babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej 220 g masła 5 dużych jajek 180 g cukru 100 ml jogurtu naturalnego 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml świeżo wyciśniętego
Opowieści z piekarnikakształcie baranków :-) Nie potrzeba wiele czasu do ich przygotowania a na pewno ślicznie będą się prezentowały na Wielkanocnym stole, i sprawią ogromną radość dzieciom :-) Babeczki są niezwykle puszyste, mięciutkie i wilgotne, polecam gorąco. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali: CIASTO NA MUFFINKI -2 jajka -3/4 szkl mleka -3/4 szkl wody -3/4 szkl oleju rzepakowego -cukier waniliowy -2 szklanki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Polecam także inne przepisy na Wielkanoc: Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy Jeśćwielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Prosta i szybka, ze składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni pod ręką. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego
Smakowity Blog KulinarnySernik jest smaczny i efektowny,kusi swoim wyglądem.Możemy go upiec na święta wielkanocne. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jajko Masa serowa: 1 kilogram sera białego 1 masło roślinne 8 jajek 350 gram cukru 1 budyń waniliowy 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo
Bajeczna Kuchniaszybkie ciasta z owocami. Ten przepis pochodzi od mojej Teściowej i używam go zwykle do upieczenia baranka wielkanocnego, ale pod owoce sprawdził się bardzo dobrze. Po upieczeniu nie sposób było mu się oprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce np. jabłka i borówki Dodatkowo: Cukier puder do posypania
Smakowy Rajsmaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru +3 łyżki 4 roztrzepane jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (ostudzonej) 1 łyżeczka
Domowa Cookierenka Agibabka jest dla Was :) Puszysta, z charakterystycznym, ale nie dominującym aromatem kawowym. Może zagości na Waszym stole Wielkanocnym jako altwrnatywa dla tradycjnej baby drożdżowej? :) Ciasto: 250 g miękkiego masła lub margaryny 75 ml mleka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 3 łyżeczki kakao
My simple kitchenWielkanocne wariacje :D Miały być króliczki a wyszło... Trochę p oszaleliśmy... SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej serek twarogowy waniliowy z rodzynkami Ciasto wyrabiamy jak z wczorajszego przepisu na koszyk ciasto drożdżowe Po wyrośnięciu ciasta, lepimy ,faszerujemy
MarciochaKucharzywilgotności. Z przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła
Poezja smakumoim domu. Oczywiście nie pieczony na rożnie, tylko w formie babkowej ;) Z czasem stał się ulubionym ciastem wielkanocnym mojego pięcioletniego synka. Domowa wersja jest łatwa w przygotowaniu, jednak pieczenie wymaga trochę czasu. Ciasto: 250 g miękkiego masła 180 g drobnego cukru 6 jajek (osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych
Pełny talerzPascha to coś, co w zasadzie nie zdarzało się na naszym wielkanocnym stole, ale od czasu, jak dorwałam się do kuchni - pojawia się. Pascha to tradycyjna rosyjska lub ukraińska słodkość, przygotowywana z twarogu, śmietany, masła, miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wielkanoc-więc robię galantynę. W szynkę zawijam szparagi, jajko, sałatkę warzywną....każdego roku to samo. Postanowiłam,że w tym roku będzie inaczej. Szparagi pozostają,bo zagrożono
Kopystką po garachBaranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe 5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego) mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy(...)robimy za pomocą goździków. Potem smarujemy baranka mieszanką jajka i 1 łyżki mleka. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180 C i pieczemy baranka do zazłocenia. A potem przekładamy baranka na deskę i podajemy do świątecznego śniadania, odrywamy kuleczki i jemy. Smacznego ! Baranek wielkanocny
Kuchnia na wzgórzu