suszonych owoców. Sekretem tego prostego napoju są dobrej jakości suszone owoce, które nadadzą mu wyrazistego, lekko wytrawnego smaku i aromatu dymnego. Jego sercem są oczywiście śliwki i jabłka. Rok rocznie odkładam niewielką porcję tego napoju do przygotowania moczki. Kompot z suszu przepis>>> W przeciwieństwie do typowego kompotu
kuron.com.plwędzonym łososiem czy rukolą. Zatem spektrum wykorzystania jest szerokie, grzanki z kozim serem, sałatkę z rukolą czy surówka do obiadu z dodatkiem słodkiego jabłka. Ważne jest aby buraki możliwie cienko pokroić, zbyt grube plasterki są ciężkie do pogryzienia. Dlatego ja stosuję tzw. mandolinę, foto poniżej. Dla wyjątkowo wybrednych osobników, warzywo można obrać
kuron.com.plplacuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna słodycz owoców – nie trzeba dodawać dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest
Zasmakuj KuchniBardzo prosta, soczysta i, mimo obecności majonezu, lekka surówka. Dla niektórych z Was może się to wydać dziwne, ale po raz pierwszy surówkę z pora z jabłkiem (i kilkoma innymi składnikami) miałam okazję spróbować dopiero niedawno, jak byłam u mojej przyjaciółki. Zainspirowana przepisem jej Mamy, postanowiłam wrzucić na bloga uproszczoną wersję (cudzych tajemnic kulinarnych się [...] Artykuł SURÓWKA Z PORA(...)JABŁKIEM pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.compieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, obłożyć pozostałymi owocami ( jabłka, morele, brzoskwinie i masłem. Przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem góra/dół nastawionego na 160 C. Piec 60 minut. Wyjąć i przestudzić, żeby się lepiej kroił. Smacznego
Gosia gotujesałatka jarzynowa jest dla mnie nieodłącznym elementem zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Zazwyczaj mam okazję w okresie świątecznym zjeść przynajmniej dwie jej wersje – słodką, pełną marchewki i jabłek, i bardziej wytrawną, z groszkiem i musztardą. Obie są tak samo dobre, mimo że tak różne. A co by było, gdyby „zamieszać” w tej [...] Artykuł KOLOROWA SAŁATKA
SandraFrej.comTemat kaczki mam już z Wami dość mocno omówiony za sprawą wpisu KACZKA w jabłkach z pomarańczami. Jak dobrze wiecie, kaczka może na początku wydawać się Nam zbyt trudna w przygotowaniu, ale tak na prawdę, jest to bardzo wdzięczne mięso. Najważniejsze to skąd my tą kaczkę mamy, bo to będzie determinowało Wasz sposób obróbki tego mięsa. Kaczka "zwykła
SMYKWKUCHNIposiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 3 białka 40 g roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżka cukru pudru otarta skóra z 1 cytryny 4 łyżki miodu (płynnego) 1 jabłko winne kilka kropli aromatu migdałowego + mleko do pomalowania przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto(...)podwoiło swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową: Mak należy wcześniej sparzyć i zmielić, ja przygotowałam mak według tego przepisu: Przygotowanie maku Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa. Foremkę
Uwaga Babcia GotujePestki dyni – 25 Wiśnie – 25 Gruszka – 30 Mleko sojowe – 30 Morele świeże – 30 Owoce cytrusowe – 30 Pomidory – 30 Twaróg odtłuszczony – 30 Brzoskwinie, nektarynki – 35 Fasola – 35 Groszek zielony – 35 Jabłka świeze, duszone, suszone – 35 Jogurt odtłuszczony – 35 Ryż dziki – 35 źródło: pixabay.com Te urządzenia mogą ci pomóc w walce o piękną sylwetkę! Sprzęt sportowy, który nie zajmie dużo miejsca
Dajetpowstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek . Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z cynamonem. Taka szarlotka z gruszek na pewno skradnie wasze serce, bo pod warstwą kruszonki i cynamonowych
Ugotowane pozamiatanejako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy bigos – przepis Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju(...)wody, doprawiamy solą, pieprzem i po zagotowaniu dodajemy podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Gotujemy całość przez ok. 50 minut. Następnie dodajemy powidła, kminek, majeranek, pokrojone w drobną kostkę jabłko i całość dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy przez ok. 25 minut. Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do bigosu. Gotujemy przez kolejne 25 minut aż kapusta będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mega zdrową przekąską. Do środka wrzucamy garść orzechów, ulubione owoce (u nas jagody bo akurat były w zamrażarce), ale możecie użyć wszystkiego co akurat leży pod ręką: maliny, jabłka, gruszki, kalafior czy tam marchewka . Chociaż marchewka to akurat spoko pomysł, mogłoby być ciekawe. Samo ciasto jest bezglutenowe , a dodatek siemienia lnianego zamiast jajek sprawia, że jest vegańskie lub pegan
PaleoLifeSkładniki : 1 szklanka pestek z jabłek 250 ml spirytusu 95 % 500 ml wody mineralnej niegazowanej 30 dkg cukru Sposób wykonania : W odę podgrzej ( jeśli dajesz wodę mineralną , nie musisz jej gotować, jeśli z kranu to przegotuj ją ), rozpuść w niej cukier. Wlej do słoja, dodaj pestki, zalej spirytusem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 2 miesiące
Przepisy i porady kulinarnegrube i duże. Upieczone pierniczki jeszcze ciepłe zdjąć z blaszki i odstawić na kratkę do studzenia. Pierniczki po wystudzeniu twardnieją i wymagają leżakowania w zamkniętej puszce z kawałkami jabłek lub chleba. Po kilku dniach są idealnie mięciutkie. Wtedy można je dowolnie udekorować lukrem lub czekoladą. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie