słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :).Składniki:Ciasto:2 3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukrujajkoszczypta soli40 g drożdży120 g stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1 łyżka soku z cytrynyBudyń(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie do mąki dodajemy szczyptę soli, resztę cukru i należy to wymieszać. dy nasze drożdże podrosną dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy następnie jajko i masło. Dokładnie wszystko ugniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Nadzienie:Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy
Moje pyszne gotowanieBy rozchmurzyć ten ponury i deszczowy dzień, postanowiłem upiec (na pocieszenie) magdalenki. Ciastka te mają silne działanie rozweselające, pysznią się słoneczną barwą i są lekkie niczym
Food Squareroku. Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte. Podstawą oryginalnego
Food SquareUwielbiam śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju
Kolizje Smakówroku ubiegłym. Ale i tak było pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz. za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz tegoroczny stół :) święcone do tradycyjnego dzielenia się
Pasja SmakuMałe słodkie i kolorowe mazurki w święta wielkanocne być muszą.Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka. Składniki: margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać zimną
Ala piecze i gotujesprawa orzechow i cynamonu staje sie niezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru
Przysmaki KarolkiBłyskawiczny i łatwy do przygotowania gęsty, wegański majonez bez jajek na mleku sojowym. Na innym mleku roślinnym nie próbowałam, ale słyszałam, że inne mleka się do
Moja Delicjablogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Jajko – symbol rodzącego się życia i obfitości . Składniki : 4 jajka na twardo, 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka majonezu, trochę chrzanu
Pysznosci Babci BasiProsta sałatka z resztek wielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś wędlina, no i oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam bardzo smaczną sałatkę. Sos robiłam na bazie majonezu i jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą(...)wersję bez majonezu. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 6 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 150 g groszku z puszki 100 g szynki 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli zielony szczypior (z 2 szalotek) spora garść rzeżuchy sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy z estragonem oliwa z oliwek sól
Stare Garyokazji Wielkiej Nocy dzielę się z Wami kolejnym przepisem na jajka. Te są naprawdę wyjątkowe; połączenie avocado i niedźwiedziego czosnku okazało się trafne i niebanalne. Całość smakuje niezwykle smacznie i orzeźwiająco. Gorąco polecam. Mieliście mokrego Dyngusa? Ja zdecydowanie nie, gdyż przy(...)śnieg z balkonu i stolika, a kiedy skończyłam, pożałowałam, że nie założyłam rękawiczek, tak skostniały mi ręce! :) Pozostaje mieć nadzieję, że przyszłoroczne święta wielkanocne będą ciepłe i prawdziwie wiosenne. Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki
Kuchnia Prezydentowejchwilę, aby podzielić się z Wami jeszcze przed świętami przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie. Tak proste i tak smaczne! Ja wykorzystałam tutaj domową masę makową i mam nadzieję, że większość z Was postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :) Składniki: biszkopt ▸2 jajka (w temp. pokojowej) ▸1,5 szklanki mąki (u mnie
Zdrowie i pysznie na talerzuPodczas Świąt wypróbowałam nowy przepis na biszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Składniki na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki
Pyza i Surówkatreściwa, odchudziłam ją nieco, bowiem zamiast majonezu użyłam sosu jogurtowego na bazie jogurtu naturalnego. Resztę już wiecie: ananas, szynka dobrej jakości, kukurydza konserwowa, jajka, por oraz żółty ser. Całość bardzo smaczna. Idealna na weekend lub rodzinne święto. W sam raz na okres karnawału. Składniki (układamy warstwami według podanej kolejności składników): 4-5 plastrów ananasa 150 gram szynki drobiowej lub wieprzowej
Mango PapajaŚledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje
Codziennik Kuchenny