Święta Wielkanocne tuż tuż więc czas na kolejne słodkości :) W tej gonitwie przedświątecznej ciągle brakuje czasu na wszystko więc tym razem po
Kuchenne WariacjeBIAŁY BARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej(...)drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź
Karo in the Kitchensałatki użyłam majonezu FolWark i musztardy chrzanowej Roleski . Sałatka jest naprawdę pyszna , może by znowu zrobić ją na święta :) bo te tradycyjne już się przejadły. Zapraszam :) Składniki : około 400 g makaronu Bartolini kolorowe świderki 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pęczek szczypiorku sól,pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chilidłuższy czas przygotowywania! Poniżej przedstawiam przepis na tort bezowy z kremem i brzoskwiniami, który był serwowany na Wielkanoc (idealnie nada się również na Święta Bożego Narodzenia czy też Urodziny) Składniki Beza: 6 białek z jajek 300g cukru 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny sól Krem: śmietana 30% 330 ml serek mascarpone
Blog kulinarny S9.PLWielkanocne, czasu spędzonego w rodzinnej atmosferze, odłączonych komórek i laptopów, wylogowania się z fejsa i istagrama;) Zanim na święta wyłączę komputer podrzucam Wam bardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry. PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko
Pyry na Gazprzekąskę znalazłam na blogu Kuchnia Broni. To cieszące oko i smaczne danie z powodzeniem możecie przygotować na Święta Wielkanocne. Smakuje na ciepło, ale jeszcze lepsze jest na zimno. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek. Jedyny minus – jajko po czasie nieestetycznie obsycha. Warto pamiętać o tym, krojąc roladkę na plasterki – najlepiej zrobić to tuż przed
Smaki Na TalerzuMazurki… to kolejny symbol nadchodzących świąt, którego nie może zabraknąć na naszym stole. No bo kto nie kocha robić mazurków. Szybkich, prostych, efektownych, kolorowych ciast? Moja propozycja na tegoroczny mazurek to ciasto, w którym zatopione zostały czekoladowe jajka-pisanki. Słodki dol, słodki kajmak, słodkie pisanki, gorzka czekolada... czyli rozpusta słodyczy... ale polecam, bo wygląda i smakuje bosko. Źródło tutaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikuova in purgatorio , w Neapolu nazywane ova ‘mpriatorio – czyli tłumacząc dosłownie, jajka w czyśćcu. To proste, jednogarnkowe danie ma przywodzić skojarzenie ze świętymi obrazami, na których białe dusze otacza czerwony żar płomieni. Nic dziwnego, że Włosi dostrzegli taką konotację, wszak w Italii jedzenie to także sacrum ! Danie jest wyjątkowo szybkie w przyrządzeniu, ciekawe w formie i wyraziste(...)poszatkowaną cebulę. Kiedy oddadzą swój smak i lekko się przyrumienią, zalewamy je passatą. Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje, wtedy robimy w nim łyżką wgłębienia. Wbijamy do nich jajka i posypujemy szczyptą soli, pieprzu i mozzarellą. Pod przykryciem trzymamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, aby jajka się ścięły. Przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii. Uova in purgatorio wybornie komponują
Bon Ton ItaliaKolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło 7 minut. Jeśli najdzie Was na piernik tuż przed Świętami, to bardzo polecam ten przepis. Według pana męża, jeden z najlepszych pierników jakie jadł(...)dużo, więc możecie mu zaufać Jeśli dodam, że w czasie pieczenia niesamowicie pachnie w kuchni. Pachnie, nazywajmy rzeczy po imieniu, Świętami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/piernik-mar.jpg","recipeIngredient":["4 jajka\r","1 szkl. drobnego cukru\r","1\/2 szkl kandyzowanej sk\u00f3rki pomara\u0144czy\r","1 szkl. m\u0105ki pszennej
Mieszam w GarnkuCzy wiecie, że w Wielkanoc należy jeść jajka, by zapewnić sobie dostatek i odrodzić siły witalne? A zatem kolejny pomysł na faszerowane jajka. Tym razem coś
Ola la LCHFWszystkie smaki Świąt w jednej sałatce: biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem i jajka z majonezem. Składniki: (na 3-4 osoby) 2 duże ziemniaki, duża marchewka, 2 białe surowe kiełbasy, 3 duże jajka, kilka małych ogórków konserwowych, 1/2 dużego ogórka kiszonego, 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, sól
Lena GotujeMam jakiś zastój mózgowy, chce mi się spać, nie chce mi się myśleć. Od 5 minut zastanawiam się co napisać i naprawdę nie wiem. Szybko więc
KardamonovyWigilijna zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu i niezbyt pracochłonna. Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii. Można ją podać z makaronem jajecznym albo
Codziennik Kuchennyierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami. Składniki: 115g masła 90g cukru 90g płynnego miodu 1 jajko 260g mąki pszennej ½ łyżeczki (1g) sody oczyszczonej 1/2 łyżki kakao 25g przyprawy korzennej szczypta soli Sposób przygotowania: W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao
Pyry na Gaz