jadacie owsianki polecam włączyć ją do codziennego menu :) Składniki: * niepełna szklanka wody * 3-4 łyżki płatków owsianych * płaska łyżeczka cynamonu * owoce, u mnie najczęściej są to maliny, borówki, jabłka, orzechy Wykonanie: Wodę wlać do garnka, wsypać cynamon i płatki owsiane, wymieszać i zagotować co chwile mieszając. Owsiankę odstawić na chwilę, aż płatki napęcznieją. Przełożyć do miseczki i już
Zrób to smacznieSkładniki: - 5 dużych marchewek - pół puszki groszku - 2 pietruszki (korzeń) - 1 jabłko - 3 ogórki konserwowe - 3 czubate łyżki majonezu - łyżka musztardy sarepskiej - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy i gotujemy na parze, lekko solimy pod koniec gotowania. 2. Jabłko, ogórki, marchew oraz pietruszkę kroimy w kostkę. Łączymy z groszkiem, majonezem i musztardą. Podaję do kanapek lub obiadu mięsnego
Od łyżki do widelcanajwięcej i są najtańsze więc warto z nich korzystać. Warto je jeść, pić sok a także przetwarzać na później robiąc m.in. domowe konfitury . Nie zapominam ani trochę o rodzimych jabłkach bo bardzo je lubię, ale chętnie zjem słodką mandarynkę, kwaskowe pomarańcze czy gorzkawego grapefruita. Wiem, że wystarczająco dużo witaminy C dostarczyłaby mi pyszna kapusta kiszona, ale owoce cytrusowe
Smaczna Pyzamajerankiem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety z karkówki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy z surówką z pora i jabłek. Z tej ilości składników wychodzi ok. 12 dużych kotletów wieprzowych.Smacznego! The post Kotlety siekane z karkówki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięulepszaczy. Jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy, dodajmy świeżych owoców. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także dodatek łyżeczki miodu albo konfitury. Moją ulubioną alternatywą jest jogurt naturalny z kawałkami jabłek, podsmażonych wcześniej z cynamonem. Idealnie rozgrzewa w jesienne, chłodne poranki. Mama często taki przyrządza J Przepis na jogurt naturalny Składniki: 1 litr słodkiego mleka, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Moja Mama Gotujeszklanki mąki ( u mnie orkiszowa) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej BIO bez fosforanów) 30-40 dag śliwek ( można dodać inne owoce np. morele, brzoskwini lub jabłka ) Przygotowanie: Jajka ubijać mikserem około 5 minut dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i do ubitych jajek dodawać
Moja Mama Gotujeczęsto serwowaną przez Moją Mamę. Barszcz polsko-ukraiński Składniki: 3 buraki 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera 2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów 1/2 puszki białej fasolkii (lub namoczonej i ugotowanej) 80 dag ziemniaków 1/2 łyżeczki kminku 5 ziarenek angielskiego ziela 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku Około(...)warzywa są już miękkie, zmniejsz gaz, dodaj fasolkę, ugotowane, pocięte w kostkę ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, 2 upieczone i starte buraki, obrane i starte jabłko, posiekaną pietruszkę, a następnie całość dopraw solą i pieprzem. · Podawaj na talerzach z dodatkiem śmietany ( u mnie bez) Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujektóra powoduje opuchliznę i niechciane przybieranie na wadze. Działa oczyszczająco, usuwając zwiększone ilości kwasu moczowego z organizmu. Koktajl oczyszczający z ogórkiem i selerem naciowym Składniki: 1 zielony ogórek 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 2 łodygi selera naciowego kilka listków natki pietruszki 2 krople oleju lnianego kawałek świeżego imbiru Przygotowanie: Ogórek, seler, natkę,imbir, jabłko
Moja Mama Gotujeburaków odpowiadają za prawidłową mikroflorę jelitową, a zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze oczyszczają i regenerują organizm. Koktajl z sokiem z buraków i szpinakiem Składniki: 1 duże jabłko 1/2 grejpfruta 1 pomarańcza 70 g szpinaku 1 łyżeczka ostropestu plamistego 40 ml soku z kiszonych buraków Przygotowanie: Łyżeczkę ostropestu gotujemy przez 10 minut w wodzie. Odcedzamy. Miksujemy szpinak, cytrusy(...)jabłko. Dodajemy do wywaru z ostropestu. Na końcu dolewamy sok z kiszonych buraków. Mieszamy. Autor: Córka
Moja Mama Gotujewytrawnie. Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonych buraków. Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonych buraków Składniki: 80 g szpinaku 70 ml soku z kiszonych buraków 1 małe jabłko Przygotowanie: Szpinak i jabłko miksujemy. Dodajemy sok z kiszonych buraków. Mieszamy. Autor: Córka
Moja Mama Gotujetemperatury 190 stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut. Podajemy na ciepło albo na zimno z dodatkiem dowolnej sałatki np. z kopru włoskiego, jabłka i selera naciowego. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujeniektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine 150 ml brandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego(...)czosnek. Dodajemy przepłukaną na sitku kiszoną kapustę, sól, pieprz, goździki, liście laurowe, kminek, tymianek, kolendrę i gorczycę. Wlewamy 4 szklanki wody i gotujemy 60 minut. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę, jabłko starte na tarce razem ze skórką, grzyby razem z wodą w której się moczyły, śliwki, sos sojowy, soczewicę. Gotujemy na małym ogniu 60 minut. Po tym czasie dodajemy powidło śliwkowe
Moja Mama GotujeSkładniki: 1/2 średniej czerwonej kapusty 2 cebule 1 jabłko ok. 100 -200 g wędzonego boczku ok. 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego - ja wybrałam firmę Jamar sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele 1 łyżka oleju Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko obrane wcześniej
W Moim Magicznym DomuSkładniki (2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 4 łyżki śmietany 12 % 1 duże jabłko szczypta cynamonu łyżka miodu banan do dekoracji Sposób przygotowania: Kaszę dokładnie przepłakać, zimną a potem gorąca wodą. Zalać szklanką wody i delikatnie posolić. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut. Jabłko zetrzeć na tarce , połączyć ze śmietaną wymieszą z cynamonem i miodem. Wysmaruj
Menu Zdrowiasosem czekoladowym. Jak ostatki to ostatki i szalejmy;) Jakie naleśniki lubicie najbardziej? My zdecydowanie te na słodko. Wybredni nie jesteśmy. Jako nadzienie sprawdzi się zarówno ser, dżem czy jabłka smażone. Naleśniki z serem białym, często bywają ciężkawe, dlatego narodził się pomysł, żeby tą ich ciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone. Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów
Mieszam w Garnku