jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:35/200)

Jajka przepiórcze na sałatce 175

Propozycja na sałatkę Wielkanocną. Składniki 18 przepiórczych jajek 200 g sera feta 1 słoik białych szparagów 2 małe cebule 1 ogórek sałatkowy 150 g białej rzodkwi Sos : 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki gęstej śmietany 18 % sól cukier pieprz Przygotowanie   Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, a następnie obrałem. Ser feta pokroiłem w kostkę(...)osaczeniu pokroiłem na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Rzodkiew i obrany ogórek starłem na tarce o grubych oczkach. Przygotowałem sos, z którym wymieszałem warzywa. Sałatkę wyłożyłem do salaterki, na nich ułożyłem kostki fety i przepiórcze jajka

R'n'G Kitchen
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 239

książki - The Bowler's Meatball Cookbook. Polecamy :) Składniki : (dla 2-3 osób) 350 g łososia, 1 duże jajko, 2 dymki, 1 łyżeczka marynowanego imbiru, 1 łyżeczka pasty wasabi, garstka posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 płaski łyżki bułki tartej, suszone płatki chili, ew. 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki jasnego(...)Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki z mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki

Plate of Joy
Klopsiki w sosie pomidorowo - ziołowym 216

sosu pomidorowo - ziołowego. Podane np. na obiad z ryżem smakują wybornie.   Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowo - ziołowy 3/4 szklanki dobrego sosu pomidorowego (nie kwaśnego) 1 szklanka bulionu wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, cząber, oregano olej(...)następnie odsączyć, zmielić i dodać do mięsa z jajkiem i przyprawami. Mięso energicznie wyrabiać ręką, tak aby je napowietrzyć. Następnie wyrobić klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.   Cebulę poszatkować i usmażyć na małym ogniu, dodać bulion, sos pomidorowy oraz przyprawy, zgotować, dodać klopsiki i dusić przez

Jadło i czytadło
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 245

masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2.  Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone(...)Ryżowa pizza z patelni 9 1.  Mini protein cakes 2.  Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3.  Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2.  4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem

Czarnawisienka
PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 213

mięso mielone ( u mnie łopatka ) – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * cebula – 1 szt * chleb pszenny – 1 kromka * duże jajko – 1 szt * sól, pieprz, papryka ostra – do smaku SOS: * pomidory w puszcze – ok. 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty – 100 g * sól , pieprz, bazylia(...)ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką. Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę. Formujemy pulpeciki i układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. SOS: Na odrobinie oliwy przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek ( uważamy, by czosnek nie przypalił się! ) Dodajemy pomidory wraz z zalewą

Ostra na Słodko
Szparagi z sosem holenderskim 223

Szparagi powinny być chrupiące. Wyłożyć na talerze.  Polać sosem holenderskim Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z bagietką, młodymi ziemniakami, sadzonym jajkiem, z szynką. Co kto lubi :) Przepis na sos holenderski znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/sos-holenderski.html

Jemy Pijemy
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 284

dobrej jakości aparatu i byłem zmuszony zrobić je telefonem. I efekty tego są jakie są.Składniki:(na około 10 placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy(...)kasze i odrobinę solimy. Kasza powinna być już dobra po ok. 16-20 minutach. Następnie odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. 2. Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni

Gotuj Z Muzyką
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 322

minutę miałam pomysł na potrawę. Wróciłam do lodówki i z szuflady wyciągnęłam jedną cebulę oraz czosnek. Tak i oto powstał mój lunch. Wontonki z grzybami i sosem szpinakowo-czosnkowym Składniki: Ciasto 1 jajko 3/4 yżeczki soli 2 szklanki mąki 1/3 – 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Delikatnie ubić jajko z 1/4 wody; wrzucić mąkę do miski, w środek(...)dodać ubite jajko i pozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto i odstawć na bok na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować ciasto (jak na pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz

Jem więc Jestem
Jajka po wiedeńsku z grzankami... 192

warzyw. Wszystko zależy od was samych i waszej inwencji twórczej. Tak więc zaczynajmy: Jajka po wiedeńsku z grzankami... SKŁADNIKI: - 2 jajka - 1.5 l wody - 2 kromki pieczywa - warzywa jako dodatek (według naszego pomysłu)- sol, pieprz- 1 łyżka octu 10%SOS MUSZTARDOWY DO WARZYW:- 1 łyżeczka musztardy- 2 łyżki oliwy z oliwek- 2 łyżki zimnej wody- 1 łyżeczka octu(...)Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków koktajlowych i kilka ząbków marynowanego czosnku. wszystko polałam sosem musztardowym. Następnie musimy zagotować wodę z solą i octem. Do miseczki wbijamy jajko (żeby łatwiej było nam je wlać do garnka). Gdy już nam się zagotuje woda, to zmniejszamy

Zainspiruj się kuchnią
Bambino-deser z lodami w tle 176

szklanki mleka 1 łyżka oliwy olej do smażenia Nadzienie: 20 dag białej czekolady 150 g płatków migdałowych 1/2 litra ulubionych lodów owoce:truskawki,kiwi,winogrona sos czekoladowy do deserów Sposób przygotowania Ciasto:  Jajka ubić mikserem na puszystą pianę z cukrem,dodać zeskrobany miąższ z wanilii wlać mleko wsypać mąki dodać szczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto. Odstawić(...)rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Lody pokroić w centymetrowe plastry. Każdy naleśnik smarować cienko roztopioną czekoladą posypać uprażonymi płatkami położyć plaster lodu i zwinąć w trójkąt.Posypać pokrojonymi owocami polać sosem czekoladowym i resztą płatków i podawać natychmiast po przyrządzeniu. Smacznego życzę

Wanilia i Kardamon
Chińska zupa z jajkiem 343

składniki na ok. 6 niewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony(...)wylewamy wody z moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie

OstryKęs
Naleśniki "Bolognese" 223

drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku. Składniki na naleśniki: 150g mąki orkiszowej jasnej 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 2 jajka M 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Składniki na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych400g 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łyżki masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Calzone po hawajsku 230

sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 50g drożdży (pół opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Ok.  200 ml letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk)ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek(...)zamykamy jak pieroga. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania ciasta. Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.  Pieczemy na złoty kolor 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Słatka wiosenna II 356

Sałatka wiosenna, którą wczoraj serwowałam do mięska z grilla zrobiła niezłą furorę. Dziś przygotowałam ją zamiast z majonezem to z sosem czosnkowym i przyprawami. Będzie lżejsza, ale na pewno równie smaczna. SKŁADNIKI: 5-6 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, sporo koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki(...)jogurt, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, vegetę wszystko dokładnie ucieramy SAŁATKA: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę,  dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek,  mieszamy ze sosem gotowe.  Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie

Kuchnia Beaty
Sos tatarski- tartar sauce 254

Sos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy

Smaki Edyty