czas szybko leci. Niedawno byly Swieta, a tu juz zagoscil maj. Jak dla mnie to najcudowniejszy miesiac w roku. Czekam na niego z utesknieniem i juz teraz zaluje, ze kulinarnie i blogowo w tym sezonie bedzie to dla mnie bardzo ubogi okres. Miniona majowka niestety uplynela mi zupelnie inaczej niz sie spodziewalam, a mianowicie cala nasza rodzine zmogly rozne(...)modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke. Szparagi pozbawiamy twardych koncowek i gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut. Nastepnie
Przysmaki KarolkiMazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane zazwyczaj na święta Wielkanocne, które zna chyba każdy przynajmniej z nazwy :) Ja przedstawiam Ci dzisiaj zmodyfikowany przepis na to polskie ciasto bo w wegańskiej odsłonie, bez glutenu i bez cukru. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Mazurek czekoladowy z orzechami Może będzie się to wydawało nieprawdopodobne, ale pomimo, że o mazurku wiele słyszałam(...)orzechami bez glutenu i cukru Wiadomo, że mazurek w mojej wersji musi być bez glutenu, nabiału i bez cukru ale postanowiłam jeszcze trochę utrudnić temat i przygotować go bez jajek. Przecież nie może być zbyt łatwo. Tak oto powstał ten wegański mazurek czekoladowy na spodzie z mąki amarantusowej i orzechów. Jak na mazurka przystało jest bardzo słodki, wystarczy jeden kawałek
Book of spellssobie artystę:) W części pierniczków zrobiłam dziurki, bo obowiązkowo muszą wisieć na choince. Tak naprawdę to nie wyobrażam sobie już bez nich świąt. Składniki: 200 g. masła 340 g. miodu 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 750 g. mąki tortowej + trochę mąki do podsypywania ciasta 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 lub 2 łyżki(...)cukru i sok z cytryny. Mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Wykonanie: Masło z miodem i cukrem podgrzać w rondelku, tak żeby składniki się rozpuściły. Zostawić do przestudzenia. Jajka i żółtka zmiksować dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Następnie dodać lekko ciepłe masło z miodem i cukrem. Chwilę zmiksować mikserem z hakami. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką
Agusiowe smakołykimałych suszonych słodkości do środka.😀 Oczywiście te ciasto koniecznie znajdzie się na święta u mnie, bo bardzo nam posmakowało.😍 Wszystkie składniki zimne muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na formę 20 cm: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka -3 jajka -60 g masła -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -2 garście
Zdrowie i pysznie na talerzuSękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie
Z Majeczką w kuchniFave dei morti to pyszne, włoskie ciasteczka przygotowywane z okazji Wszystkich Świętych. Fave dei morti, czyli z włoskiego ziarna ( fave = fasola, ziarna ), to tradycyjne ciasteczka w regionach takich jak Emilia Romagna, Lacjum, Lombardia, Marche i Umbria. 1 i 2 listopada Włosi stawiają je na stołach w przekonaniu, że częstują się nimi zmarli. Istnieje wiele wersji tych słodkości, ale głównym(...)względu na przepiękny aromat oraz wspaniałą chrupiącą strukturę. Na pewno będę je przygotowywać nie tylko w okresie Wszystkich Świętych i do tego również Was bardzo zachęcam Fave dei morti przepis na 20 ciasteczek 300 g migdałów 150 g cukru pudru jajko 2 żółtka skórka otarta z połowy cytryny 150 g mąki ziarna wanilii łyżeczka rumu Migdały przełóż do miksera
365 dni dookoła kuchniWielkanoc przypadną Wam do gustu i zrobią dobre wrażenie na gościach Przy okazji życzę Wam smacznych, zdrowych i rodzinnych świąt. Smacznego! Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi Jajeczka przepiórcze z łososiem, kiełkami i majonezem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem
Kuchnia BazyliiKorzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej(...)kiełków rzeżuchy 3 łyżki mąki kukurydzianej 300 ml pełnotłustego mleka 4 jajka 100 g sera turkusowy lazur 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Formę na suflet wysmarować masłem i obsypać połową bułki z parmezanem. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka jaj od białek, białka ubić na sztywną
Mama GotujePyszny, delikatny. Idealny na kanapki lub jako samodzielne danie. Pycha!! :) Składniki: 4-5 filetów z dorsza 2-3 filety z karpia 1 duża cytryna sól
Mango Papajaodwlecze, to nie uciecze 😉 Alergików uprzedzam lojalnie, że mój keks zawdzięcza swój smak orzechom włoskim. Bez nich to nie jest już to samo ciasto. Warto go upiec tydzień przed Świętami, by leżakowanie w lodówce nadało mu lepszy smak i fakturę. Składniki (na 2 keksówki): 70 ml czerwonego, słodkiego wina 150 g rodzynków 150 g suszonej kolorowej papai lub ananasa(...)suszonych moreli 100 g orzechów włoskich 100 g suszonych fig 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć i moczyć w winie przez noc. Resztę
Weekendy w domu i ogrodziekoniec pisanek! Do świąt Wielkanocnych zostało jeszcze trochę czasu, czyli jak najbardziej można jeszcze podziałać :). Tym razem chciałabym Wam pokazać pisanki wykonane metodą decoupage. Jestem wielką fanką tego typu zdobienia, jednak jako laik trzymam się kurczowo podstaw, czyli używam wyłącznie gotowego kleju z werniksem o pojemności 100 ml, zakupionego przez internet. Jest bardzo wydajny. Ponadto wystarczy mieć zwykłą serwetkę(...)obiadową, pędzelek i odrobinę białej farby (używam najzwyklejszej farby do ścian). Decoupage na jajku wykonałam dosłownie w ten sam sposób jak wieszaki, które możesz zobaczyć TUTAJ. Jest tam dokładnie opisane krok po kroku, w jaki sposób przykleić serwetkę na wybrany przedmiot. W przypadku wieszaków, przed pomalowaniem na biało drewna, należało je wcześniej zmatowić papierem ściernym. Jeśli chodzi o pisanki
Mojewlasne.plSmaczne połączenie mięsa karkówki wieprzowej z pieczarkami i jajkiem. Takie krokiety kojarzą mi się z chłodnymi dniami, jesienią, zimą i świętami. Idealny dodatek stanowi barszcz czerwony, który uzupełnia danie. Śmiało mogę napisać, że krokiety smakują jak z najlepszej restauracji. Farsz jest po prostu obłędny ! Składniki: Naleśniki: Naleśniki: mleko 400 ml. woda 200 ml. jaja 4 szt. sól(...)zmielić całość dokładnie ręcznym blenderem. 4. Po 2 łyżki farszu nakładać na naleśniki. Brzegi tj. prawy i lewy bok ułożyć do środka a potem zwinąć roladki. 5. Jajko rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem obtoczyć w bułce i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty kolor z każdej strony
Kuchnia Paulettesdrugim pokroić składniki i przygotować galaretkę z wywaru. Przepis dodaje do akcji Lekkie Święta . Składniki: 1,5 l wody 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kilka różyczek brokuła 2 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 6-7 łyżeczek żelatyny Do garnka wlać
Ugotować