zaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka o delikatnym smaku karmelu <3 Polecam serdecznie!!! Składniki : - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy
Różne smaki w kuchnizaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka o delikatnym smaku karmelu <3 Polecam serdecznie!!! Składniki : - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy
Różne smaki w kuchniJuż niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję babeczek z pastą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wygląda pięknie. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby polać ją limonkowym lukrem - będzie wtedy prawdziwą królową wielkanocnego stołu. Babka maślano-limonkowa Składniki: (na formę z kominem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 180 g cukru 4 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzlagierowe jaja imprezowe 🙂 Nie było bez nich imienin, nie było świąt. A już na pewno Wielkanocnych. I tak mi się jakoś przypomina, że całkiem spory miałam
gotować!niezwykłości w dużej mierze decyduje polska gościnność i zamiłowanie do biesiadowania.Tradycyjnie na stołach pojawią się baby, mazurki, jajka na wiele sposobów, pasztety, mięsa pieczone, szynki i kiełbasy na wiele sposobów. Dziś chciałam się podzielić recepturą na mini kiełbaski wędzone do żurku wielkanocnego. Inspiracją
Kulinarne pyszności Molkimyślą o wielkanocnym koszyczku. Okazało się jednak być tak dobre, że nie doczekały już Wielkanocnej Niedzieli. Dziewczynki prześcigały się w jedzeniu. Aż żałowałam, że zrobiłam ich tylko kilka. Składniki: 200 g mąki 150 g orzechów (laskowych, włoskich) 4 jajka 150 g masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowego 2 łyżeczki proszku
Sto kolorów kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś mam dla was propozycję na warstwową sałatkę Wielkanocną, która świetnie zastąpi tradycyjną sałatkę jarzynową. Możecie przygotować ją w
Marta GotujeZapraszam na kilka propozycji dań Wielkanocnych. Może w natłoku świątecznych przygotowań znajdziemy propozycje dla siebie i dla naszej rodziny. CIASTO KRUCHE CIASTO PANI WALEWSKA GALARETA Z GOLONEK INDYCZYCH GALARETA JAJKA GALARETKA KOLOROWA- TERRINA JAJKA FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI
W kuchennym oknie Ewypistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną chałkę? Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 250 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 75 g cukru 80 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowszy bo na oleju kokosowym i z ksylitolem zamiast cukru. Znakomicie sprawdzi się jako polewa na babce wielkanocnej, ale także na mazurku! Lemon curd Składniki 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 9 łyżek ksylitolu 2 spore cytryny (najlepiej ekologiczne) 2 żółtka 2 jajka Sposób przygotowania Cytryny dokładnie myjemy i czyścimy szczoteczką. Ścieramy skórkę z cytryn na tarce i wyciskamy
Fill The BowlWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Święta zbliżają się wielkimi krokami, warto więc pomyśleć nad Wielkanocnymi przepisami. Ostatnio upiekłam babkę kajmakową i dzisiaj chciałabym podzielić się
Marta Gotujejest w zamkniętym pudełku lub zawinięta w folię. Babka marmurkowa jest znakomitym ciastem obok mazurków czy wielkanocnych serników. Koniecznie wypróbujcie na tegoroczne święta! Składniki: (na formę keksówkę o wymiarach 20x10 cm) Ciasto: 200 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 1/4 szkl mąki pszennej
Nastoletnie Wypiekanierazem zamiast nowego przepisu (te jeszcze się pojawią, obiecuję) zapraszam Was na zbiór moich ulubionych Wielkanocnych przepisów. Pozostałe przepisy możecie znaleźć w zakładce Wielkanoc . Śniadanie: Barszcz biały na zakwasie Ekspresowy zakwas na biały barszcz Zakwas na żurek Żurek Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane pieczarkami Majonez dietetyczny Mielonka wieprzowa (z szynkowara) Schab 5-minutowy
Sto kolorów kuchniNigdy nie byłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy
Moja DelicjaJajko, cukier puder i kakao dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło- powinno być przechłodzone, bo gorące zetnie jajko. Dobrze mieszamy i gotowe- polewę rozkładamy grubo na szkorbucie. W tej wersji lubię go najbardziej. Szkorbut z zewnątrz- wnętrze odkryje dopiero w Niedzielę Wielkanocną:) Wiem, że przepis ten uwłacza wszystkim wspaniałym przepisom na makowce. Ale wierzcie mi- jeśli kiedyś przyjdzie moment
les mirabellesręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina
Mia Cucina SofietaWprawdzie ciasto to zrobiłam jakiś czas temu , ale pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole, a jednocześnie zadowoli podniebienia łasuchów. Proporcje na dwa wianki.Ciasto:* 1 szklanka letniego mleka* 2 jajka* 4 szklanki mąki pszennej* 6 łyżek cukru* 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego* 4 dag świeżych
Malinowa KawiarenkaCześć!Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych. Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy.Jak pewnie większość z Was wie, jest przyrządzana na bazie białego sera, jajek, śmietany i bakalii. Ja mogę się pochwalić, że przepis, który widzicie poniżej to była moja pierwsza próba zrobienia tego deseru, postanowiłam
Pora coś zjeśćPyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie.składniki:120 g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru200 g mąki2 jajka Farmioszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki jogurtu ok 5 łyżekskórka otarta z 1 cytryny3 łyżki soku z cytrynyMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas
Monia miesza i gotujeŚwięta tuż, tuż, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować nowy przepis. Na blogu znajdziecie cały dział z Wielkanocnymi przepisami , jednak ani jednego przepisu na Paschę. Postanowiłam to zmienić i podzielić się z Wami świetnym i przy okazji bardzo prostym przepisem na świąteczną Paschę. Niestety ma jeden minus. Nie jest dla spóźnialskich. Najlepsza wychodzi ze świeżego sera, dlatego(...)pożałujecie. Składniki : 2 litry mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną
Słodkie PrzyjemnościPasztet jajeczny z pieczarkami to potrawa, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Przepis jest prosty do wykonania, choć nieco pracochłonny, ale pasztet wychodzi delikatny w smaku, aromatyczny i pyszny, więc warto się trochę napracować. U mnie w rodzinnym domu co prawda tradycyjnie spożywamy żurek na śniadanie, jednak mój mąż nie lubi żadnego rodzaju zup, dlatego przygotuję mu taki właśnie(...)świeżych warzyw. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć mi osobiście o wiele bardziej smakuje na zimno. Składniki na pasztet jajeczny z pieczarkami: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe duża cebula niepełna szklanka bułki tartej 100 ml kwaśnej śmietany (18%) pęczek szczypiorku 6-7 dużych pieczarek 100 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa
e-PrzepisyKulinarne