Makowa strucla to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka
Zainspirowana w kuchnirewelacyjne w smaku! P.S. Możemy je spokojnie zrobić 2 tygodnie przed świętami, choć jak nie zdążymy, to nie ma co panikować, bo nie należą one do bardzo twardych 😉 Składniki: 2 szklanki mąki 70 g masła 1/2 szklanki miodu 2 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki przyprawy korzennej Kamis 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao
Kuchnia MagdaLenyczekajcie ani chwili dłużej! To ciasto wspaniale się nada na Święta lub po prostu do zimowej herbaty, gdy sezon na mandarynki trwa w najlepsze! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-23 cm 4-5 klementynek (ok. 400 g), niewoskowanych i najlepiej ekologicznych 6 jajek 250 g cukru 250 g mielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można
Food SquareKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto
Dieta bez mlekadrugie miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny
O kuchni z uczuciemwodzie, odcedzamy, ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość – jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy serem i pancettą. Smacznego! Ps. nie wiem czy pamiętacie, ale 25 października jest wielkie kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu. Warto uczcić je czymś pysznym! Ja już mam pewne
Ostra na Słodkosię zdjęcia zrobić ;). Świetna szybka i lżejsza przekąska jeszcze przed Świętami, chociaż na świątecznym stole na pewno również będą doskonale się prezentować. Każdy fan mocno kokosowych smaków na pewno będzie zachwycony. Składniki (ok. 16 ciastek): 1 duży dojrzały banan lub 2 małe 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Healthy food explorerSałatka jarzynowa Klasyczna, uniwersalna sałatka jarzynowa, doskonała zarówno na imprezy, święta jak i do grilla. Znana i lubiana chyba w każdym domu, choć każda gospodyni robi ją trochę inaczej Składniki: 0,5kg ziemniaków 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera pół pora 4 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki kiszone 1 szklanka kukurydzy lub groszku
Blog z Apetytempuszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami ), a resztę zrobimy w 5 minut. Polecam! SKŁADNIKI : ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl
Ostra na Słodkopuszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami ), a resztę zrobimy w 5 minut. Polecam! SKŁADNIKI : ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl
Ostra na SłodkoJuż tylko kilka dni dzieli nas od Świąt Wielkanocnych, więc dziś mam propozycje bez której nie można się obejść... Składniki na pastę; 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki majonezu 3 łyżki chrzanu ROLNIK sól i pieprz do smaku Dodatkowo; 6 jajek ugotowanych na twardo rukola do dekoracji barwniki spożywcze (kolory dowolne) Przygotowanie; Ugotowane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka
Radość kipiąca uśmiechem.szybkie w przygotowaniu, zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Chociaż do świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to pierwsze próby ciastek mam już za sobą. Zresztą przechowywane w pudełku można upiec już dziś a dzień przed podaniem przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem i wyglądem przypominają jajka :) Polecam :) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko
Zrób to smacznietygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem, kremem czy marmoladą. Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy 1 szklanka cukru 200 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy
Życie zaczyna się w kuchnianyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować. Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie : 30 min. Na około 60 ciasteczek: ● 600 g mąki pszennej (typ 550) ● 1 szczypta soli ● 200 g drobnego cukru ● 2 białka jajek ● 400 g miękkiego masła ● 1 łyżka esktraktu z wanilii ● 1 łyżka cynamonu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWitam Kochani Święta już za kilka dni,więc przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na świąteczny piernik z powidłami -szybki,łatwy i przyjemny. Polecam i zapraszam Przepis na blaszkę 30x11 cm wys 7cm CIASTO -2 jajka -0,5 szkl cukru pudru -2 szkl mąki pszennej tortowej -150g płynnego miodu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku