suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu. Składniki: 600g suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki) 3 l wody Około 250g cukru brązowego lub miodu 2-3 laski cynamonu laska wanilii (wydrążona bez nasionek) 5-6 goździków 6-8 ziaren
Pyry na Gazlasu Sernik z polewą krówkową na migdałowym spodzie Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą Ciasto jesienna krówka z jabłkami Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Ciasto truskawkowe Ciasto Princessa kokosowa Murzynek Siostry Anastazji
Passions hobbies lifesypkimi i łyżką dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Foremki do mufinek wykładamy papilotkami i napełaniamy ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki możemy włożyć orzeszek lub kawałek jabłka, czekolady gorzkiej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut w 170 stopniach (najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli wilgotny to jeszcze chwilę potrzymać). Z tej porcji wyszło 15 muffinek. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebędę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 250 g mascarpone około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka owoce suszone firmy Helio ) 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 5 białek 5 łyżek cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 opakowanie serfixu Dodatkowo
PatiGotujefiletów śledziowych a’la matias 3-4 średniej wielkości ziemniaki 5 ugotowanych na twardo jajek 1 duży por 1 duża czerwona cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 jabłko 1 pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy(...)przepłukujemy wodą, a następnie zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin. Por kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W podobną kostkę kroimy również jabłko, jajka, wystudzone i obrane ze skórki ziemniaki oraz ogórki. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę i łączymy z resztą składników. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą, sokiem
Smaki Na Talerzupewnością będą zachwyceni. A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
Kuchnia MagdaLenyzachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 małe czerwone cebule 2 małe ziemniaki jabłko ½ cytryny dymka do posypania sól i pieprz do smaku winegret: 2 łyżeczki musztardy Dijon łyżeczka modu łyżeczka oliwy ½ łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia(...)wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniało. Cebule kroimy w plasterki i rozdzielamy na obręcze. Polówkę cytryny dzielimy na cztery części. Wszystkie składniki sałatki wykładamy
Pyry na Gazlodowatej wody opcjonalnie zmielony na puder ksylitol do posypania nadzienie 40 g orzechów włoskich, drobno pokruszonych 30 g daktyli, drobno posiekanych 30 g rodzynek, drobno posiekanych 60 g suszonych jabłek, drobno posiekanych skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy (bez białych błonek) 1 łyżka miodu czubata łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki powideł śliwkowych Przygotowanie Mąkę wymieszaj z solą i ksylitolem
Powiedz dietom nieznajdziesz tutaj Kompot z suszu Od niedawna na wigilijnym stole goszczą pomarańczy i mandarynki. Dawniej pojawiały się na nim na suszone śliwki (bo odpędzały złe moce i zapewniały długowieczność), jabłka (symbol miłości, zdrowia, pokoju), gruszki (przedłużanie życia, przyciągnie pieniędzy). Oprócz nich na dworach cieszono się również suszonymi rodzynkami, figami, które miały dawać płodność, obfitość, oczyszczenie, długowieczność, a nawet nieśmiertelność
Oka w rosole czyli KaFka gotujechoć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie
Obiad gotowyprzepis na wigilijną kapustę z grzybami może stanowić świetną bazę do różnych Waszych wariacji – można do kapusty dodać niecko marchewki, można dodać suszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :) Składniki: 1kg kapusty kiszonej 1 duża cebula co najmniej(...)kapusty mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą i odrobiną cukru. Jeśli chcecie dodać marchewkę, śliwki (wcześniej je namoczyć i pokroić podobnie jak grzyby) lub jabłko zróbcie to wtedy, gdy dodajecie grzyby. Wigilijną kapustę z grzybami można bez problemu odgrzewać – ba, taka 1-2 dniowa jest jeszcze lepsza :) Post Wigilijna kapusta z grzybami pojawił się
Pociąg Do Kuchniburaczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne tiramisu Domowa zacierka Prażone orzechy włoskie Bombki z mleka w proszku Trufle z masy kajmakowej i herbatników Bezy z czekoladą Szybki kompot z jabłkami Pierogi ruskie
W Moim Magicznym Domudotrwają ;)). Ja zazwyczaj zajmuję się tym na początku grudnia i staram się wybierać takie, które nie będą łamały zębów, albo – w sytuacji ekstremalnej – dodaję do puszki kawałki jabłek, co przyspiesza cały proces i pierniczki są miękkie dużo szybciej. W ramach #blogmas przygotowałam zestawienie najlepszych według mnie przepisów, które pojawiły się już wcześniej na blogu i śmiało możecie
Fitkotjako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy bigos – przepis Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju(...)wody, doprawiamy solą, pieprzem i po zagotowaniu dodajemy podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Gotujemy całość przez ok. 50 minut. Następnie dodajemy powidła, kminek, majeranek, pokrojone w drobną kostkę jabłko i całość dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy przez ok. 25 minut. Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do bigosu. Gotujemy przez kolejne 25 minut aż kapusta będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!