo serów ci w tarcie dostatek :) Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę

Grunt to przepis!
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 248

tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym   grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek(...)obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy

Kulinarny karnet Christophera
Tempura - łosoś w tempurze 151

osuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast po usmażeniu. Takie kąski łososia będą z wierzchu chrupiące,a  w środku cudownie soczyste. Tego samego dnia smażyłam również pieczarki oraz fasolkę szparagową. W tym przypadku ciasto było znacznie rzadsze. Jak sprawdzić czy olej jest wystarczająco zagrzany?  Wystarczy wlać odrobinę ciasta: przy około 160 stopniach - ciasto spadnie(...)Natomiast do tłustych ryb i owoców morza lepsze jest ciasto gęstsze. Jakie ciasto? Ciasto można przygotować na wiele sposobów. Różne proporcje, różne rodzaje mąk oraz dodatek żółtka czy całego jajka. Mąkę pszenną można zmieszać z mąką (lub skrobią) kukurydzianą. Spotkałam się również z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko zależy od upodobania. Każdy kucharz ma swoje ulubione, czasem różne do różnych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 320

patelni, obsmażyć na nim mięso aż się zrumieni. Przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, a do niej dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażyć i przełożyć do garnka z mięsem. Całość podlać bulionem (rosołem lub wodą), posolić i gotować do miękkości na wolnym ogniu. (Na patelnię wlewamy trochę płynu i zagotowujemy(...)każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi.Boeuf Stroganow podajemy z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.Kluski kładzione (ilość na 1 porcję):1 jajko,4 łyżki mąki,szczypta soli.Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą łyżeczką (kluski dość mocno "rosną") i kładziemy na wrzącą i osoloną

Codzienna kuchnia niecodzienna