Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę. Potrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao (jeżeli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze) Masło oraz miód podgrzewamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej(...)wyciągnięciu z piekarnika przestudzamy je na kratce. Pierniczki możemy zacząć lukrować już po ostygnięciu, jednak najlepiej poczekać, aż zmiękną i zrobić to na kilka dni przed świętami. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku ( nawet do kilku miesięcy
Kolejny blog o gotowaniuzeszłym roku zrobiliśmy zabawę z tradycyjnym wróżeniem z wosku, biegiem butów do progu i wybieraniem przedmiotów schowanych pod kubkami, w tym roku postanowiłam, że będziemy to wyjątkowe święto celebrować nieco inaczej. I udało się, ognisko wypadło świetnie, pogoda nam bardzo sprzyjała, jak na ostatni dzień listopada było wyjątkowo ciepło. Dzieciaki biegały jak szalone, wskakiwały w ogromną hałdę liści zgromadzonych(...)twarde, trochę jak herbatniki, więc idealne do herbatki. Ciasteczka z wróżbą (wychodzi ok. 50 sztuk) 1 ¾ szkl. mąki 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 3 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie dość lepkie, ale szybko można z nim sobie poradzić podsypując odrobinę mąki i myjąc ręce. Kulkę gotowego ciasta podzielić
Przepysznik - BLW i nie tylkodlatego będą idealne na Święta i każdą imprezę. Ciasto jest puszyste, mocno czekoladowe i nieprzesłodzone, a dodatek sera wzbogaca ich smak i sprawia, że muffinki są sycące. Bardzo polecam. Składniki (ok. 14 sztuk): Ciasto czekoladowe: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g ksylitolu/erytrytolu 2 duże jajka 200 ml mleka roślinnego
Healthy food explorerkrówkowym, która w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd . Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek, - 2 łyżki cukru waniliowego
Przepisy MikołajaPrzed świętami każdy zabiegany, mamy sporo pracy ale piernik na stole być musi. Kto nie nastawił ciasta na piernik staropolski to nic straconego, ponieważ ten piernik nie potrzebuje leżakowania i można go upiec na ostatnią chwilę. Pachnący przyprawą i przełożony kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Składniki: Ciasto na piernik: 5 jajek 1 szkl cukru 250 g miodu 1 szkl
Ala piecze i gotujezamawiamy rozgrzewającego grzańca. Święta to czas kiedy na stole każdy znajdzie coś dla siebie, a każda potrawa jest okazała. Przygotowuje więc co roku babeczki z dodatkiem grzańca. Babeczki są wyraziste w smaku i słodkie. Elementem świątecznym jest choinka ubrana w kolorowe bombki. Składniki: Salaterka Simple 60 ml grzańca w temperaturze pokojowej 1 jajko 50 g cukru
Kuchnia w oparachmigdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej
Czerwień i błękitsposób na słodką celebrację Świąt. Od tego czasu pascha zagościła u nas na stałe i stała się równie mocno oczekiwanym daniem co wielkanocny żur. Nic dziwnego, bo przez całe mnóstwo bakalii smakuje wprost obłędnie. Zasadniczo pascha może być przyrządzana na dwa sposoby: z gotowego twarogu lub z samodzielnie przygotowanego z kwaśnego mleka oraz jajek. Ze względu na szybkość przygotowania
Food Squareświętach pozostało mi dużo śmietany kremówki i postanowiłam coś upiec z jej wykorzystaniem wyszedł przepyszny placek cappuccino..u mnie w domu zagości na stałe 🙂 Składniki:blacha 25 x 20 cm 2 szklanki śmietany 30 % -kremówki 6 łyżek cappuccino ulubionego ja użyłam śmietankowe 1 szklanka cukru 1 kostka masła 6 jajek 3 szklanki mąki
Ugotujmy Cośheight: 1em;" /> Wesołych Świąt. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 250g margaryny 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek cytrynowy Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia margaryny w rondelku. Gdy się roztopi odstawiamy ją do wystygnięcia. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka
Kulinarna Patilogiabędzie babki na święta.... w końcu spędzamy je sami w domu,słodkości dużo nie będzie. No dobra,będą małe cudne i pyszne babeczki - do święconki idealne. Uwielbiam je bo są wilgotne i cytrynowe - polecam a z pewnością też je pokochacie jak ja. Składniki: 125 g jogurtu naturalnego 75 g roztopionego masła 2 jajka skórka starta
Niespełnione zdolności kulinarneostatnią chwilę przed świętami. Jest bardzo proste do przygotowania - a bardzo efektowne. Wystarczy jednego dnia zagnieść kruche ciasto, drugiego upiec i dopełnić całość kolorowymi lukrami i gotowe :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 1 opak. cukru wanilinowego 150 g masła 1 szczypta soli 3 krople aromatu migdałowego 1 jajko Do dekoracji
Świat Ciastatylko w święta. Jest idealnym składnikiem sosów do sałatek, dodatkiem do dań, jak również świetny do smażenia. Składniki: ok 300 g mąki 200 ml kefiru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól 350 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula sól, pieprz do smaku ząbek czosnku natka pietruszki paluszki olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania
Malinowe Pocałunkikakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 90 g marcepanu 100 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko + 1 żółtko 1/2 szklanki
kolorowotorcikowosą tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki(...)zimnego masła, pokrojonego w kostkę • 1 żółtko • 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: • 1,3 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego • 450 g drobnego cukru do wypieków • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno • 250 g masła • 6 łyżek kaszy manny • 1 opakowanie budyniu waniliowego • 1 szklanka śmietany kremówki (30%) • ziarenka z 2 lasek wanilii • 1 opakowanie cukru wanilinowego
W mojej kuchni