jajka na święta - 8296 przepisów (strona:222/554)

Babka Panettone 129

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok.Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku.SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100(...)mleka. Wymiesza, tak by uzyskać jednolitą konsystencje i nakryć na 15 min. Mąkę i łyżeczkę soli przesiać. 2 żółtka i 1 jajko wybić do miski i zmiksować do uzyskania gęstej masy. Do masy wlać szklankę mleka i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i też wymieszać.Wsypać  przesianą mąkę

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec z bezą 373

tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem, idealne! foremka 23x33cmCiasto:4 jajka,250g margaryny Palma z murzynkiem

Z miłości do słodkości
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 222

okazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków

Wyprawy kulinarne
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 291

Coraz bliżej święta - renifery trenują ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego siebie. Wyszło lepiej, niż oczekiwałem, więc dzielę się przepisem. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym

Wyprawy kulinarne
Muffiny z karobem i nutellą! 153

Hej!  Z racji tego, że oddałam laptopa do serwisu na zdjęcia owsianeczki trzeba będzie chwilkę poczekać... Mam nadzieję, że uda mi się odzyskać go jeszcze

Emcia Pichci
Kartacze najlepszy przepis 157

zrobię coś nie tak, to z Podlasia wyruszy krucjata i będą mnie włóczyć końmi, albo zważą na wadze z gęsią i wrzucą do stawu, jak sławetną czarownicę ze „Świętego Graala” Monty Phyton’a. W internetach też co jeden to lepszy przepis. Nadszedł nowy rok, rozpoczęły się ferie i na Podhalu spod Suwałk pojawili się Ula i Grzesiek, cudowne małżeństwo(...)znane są wersje z rybami i móżdżkiem. Co dom to inaczej. Ula robi tylko z mięsem i koniec. Kocham taką kulinarną stanowczość! Przepisy w internetach napomykały o mące i jajkach do ciasta na kartacze. To wywołało lekki bezdech u Ulki i potężną bulwersację. Żadne jajka, żadnej mąki, jak ktoś jest leniwą bułą, to niech sobie kupi gotowe kartacze od kogoś

ladykitchen
Pierniczki bakaliowe 103

Masło, smalec, miód i cukier rozpuszczamy w garnku do momentu skarmelizowania cukru. Studzimy. Do miski przesiewam mąki, wszystkie przyprawy, sodę i proszek. Do rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz mąki. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i całość dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w lodówce np. na jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy(...)minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce po upieczeniu. Na kilka dni przed podaniem dekorujemy lukrem i posypkami marki Delecta, gdyż są przepyszne i naturalne. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Makowiec zawijany 231

jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny(...)pęknięcia. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 jajek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 260

gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier, śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest(...)Składniki na ciasto (14 lub 15 cienkich blatów): 125 g miękkiego masła 90 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukier waniliowy (ja nie dodawałam) 1 duże jajko 1 żółtko 125 ml kwaśniej śmietany 18% szczypta soli 400 g mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 22-23 cm. Przygotować

moj przepis na
Świąteczne pierniczki 214

Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę. Potrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao (jeżeli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze) Masło oraz miód podgrzewamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej(...)wyciągnięciu z piekarnika przestudzamy je na kratce. Pierniczki możemy zacząć lukrować już po ostygnięciu, jednak najlepiej poczekać, aż zmiękną i zrobić to na kilka dni przed świętami. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku ( nawet do kilku miesięcy

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasteczka z wróżbą 138

zeszłym roku zrobiliśmy zabawę z tradycyjnym wróżeniem z wosku, biegiem butów do progu i wybieraniem przedmiotów schowanych pod kubkami, w tym roku postanowiłam, że będziemy to wyjątkowe święto celebrować nieco inaczej. I udało się, ognisko wypadło świetnie, pogoda nam bardzo sprzyjała, jak na ostatni dzień listopada było wyjątkowo ciepło. Dzieciaki biegały jak szalone, wskakiwały w ogromną hałdę liści zgromadzonych(...)twarde, trochę jak herbatniki, więc idealne do herbatki. Ciasteczka z wróżbą (wychodzi ok. 50 sztuk) 1 ¾ szkl. mąki 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 3 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie dość lepkie, ale szybko można z nim sobie poradzić podsypując odrobinę mąki i myjąc ręce. Kulkę gotowego ciasta podzielić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Fit muffinki czekoladowe z waniliowym twarożkiem 188

dlatego będą idealne na Święta i każdą imprezę. Ciasto jest puszyste, mocno czekoladowe i nieprzesłodzone, a dodatek sera wzbogaca ich smak i sprawia, że muffinki są sycące. Bardzo polecam. Składniki (ok. 14 sztuk): Ciasto czekoladowe: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g ksylitolu/erytrytolu 2 duże jajka 200 ml mleka roślinnego

Healthy food explorer
Babka krówkowo - malinowa 96

krówkowym, która w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd . Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek, - 2 łyżki cukru waniliowego

Przepisy Mikołaja
Piernik herbaciany z kremem grysikowym i powidłami 235

Przed świętami każdy zabiegany, mamy sporo pracy ale piernik na stole być musi. Kto nie nastawił ciasta na piernik staropolski to nic straconego, ponieważ ten piernik nie potrzebuje leżakowania i można go upiec na ostatnią chwilę. Pachnący przyprawą i przełożony kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Składniki: Ciasto na piernik: 5 jajek 1 szkl cukru 250 g miodu 1 szkl

Ala piecze i gotuje
ŚWIĄTECZNE BABECZKI Z GRZAŃCEM 108

zamawiamy rozgrzewającego grzańca. Święta to czas kiedy na stole każdy znajdzie coś dla siebie, a każda potrawa jest okazała. Przygotowuje więc co roku babeczki z dodatkiem grzańca. Babeczki są wyraziste w smaku i słodkie. Elementem świątecznym jest choinka ubrana w kolorowe bombki. Składniki: Salaterka Simple 60 ml grzańca w temperaturze pokojowej 1 jajko 50 g cukru

Kuchnia w oparach