posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Soczewicę, cukinię, cebulę i marchewkę przełożyć do jednej miski, dodać jajka, bułkę tartą, pieprz oraz sól i wyrobić na jednolitą masę. Warto spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”. Małą keksówkę (np. o wymiarach(...)stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 10 minut. Polecam również inne warzywne "pasztety" Pasztet z cukinii i pieczarek Pasztet z cukinii i kalafiora Pasztet z selera Pasztet z kapusty i chleba
Trzeci talerzprzyszedł pech, a może niefart? Nie ważne, po prostu w żadnym sklepie, ani pobliskim markecie nie było pieczarek! Wyobrażacie to sobie? W żadnym dużym markecie nie było ani jednej pieczarki! Postanowiłam zaimprowizować. Użyłam suszonych i zamrożonych wcześniej odważonych grzybów. Nie żałuję, bo farsz wyszedł mega smaczny. Teraz jak to piszę mam za sobą już kilka partii upieczonych kapuśniaczków, bo tamte(...)prawie tak samo jak takie wyciągnięte prosto z piekarnika. Składniki: CIASTO: 350 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży FARSZ: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3-5 ziaren ziela angielskiego
Blondynka Gotujełyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia(...)kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, doprawionych solą, pieprzem, śmietanką i zaciągniętych skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Lekkie i pyszne. Rewelacyjne również
Smaczne Zdroweznajdziecie sporo przepisów z kaszą w roli głównej: Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna(...)rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Składniki
Moja smaczna kuchniawody 2 małe jajka, rozmąć 2 łyżki oleju rzepakowego sól Przygotowanie połącz mąkę z mlekiem ubijaczką - rózgą do ciasta dolej wodę i ponownie całość wymieszaj dodaj sól, rozmącone jajka, olej - całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji gotowe ciasto odstaw do lodówki na min. 30 min patelnię do smażenia naleśników natłuść olejem rzepakowym np. pędzelkiem albo natłuszczonym(...)selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę o wielkości 0,5 cm x 0,5 cm 1 mała cebula, obierz i posiekaj w drobną kostkę 7 pieczarek, obierz, przekrój każdą wzdłuż na 3 części, następnie pokrój w poprzek na cienkie plasterki 2 - 3 szczypty suszonej pietruszki 1 - 2 szczypty lubczyku ogrodowego świeża pietruszka, cały pęczek, oddziel
Szybko Szybkowarciepłej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki mioduszczypta soli600 g pieczarek2 cebulę2 ząbki czosnkuoregano, bazylia, słodka papryka, sól, pieprzmasłostarty ser żółty (ok. 150 g)jako + 3 łyżki mlekaBułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z miodem, dodać ok. 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać(...)momentu aż grzyby zmiękną. Pod koniec dodać przyprawy (po szczypcie).Z gotowego ciasta formować kule, spłaszczać, na środek wykładać farsz, ser i zawijać (jak knedle).Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 7 minut do zrumienienia.Podawać z dowolnymi sosami.Moje posty
Słodka Stronadomu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokiety, krokiety z pieczarkami czy naleśniki ze szpinakiem i fetą. Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z dodatkiem różnego rodzaju domowych dżemów, konfitur czy powideł. Moje dziewczyny uwielbiają(...)okazji, czy w Waszych domach też używało się skórki ze słoniny do natłuszczania patelni ? Czekoladowe naleśniki Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżeczki kakao woda mineralna Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody, miksujemy (choć najlepsze naleśniki wychodzą, gdy miesza się je ręcznie
Kulinarne przygody Gatitymielonych, w spaghetti, lasagne, pasztetach, kiełbasach. Czasem faszeruje je "czymś", obsypuję "czymś". I tak jadamy kotlety w sezamie, mące kukurydzianej z mieloną papryką, albo faszerowane serem, ogórkiem, papryką czy pieczarką. Dziś czas na mięso w mięsie. Szaleństwo! Z masy, którą poniżej podaję wyszły mi takie większe kotlety mielone - 9 szt. Jak ze 2 zrobicie mniejsze to wyjdzie równa 10tka;) Mojemu(...)także ryż lub ulubioną kaszę. Taki mielony komponuje się z każdym kulinarnym towarzystwem dobrze. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (można zastąpić indyczym) 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta do panierki około 0,5 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej (jeśli nie macie) 3 parówki, np. Krakusa z szynki lub Berlinki classic przyprawy do smaku wedle uznania: sól
Zasmakuj Kuchnimasło klarowane do smażenia około 2 łyżek mąki sól, pieprz czarny mielony, maggi, ostra papryka mielona majeranek czosnek, ziele angielskie natka pietruszki Przygotowanie : Warzywa obrać i pokroić w paski, pieczarki również - udusić na maśle ( pod przykryciem) ,dodać pomidory z puszki i ziele angielskie Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w około 3/4 l wody ( oddzielnie), gdy będą prawie miękkie, wkładać(...)zupy w całości), zagotować Zrobić na łyżce masła klarowanego zasmażkę z mąki, dodać kilka kropel maggi, posypać natką. Składniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa jak na kotlety, wyrobić dokładnie Mokrą
Proste PotrawyDodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze części. Następnie dodajemy indyka pokrojonego w kosteczkę, jak wszystko ładnie się podsmaży dodajemy paprykę również pokrojoną w kosteczkę i pomidory. Podsmażamy wszystko aby jak najwięcej wody wyparowało(...)formujemy pierogi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoty kolor. Przed pieczeniem możecie pierogi posmarować zbełtanym jajkiem :) Smacznego! Prymat dostarcza nam przyprawy
Niezły Młynek180ºC z termoobiegiem). Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy je z kurczakiem/indykiem, koperkiem/szczypiorkiem, cebulą, słodką papryką i estragonem. Wyciskamy do masy ząbek czosnku, dodajemy surowe jajko i mieszamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy bułkę tartą i mąkę – mieszamy – najlepiej dłonią. Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Formujemy dłońmi kotleciki – ja robiłam je dość grube(...)kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super smakują z dodatkiem fety, a zamiast marchewki czy cukinii świetnie sprawdzi się papryka, batat, lub tarta dynia. Można przygotować wersję z pieczarkami lub z kukurydzą. Zamiast ziół – przyprawa curry. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej – można przemycić do nich niemal każde warzywo. Post Pieczone kotlety drobiowe z warzywami pochodzi
Poezja smakuśmietany kremówki kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny 10 g masła do smażenia Wykonanie Mąkę,cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Przed(...)Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund. Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem. Składniki 30 dag pieczarek 2 papryki pomarańczowe 3-4 cebule 1 cukinia puszka kukurydzy konserwowej pieprz do smaku sól do smaku natka pietruszki opcjonalnie oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku .ulubione zioła Wykonanie
w mojej kuchniNajlepsze obiady do przygotowania w styczniu. Są pierogi, zapiekanki, pizza i inne, rozgrzewające dania dla całej rodziny! Korzystajcie i koniecznie dajcie znać, jak wyszło i czy
Moja smaczna kuchniaoraz ugotowane warzywa,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki,zeszkloną cebulę,odciśniętą z mleka bułkę i czosnek. Do zmielonej masy mięsnej wbić jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową,wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Wymieszać z usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki,wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki(...)smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek
Kolorowa kuchnia Elkikupnych kurczaczków goujons. Są delikatne, dobrze doprawione z lekko chhrupiącą skórką- po prostu rozpływają się w ustach....Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu. Zaczynamy : Składniki na sos: 250 gr pieczarek 400 ml gęstej śmietany 80 gr gorgonzoli 80 gr brie 300 gr makaronu sól, pieprz natka pietruszki Podobny sos znadziecie tutaj Wykonanie: Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W drugim(...)rozpuszczenia. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy. Kładziemy na gaz na 2-3 min . Gotowe. Składniki na kurczaczki: około 300 gr piersi z kurczaka bułka tarta 2 jajka pieprz, sól, czosnek granulowany natka zielonej pietruszki mąka oliwa do smażenia Wykonanie: przepis jak zrobic kurczaczki znajdziecie tutaj Obiad gotowy :) życzę smacznego
Smaki Edyty