smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam. Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry(...)czosnku 1 łyżeczka oregano Glazura: 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki coli 1 papryczka chili 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Składniki: Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy
Mania Gotowaniababcie. Nie można odmówić im smaku, są naprawdę pyszne, bardzo delikatne a zarazem aromatyczne. Ja podałam je z surówką i ziemniakami, ale taki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek koperku 250ml śmietanki
Szefowa kuchnisery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to polecam! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki mleka lub wody gazowanej * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami
Magiczne Życie Martyplasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 100 - 150 ml bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku(...)pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min. Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier. Sos pieczarkowy: Pieczarki myjemy
Moniki SmakołykiSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę(...)doprawić solą oraz pieprzem. Uformować krokiety, obtoczyć w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor. 2. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Szybko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min. 4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę
A Ty Smakuj MnieDoskonały sos maślano-jajeczny. Doskonały sam w sobie, jak również jest bazą do innych sosów. Idealny na przykład do szparagów, czy jajek. Postanowiliśmy zrobić z tego osobny wpis, bo pewnie będziemy czasami przygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny
Marder&Marder ManufactureKolejny burger w naszym cyklu. Na bogato: potężny kawał wołowiny, sadzone jajko, kilka plastrów boczku, pyszne sosy, plasterek cheddara, odrobina sałaty. A wszystko to ukryte pomiędzy dwoma kawałkami pysznej domowej bułki. I niech ktoś mi powie, że burgery są niezdrowe! To normalnie... To normalnie go znajdę, zrobię mu takiego burgera i każę zjeść! :) Domowe burgery są absolutnie pyszne i staramy(...)burgerem. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko (1 na osobę) masło (do smażenia jajka) keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Mięso w misce mieszamy z solą
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę(...)pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Uformować kotleciki i smażyć na złoty kolor. Polać sosem koperkowym............. Smacznego
Gaździnka warzyjeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym. Składniki (na 9 sporych placuszków): 7 średnich ziemniaków (po 150 g) duża marchew cebula jajko 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz łyżka oleju Sos czosnkowy – jogurt grecki light, 2 ząbki czosnku, łyżeczka octu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, cebula suszona Przygotowanie Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki
e-PrzepisyKulinarnePyszne klopsiki w sosie koperkowym.. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka marchewka cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele śmietana koperek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować
Moje domowe kucharzenieznana i bardzo, bardzo trywialna metoda, jednak spotkałam się już z opiniami, że przy ściętym sosie lemon curd należy go zblendować, albo rozcieńczać różnymi płynami (szczytem było dodawanie octu... nawet nie będę tego komentować). Lemon Curd jak wiadomo jest sosem/kremem cytrynowym na bazie jajek i masła i oczywiście cytryny. Jest on gotowany przez kilkanaście minut, stopniowo dodawane jest bardzo zimne(...)jakieś kawałki masła do rozpuszczenia to je rozpuszczamy) i mieszamy dokładnie. Bierzemy sitko (drobne oczka), miskę/rondel/garnek i po prostu PRZECEDZAMY przez sitko i dokładnie odciskamy. Jajka z sitka wyrzucamy i jeśli nadal sos nie jest jednolity możemy jeszcze raz przecedzić. Proste? Proste :) Jeśli ktoś szuka dobrego przepisu na Lemon Curd to poniżej zamieszczam dwa przepisy na niego: LEMON CURD
JedzeniomaniaSzparagi i sos holenderski - tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna - przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne(...)mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się do przechowywania UWAGI: do sosu można dodać drobo posiekane ulubione zioła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więcej tego co się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku.Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną w kosteczkę cebulę, namoczoną bułkę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i formułujemy(...)układamy: kotlet, plaster sera żółtego, 2 plastry smażonego boczku, ketchup, cebulę pokrojoną w krążki. Wsadzamy na chwilę do piekarnika, aby serek lekko się rozpuścił. Po wyjęciu dokładamy: plaster pomidora, sos tatarski, liść sałaty karbowanej.Mmmmm..... Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiprzygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywnym red curry SKŁADNIKI: mięso: 3 filety drobiowe 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz do smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Filet obtaczamy w mące, a następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę. Przygotowujemy sos. Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki