tylko od święta. Jednego mogę być pewna babka piernikowa skradła serca mojej rodziny. Polecam ! Składniki: 300 g mąki(2 szklanki) 200 g miodu(jeden mały słoiczek) 150 g masła 100 g cukru(1/2 szklanki) 60 g przyprawy do piernika(1 opakowanie) 30 g kakako(3 łyżki) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 3 jajka cukier puder, lukier
Ciasta z tradycjamibyła smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu naturalnego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyżka masła
Kulinarne Fantazje Mariolismaczne. Na święta przepis będzie jak znalazł- można upiec kilka dni przed i mamy z głowy:) A na chwilę odbiegając od przepisu zachęcam do przeczytania wywiadu, którego udzieliłam lokalnemu portalowi, tuż po wydaniu mojej drugiej książki. Możecie do przeczytać tutaj: klik Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżki miodu 3 jajka 50 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodrobiny wysiłku. Święta to magiczny czas, w którym chcielibyśmy życzyć Wam, aby spełniły się Wasze marzenia. Te duże jak i te maleńkie, codzienne. Spędźcie te czas z rodziną, wśród Waszych najbliższych. Zwolnijcie tempo życia, przystańcie na chwilę i rozkoszujcie się tą spokojną chwilą :) SKŁADNIKI: Na około 100 pierogów. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko szczypta soli
W kuchni Katieciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku 4 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować. Wystarczą 2-3 dni i pierniczki są miękkie i smaczne. Składniki: 30g przyprawy do piernika łyżka cynamonu ½ łyżeczki soli 130g masła 1/2 szklanki miodu 100g cukru 1 jajko
Pyry na Gazguzik. Negocjacje ze Świętym wypadły pomyślnie ;) Jeszcze tylko pomogę mu przy pakowaniu, bo i tak ma dużo na głowie. Z córką przygotowałyśmy dla niego muffinki jabłkowe z dodatkiem masła orzechowego oraz kremu cynamonowego. Są bardzo smaczne i bardzo bożonarodzeniowe. Polecamy :) Składniki : Muffinki: 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. brązowego cukru 80 g miękkiego masła 1 jajko 1/2 szkl. kwaśnej
zadanie-gotowaniekilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane, czy nie). Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka
Smakołyki Berenikiświęta. Przygotowanie ciasta wbrew pozorom nie jest trudne i czasochłonne. Jest przewspaniałe :-) Polecam wypróbować Zaczynamy Przepis na blaszkę 25x25cm SKŁADNIKI spody miodowe -125g masła lub margaryny -2,5-3 szklanki mąki pszennej + do podsypania -4 łyżki miodu -3/4 szklanki cukru pudru -3/4 łyżki sody oczyszczonej -1 łyżka octu -2 jajka masa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuteż opisy świąt i tradycji żydowskich, które czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem i fetą, meze z marokańskiej marchewki, ciasto z bakalii i sabichy czyli rodzaj kanapki z bakłażanem i jajkiem. Książka zawiera też bardzo
Ugotowane pozamiatanektóra została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują
Kocham Czekoladęświętach, chyba mało kto ma ochotę na słodycze. Makaroniki zrobiłam, gdyż kiedyś zalegały u mnie kandyzowane owoce i myślałam jak je wykorzystać. Oto przepis, który Wam w tym pomoże. Dla kogo: dla tych, którzy myślą nad wykorzystaniem zamrożonych białek dla szukających bezglutenowych przysmaków dla fanów makaroników w każdej postaci Składniki: 3 białka jajek (najlepiej dużych) szklanka
Mania Wypiekaniaprze d świętami, czy okazją, na którą go przygotowujecie (cho dzi mi oczywiście o blaty). Z racji tego, że ciasto przełożone masą stanie się dość miękkie nie należy przesa dzić z ilością nasączenia. Pamiętajcie! To ciasto z mocno wyczuwalną nutką rumu, więc lepiej nie dawać go dzieciom :) Skła dniki: 100 g miodu 2 duże jajka ( w temperaturze pokojowej
ChilliJemynadchodzące Święta! i love nature - FB Wyjątkowe deski i bloki, urocze śniadaniówki i drewniane sztućce! Piękne talerze, miski i najcudowniejsze drewniane patery - to wszystko znajdziecie w i love nature ! Sami mamy ich cudności - świetne produkty w świetnej jakości! Zdecydowanie polecamy! Czary z drewna - FB Piękne meble, cudowne litery, drewniana biżuteria. Świeczniki, stojaki na jajka, gwiazdki
Plate of Joy