świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych(...)jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce ( do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie. Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika. A ponieważ jesteśmy w klimacie świąt
Kulinarne przygody Gatityprawda mój kot(i pewnie nie tylko) świętuje cały rok, ale warto pamiętać, że jeden dzień w roku jest wyjątkowy. Dlatego też kształt ciasteczek musiał być adekwatny do dzisiejszego święta :) A że dodatkowo mamy końcówkę karnawału to warto te ciastka upiec - są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie zawierają mąki pszennej ani dodatkowego cukru(chociaż miłośnikom słodkich(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70gr masła sklarowanego(dałam 50g roztopionego) 100 gr daktyli 1 ekologiczne jajko Wyjąć z piekarnika blachę i nagrzać piekarnik na 190stC. Do naczynia miksującego wrzucić mąkę żytnią razową, proszek do pieczenia, pokrojone daktyle i zmiksować. Dodać jajko i masło, a potem wymieszać do uzyskania masy o konsystencji miękkiej plasteliny (w zależności od potrzeby albo dodać
FitKotMuszę jeszcze przed świętami pokazać Wam te babeczki. To ostatnio HIT w mojej okolicy. Wszyscy je robią:) To dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki: 1 jajko całe + 3 żółtka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 40 dag tłuszczu (1 margaryna
Cukiernia Pychotkiopiekuna Jezusa i patrona wszystkich ojców.Na Dzień Taty i dzień Świętego Józefa zgodnie z włoską tradycją przygotowuje się zeppole di San Giuseppe. Są to ptysie nadziewane kremem budyniowym z pyszną wisienką na górze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI NA PTYSIE 150 g mąki 00 250 g wody 4 jajka 50 g masła szczypta soli papier do pieczenia woreczek cukierniczy
zielonacukinkaTaki sernik możecie również z powodzeniem podać na święta. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na tortownicę 26 cm lub mniejszą) 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony 3/4 szklanki cukru pudru* 1/3 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe – u mnie Emix (2 x 41 g) 4 jajka klasy M Dodatkowo: dobrej jakości mleczna czekolada (u mnie
Słodkie okruszkirazu, zaraz po wyjęciu z piekarnika 😋 Pycha! 😋 Myślę, że na Święta taki powrót do klasyki będzie miłym akcentem! Tortownica 26 cm: * mąka pszenna- 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki (na później- po podzieleniu ciasta na 2 części) * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 1 szklanka * oranżada*- 1 szklanka * jajka- 5 szt. * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * kakao- 2 czubate
Kraina Miodem Płynącadeluxe ;). Dlatego bardzo gorąco polecam go również na zbliżające się święta :). Biszkopt orzechowy oraz wkładkę orzechową można upiec dzień wcześniej. Poprzedniego wieczoru można również przygotować budyń do kremu, po wystudzeniu schować do lodówki, a następnego dnia, przed wykonaniem kremu, ocieplić do temperatury pokojowej. Biszkopt orzechowy: 4 duże jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżki
Opowieści z piekarnikajest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Orzechowa warstwa
cucinareoknami pierwsze oznaki wiosny a Święta wielkanocne już za pasem :) Czas pomyśleć o świątecznym menu, moje propozycje znajdziecie w zakładce WIELKANOC . Dzisiaj kolejna odsłona babki, tym razem tylko dla dorosłych:) Babka na czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Baaaaaardzo smaczna! Składniki: 6 jajek, 250g masła lub margaryny, 250g cukru, łyżka cukru waniliowego, 400g
Z miłości do słodkościzrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu
Życie zaczyna się w kuchnizrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu
Życie zaczyna się w kuchniblogu mam już sporą kolekcje pierniczków, ale zawsze przed świętami kusi mnie żeby zrobić jeszcze jakieś nowe. Te z melasą i pieprzem są wyjątkowo aromatyczne i nieco pikantne!. Składniki: - 60 dag mąki pszennej - 15 dag masła - 3/4 szklanki melasy - 1/2 szklanka cukru - 1/3 szklanka mleka - 1 jajko - 1 opakowanie przyprawy do pierników - 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/2 łyżeczki
Apetyczna babeczkaMimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały
Zielona Kuchnia