wody, może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu odwodnieniu organizmu. Poczytajcie więcej na temat selera, naprawdę warto! Kombinujcie z nim – dodawajcie do niego różne kompozycje warzyw lub owoców, np.: jabłka, kiwi, pomarańcze – wedle upodobań. Nie pożałujecie! Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 gruszka łyżka soku z cytryny szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Łodygi selera naciowego dokładnie myjemy
Zasmakuj Kuchnijako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania, ale również wnosi kolor do całej potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez(...)minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do zimnej kapusty ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane jabłko. Dodajemy ocet, olej, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Kolor kapusty z niebieskiego zmieni się na fioletowy. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby dodajemy więcej octu. Doskonale smakuje również na drugi dzień. Pamiętajmy jednak, aby włożyć
Kuchnia od dwojgaOwsianka, która "robi się sama" ;) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych górskich, 1 małe jabłko słodkie, ok 200 ml mleka, 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki!) 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mleka wraz z przyprawą, nasionami, oraz płatkami. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki
Lena Gotujejeszcze nic straconego, możecie odłożyć go na kilka dni, żeby poleżało w temperaturze pokojowej i dojrzało. Proces ten można przyspieszyć, wkładając owoce do papierowej torby lub umieszczając obok jabłek czy bananów. Gorzej jeżeli kupimy owoc przejrzały, zbyt miękki pokryty licznymi plamkami wtedy sytuacja jest niestety beznadziejna, a pieniądze wyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że stosując się do tych
Fitsweet.meOwoce pod kruszonką są bardzo smacznym deserem. Teraz możemy wykorzystać jabłka bo mamy sezon, a ja jeszcze dołożyłam do nich truskawki i pomarańcze. Wyszły pyszne, zapaszyste owoce pod kruszonką. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniekiszenia jest kapusta. Jeszcze niedawno nasze mamy i babcie obowiązkowo kisiły jesienią nie tylko poszatkowaną kapustę. Kiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę. Wystarczy niewielka główka, aby po tygodniu czy dwóch, cieszyć się pyszną surówką. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowaniu. Kupując kapustę trzeba zwrócić uwagę, by była ona kiszona a nie kwaszona (z dodatkiem octu). 300 g kapusty kiszonej (może być z marchewką) 2 łyżki oleju 1 małe jabłko 1/2 małej cebuli 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku Kapustę odciskamy z soku i kroimy drobno. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną
Dieta bez mlekaświeże figi i stąd pomysł na deser. Jeśli nie macie świeżych można dodać suszone wcześniej namoczone. Deser robi się szybko, jest pyszny, zdrowy i cieszy podniebienie. Namówiłam do spróbowania? Jabłka zapiekane z serem i figami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest też cena (12-15 zł za dużą porcję) i możliwość zamówienia zdrowego napoju np. nie słodkiego naparu imbirowego czy świeżo wyciskanego soku np. mojego ulubionego z buraków i jabłka. Bo same dania śniadaniowe są dość typowe. Różne rodzaje jajek na ciepło, omlety i pancakes. Pierwszy raz byłam tam po 12:00 z okazji ich 4 urodzin w weekend
Ugotowane pozamiatanePrzepis na prostą i pyszną surówkę z pora z dodatkiem jabłka i marchewki. Używając tych samych składników, w tych samych ilościach możesz przygotować surówkę w wersji ostrej i łagodnej. Czytaj dalej, a zobaczysz jak to zrobić ;-) Polecam również moje ulubione surówki obiadowe, czyli surówkę z czerwonej kapusty oraz surówkę Colesław
AniaGotuje.plduża cebula biała 3-4 ząbki czosnku 2 szklanki mleka 1 szklanka wody łyżka miodu pieprz, gałka muszkatołowa olej kokosowy mały ser pleśniowy lazur błękitny 100 g chipsy z jabłek* Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Układam na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i podpiekam w piekarniku (200 stopni, góra-dół), aż zmiękną. Na patelni podsmażam cebulę, pokrojone
Karczma Honoriettyziś upiekłem smaczne ciastka francuskie z jabłkami. Znikają bardzo szybko. T utaj znajdziesz przepis : francuskie z jabkami. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneprzygotowania, jeśli ma się wcześniej upieczone buraki. Już nie czuję, że rymuje... :D Polecam! ;) Składniki: roszponka około 1 garść 2-3 sztuki średnich buraków ser pleśniowy z niebieską pleśnią jabłko 4 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina pół łyżeczki miodu sól, pieprz Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości(...)mnie około 40 minut w 200stopniach, ale wszystko zależy od tego jaka jest ich wielkość i rodzaj. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Studzimy. Wystudzone buraki, ser pleśniowy i jabłko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Dodajemy słonecznik i roszponkę. Olej, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników, najlepiej wymieszać je w małym słoiku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu
Czerwona Porzeczkajest świąteczny kiermasz; od razu wiedziałam, że będziemy na nim stałymi gośćmi. Uwielbiam tego rodzaju imprezy; można zjeść æbleskiver , czyli naleśnikowe kuleczki (które za starych, dobrych czasów wypełnione był jabłkami, stąd właśnie te owoce w nazwie) i napić się grzanego wina z migdałami i cudownie napęczniałymi rodzynkami, zwanego gløgg . Dla dzieci jest kakao z bitą śmietaną i mnóstwo atrakcji
Pożeraczka, czyli raz adobrze