Piernik staropolski-dojrzewający 235smalcu albo masła 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym(...)przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką lub folią spożywczą. 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić
Moje domowe kucharzenie
Jajka faszerowane pieczarkami 160stworzyłam go kilkanaście lat temu będąc jeszcze panną i pomagałam mamie podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Podczas przygotowań do tegorocznych świąt, gdy mój najstarszy mężczyzna spróbował farszu zjadał go tzw. łyżkami Z poniżej […] The post Jajka faszerowane pieczarkami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, jajek i laktozy) 323czwartki lub piątki serwuję Wam bezmięsne dania Zatem kolejny przepis dla amatorów ryb – tatar z łososia. Świetny i szybki sposób na przekąskę na co dzień, ale i od święta, ponieważ pięknie prezentuje się na stole podczas uroczystości więc śmiało możecie go umieścić w wielkanocnym menu Można go przygotować z surowej lub wędzonej ryby. U mnie wędzona(...)Makro można zmieniać dodając tłuszcz na talerzu np oliwę z oliwek, masło do keto pieczywa jeśli jadacie Artykuł TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, jajek i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF
keks biszkoptowy (keks w wersji lekkiej - bez tłuszczu i cukru) 252święta zawsze jest tradycyjnie. Ale nie znaczy to, że lekkostrawnie, bo wręcz przeciwnie. Niektóre potrawy niemile zalegają na żołądku (lub sumieniu :))...Jako jedno ze świątecznych ciast proponuję lekki keks - biszkoptowy. Nie ma w nim tłuszczu, a zamiast cukru użyłam fruktozy. Jest baaardzo bardzo smaczny! Zniknął tego samego dnia, którego został upieczony... :) Ma chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz "piankowy(...)środek :) I...bakalie! ♥ P.S. Jak podobają się Wam zmiany wyglądu bloga? :) LEKKI KEKS BISZKOPTOWY przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~5 jajek ~100g mąki pszennej ~1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ~80g fruktozy (lub 160g cukru) ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~skórka starta z 1/3 cytryny ~150-200g dowolnych bakalii; orzechów, suszonych owoców, skórek itp. Bakalie
chili & sugar
Piernik staropolski dojrzewający 449przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy(...)łyżeczki soli80 g przyprawy piernikowej* WYKONANIE na 4 tygodnie przed Świętami: Miód, masło i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj powoli aż do wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku. Do ostudzonej miodowej masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób
Słodko-Słony Świat Ilony
Babeczki o smaku piernika 205może być coś lepszego niż babeczki o smaku piernika? Delikatne miękkie ciasto pachnące świętami? Może! Takie babeczki w cudownych kształtach choinek, gwiazdek i śnieżynek. Pachną piernikiem, wyglądają świątecznie, a smakują wybornie :) Jeśli nie macie takiej cudownej formy jak nasza możecie upiec zwykłe muffinki w okrągłych papilotkach. Nasza foremka silikonowa pochodzi ze sklepu garneczki.pl . Piekłam w niej już kilkakrotnie(...)szklanka mąki pszennej ½ startego jabłka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki przyprawy do piernika ¼ szklanki jogurtu naturalnego ¼ szklanki mleka ¼ szklanki miodu ¼ szklanki brązowego cukru 1 malutkie jajko Szczypta soli 25ml oleju 50g czekoladowych drobinek (kropelek) do wypieków W misce mieszamy składniki suche: przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy sól, cukier i przyprawę korzenną. W drugim
Kolizje Smaków
Jajko sadzone 258Jajko sadzone to szybka i bardzo pożywna propozycja na śniadanie. Jajko w swoim składzie ma dużo białka są budulcem mięśni ale również są źródłem minerałów i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos tatarski- tartar sauce 283jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki
Smaki Edyty
Kruche świąteczne ciasteczka cytrynowe 198Święta już niedługo – większość zakupów już zrobiona, w wielu domach stoi już choinka. Z głośników sączą się świąteczne piosenki, a świąteczne posiłki zostały
Vegan Taste
Fit Baranek -Błyskawiczny jogurotowiec z musem brzoskwiniowym (ciasto 3 -składnikowe) 218Święta, święta i już po... A ja wracam po ponad miesięcznej przerwie do was. Sporo się u mnie ostatnio działo i niestety
vaniliowoczekoladowa
Pieróg biłgorajski 302Pieróg biłgorajski w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla lubelszczyzny. Dawniej przyrządzany był głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości. Jest to danie przygotowane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu, jajek i śmietany, wyglądem przypominające pasztet. Pieróg biłgorajski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, np. z kwaśnym mlekiem, maślanką czy sosem grzybowym
e-PrzepisyKulinarne
Wigilijny barszcz czerwony z fasolą 215A dzisiaj polecamy Wam na Święta pyszny wigilijny barszcz czerwony z fasolą :) Jeżeli ktoś nie lubi uszek lub nie może ich jeść to fasola
Kuchenne Wariacje
mini torciki 256Składniki ciasto 2 jajka 90g mąki 90g cukru pudru krem 250g mascarpone 250 ml śmietanki 100g cukru pudru syrop: 100ml wody 50g cukru pudru 1 łyżeczka
w mojej kuchni
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 285Nie zdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana
Karo in the Kitchen
Wielkanocna babka rodzynkowa 232Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją
sierotka maRysia w kuchni