SKŁADNIKI: makaron rurki -500 g olej -3 łyżki kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki -1/2 kg cebula -3 szt ser żółty -100 g jajka szt 4 oregano -1 łyżka tłuszcz sól i pieprz SOS POMIDOROWY koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka kostka drobiowa -1 szt ser żółty starty- 100 g oregano -1 łyżka woda gotowana -1,5 szkl ser do posypania(...)podsmażyć na oleju, oprószając solą i pieprzem. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. SOS POMIDOROWY Do gorącej wody dodać kostkę drobiową, koncentrat pomidorowy i starty ser, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem
Kuchnia DanusiSkładniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj
Bike By Lifesmaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy
PaleoSMAKdziałanie przeciwnowotworowe. A co najważniejsze jest bardzo nisko kaloryczna 100g tego warzywa dostarcza zaledwie 27kcl !! Składniki : 1. Na puplety : - paczka fasoli - 2 jajka - kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka 2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem
zdrowa vege kuchniasałata rzymska 200 g bobu 1 duży filet z kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób(...)dresing dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać bób, kurczaka oraz grzanki i polać dresingiem i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Przygotować jajka w koszulkach. W małym rondelku zagotować wodę z łyżeczką soli (można dodać łyżeczkę octu). Jajko wbić do małej miseczki a następnie do gotującej się wody. Gotować około 5 minut. Jajko
Zabawa smakiemSkładniki: ziemniaki młode 1 kg jajka 2 sztuki kucharek 1 łyżeczka mąka pszenna 3/4 szklanki bułka tarta 2 łyżki papryczka chili - do smaku olej do smażenia - ile potrzeba sos - ile potrzeba w opisie młode ziemniaki oskrobać(...)rozdrabniaczu je zmiksować, odstawić na 15 minut i odlać nadmiar wody z ziemniaków teraz wsypać mąkę, kucharka, tartą bułkę, jajka, posiekana papryczkę chilli i wszystko dobrze wymieszać na gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli
W Mojej Kuchni Lubięszybko. Pierwsze co przyszło mi na myśl to sałatka z kurczakiem, serem kozim i sosem czosnkowym. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: filety z piersi kurczaka (opcjonalnie indyka) Papirus Winiary (z czosnkiem i ziołami) kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe kapusta pekińska ser sałatkowy- kozi mały por 3 jajka ugotowane na twardo czerwona papryka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu(...)kurczaka smażymy w papirusie wg.instrukcji. Studzimy go i kroimy w kosteczkę. Pekinkę siekamy jak najdrobniej i dodajemy do niej pokrojone pomidorki i paprykę. Dodajemy kurczaka, pokrojone jajka i pora. Na samym końcu dodajemy sos (majonez+ jogurt+ posiekany czosnek mieszamy za pomocą blendera) i pokrojony ser. Sałatkę podajemy schłodzoną. Co do samego papirusa: Mięso usmażyło się pięknie,było bardzo soczyste
Wielki apetytgryczaną z pieczarkami Składniki na farsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50 ml śmietanki 18% - sól, pieprz Dodatkowo 2 liście buraków. Składniki na 10 małych(...)wrzucamy cebulę posiekaną w piórka i czekamy jak się lekko zrumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową kaszę i pieczarki mieszamy razem, dodajemy jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Teraz formujemy gołąbki. Na każdy liść buraka kładziemy po łyżce farszu i zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi i kładziemy
Kuchenne Wariacjełyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka dymka (zielona część) 100 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa 1/6 główki kapusty pekińskiej Sos: 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego(...)olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru
Mania GotowaniaSkładniki : 500g brokuła szklanka mąki (żytnia lub pszenna) sól i pieprz do smaku natka pietruszki, oregano, bazylia 250g twarogu chudego ząbek czosnku 1 duże jajko, lub 2 średnie łyżeczka proszku do pieczenia Sos czosnkowy : mały jogurt naturalny 2 łyżki śmietany 18% pieprz czarny, sól pietruszka 4 ząbki czosnku szczypta cukru Przygotowanie: Brokuły zalać wrzątkiem i odstawić(...)zmiękną na tyle, aby po upieczeniu były miękkie). W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, pokruszony ser twarogowy. Brokuły pokroić drobno i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Przyprawić. Placki formułować na blaszce i piec w 180*C przez ok 30 minut. Połączyć składniki sosu. Na ciepło najlepsze
ChilliJemydrobno posiekanym ząbkiem czosnku. W naczyniu układamy warstwami: usmażony kurczak cebulka keczup (około 2-3 łyżki) kukurydza pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe jajka również pokrojone w kosteczkę papryka czerwona sos czosnkowy bardzo drobno pokrojona kapusta pekińska Smacznego
Mango Papajasiebie dodałam do niej sos z moich ukochanych lekko kwaśnych wrześniowych malin. Deser ma aksamitną konsystencję i waniliowy, delikatny smak. Robi się go bez jajek i bez pieczenia. Polecam! Panna cotta z sosem malinowym na ok. 8 małych kokilek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 4 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu
Chilli Czosnek i Oliwafarsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 łyżki masła 300-400 g fasolki szparagowej 5 ziemniaków 1 pęczek młodego szczypiorku 3 różyczki brokuła 1 jajko 2 łyżka masła Składniki na sos: 250 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 10 plasterków sera gouda Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy(...)momentu ostygnięcia i odcedzamy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy je po odcedzeniu do miksera wraz z brokułami, szczypiorkiem, masłem i jajkiem, delikatnie pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia. Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy. Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym
ClauditteMissCookingdoprawić do smaku. Zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia i wmieszać w szpinak żółtko. Zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Szpinak podać z odrobiną sosu, ziemniakami z natką pietruszki i sadzonym jajkiem............. Smacznego
Gaździnka warzyparówki (tak wiem... ale my lubimy), jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól, pieprz, papryka Odcedzić tuńczyka i rozdrobnić widelcem. Cebulkę pokroić w drobną
MarciochaKucharzy