był rarytas. Chyba u każdego w domu z rosołu robiło się zupę, najczęściej pomidorową, lub inną np. warzywną czy żurek. Jeśli obrodziły jabłonki zazwyczaj co drugi rok to z jabłek przygotowywaliśmy do słoików dżemy ale też gotowe nadzienie do jabłeczników na zimę. Jeśli coś zostawało to resztki jedzenia babcia zanosiła Pani, która miała gospodarstwo. Ale babcia do dzisiaj każdą
SMYKWKUCHNIsłodka :) Połączenie początkowo może wydawać się dziwne, ale czy ktoś z Was nie jadł surówki z kiszonej kapusty i słodkich jabłek? Wszystko da się połączyć, tylko trzeba zrobić to umiejętnie :) Na warsztatach przeprowadzonych w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, o których pisałam Wam tu –>KLIK przygotowywaliśmy słodkie torciki z musem dyniowym i kiszoną kapustą. Dziś przedstawiam
Mienta blogowocami przygotujemy w 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja wykorzystałam mrożone wiśnie, ale będzie pyszne również z truskawkami, brzoskwiniami, borowikami, rabarbarem czy jabłkami. Nie podaję dokładnej wagi owoców, gdyż tutaj też mamy dowolność. Jeśli chcemy bardziej wilgotne ciasto, dodajemy więcej owoców, jeśli bardziej „babkowate” wtedy ilość którą pokazuję na filmiku wystarczy. [embed
e-PrzepisyKulinarnemąki pszennej 30 g drożdży 2 całe jajka 1 szkl. ciepłego mleka 4 łyżki cukru małe opakowanie cukru waniliowego szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia Dodatkowo : jabłka, cukier, cukier puder, dżem, powidła - wg uznania Wykonanie: Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i odrobimy mleka przyrządzamy rozczyn. Odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około
Walijskie Pichcenieminut. Składniki potrzebne do przygotowania owsianki (2 porcje): Podstawa: 1 łyżka masła, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka mleka. Dodatki: świeże owoce (jagody, truskawki, porzeczki, borówki, maliny, jabłka itp.), orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, rodzynki, jagody goji, żurawina, łyżka miodu, i co tam jeszcze komuś przyjdzie do głowy :) Sposób przygotowania: W rondelku roztapiam masło i podprażam
Gotuj Się Kto Możepracy w specjalnym kubku i po takim śniadaniu jestem pełna przez całe przedpołudnie. Dziś wersja z malinami. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: szklanka mrożonych malin, 1 niewielkie jabłko, 2 łyżki płatków jaglanych lub owsianych, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka oleju lnianego, 1 szklanka mleka owsianego lub wody Sposób przygotowania: Maliny rozmrażam w mikrofalówce, myję jabłko i wycinam
Gotuj Się Kto Możejakich upraw je kupować? to już zależy od portfela kupującego. Czysta piętnastka Pozostałe Parszywa dwunastka Grapefruit Ogórki Truskawki Kalafior Pomidorki koktajlowe Szpinak Melon kantalupa Sałata Nektarynki Kiwi Zielony groszek Jabłka Melon miodowy Borówki Brzoskwinie Bakłażan Papryczka chili Gruszki Mango Jarmuż Wiśnie Szparagi Jagody Winogrona Papaja Śliwki Seler naciowy Zielony groszek mrożony Mandarynki Pomidory Cebula Maliny Papryka Kapusta Marchewka Ziemniaki
Gotuj Się Kto Możeminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Orzechowy koktajl śniadaniowy Dla wszystkich zmęczonych ciężkim świątecznym jedzonkiem polecam lekki i pożywny orzechowy koktajl śniadaniowy :) Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: 1 jabłko, 1 banan, garść orzechów nerkowca, 2 łyżki płatków jaglanych, 1 łyżeczka nasion chia, 1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistego, 1 łyżeczka oleju lnianego, 1 szklanka mleka roślinnego Sposób przygotowania: Jabłko myje
Gotuj Się Kto Możebidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Zielony koktajl z jarmużu i rukoli Składniki potrzebne do przygotowania zielonego koktajlu: 4 liście jarmużu, garść rukoli 1 jabłko, 2 kiwi, 1 łyżeczka młodego jęczmienia, 1 łyżeczka oleju lnianego, 1 szklanka wody Sposób przygotowania: Płuczę dokładnie rukoli i liście jarmużu, odrywam twarde części łodyg, myję jabłko i wycinam gniazdo
Gotuj Się Kto Możeśniadania :) a co jeszcze bardziej mnie cieszy podchodzą również mojej żonie i zawsze zajada gdy przyrządzam je na śniadanie :) Kombinacji jest tyle ile mamy rodzajów owoców i dodatków. Banany, jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, suszone owoce czy nawet orzechy wszystko można dodać . W moim przepisie leci przeważnie: 100g płatków ryżowych 500ml mleka banan 20g miód 20g żurawina konfitura dla żony
Smacznie Pysznie Kalorycznieramach detoksu szybkie owocowe smoothie, które jak w moim przypadku można dodać do tostów z dżemem, kawy i zaserwować ukochanej osobie na pyszne śniadanko. Składniki: pół awokado 2 jabłka banan 700ml soku jabłkowego (schłodzony) Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i mamy pyszne orzeźwiające smoothie śniadaniowe - bomba witamin o poranku wskazana :) Składniki odżywcze oraz kalorie (2 porcje): Wartość odżywcza
Smacznie Pysznie Kaloryczniewilgotności ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone porzeczki też ciasto będzie rewelacyjne . Właśnie to lubię w ciastach. Inne dodatki-inny smak ciasta Do ciasta użyłam Oleju Wielkopolskiego . Producent na swojej stronie pisze
Kuchnia w oparachjest określany mianem bourbonu, lecz Tennessee Whiskey. Jack Daniel's Tennessee Fire stanowi zestawienie likieru cynamonowego i klasycznej whiskey Jack Daniel Tennessee. Zapach: cynamon, nuty pieczonego jabłka. Smak: cynamon, wyraźne akcenty whiskey Jack Daniels Tennessee. Finisz: długi, rozgrzewający. Powiem szczerze, że zaskoczyłam się smakiem. Wyczuwalne nuty cynamonu sprawiają, że whiskey smakuje zdecydowanie inaczej... ma ognisty smak. Wg mnie
Kuchnia w oparachNADZIENIE: 1 op. śledzia O gnista zagrycha SEKO 3 listki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny 150 g śmietany creme fraiche 100 m śmietanki 6 łyżek pokrojonego pora 1 jabłko 1 ugotowana marchewka pokrojona w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz chilli w proszku DEKORACJA: jajko ugotowane na twardo posiekany koperek Listki żelatyny namoczyć(...)podgrzewając ją. Śmietankę ubić nie do końca. Dodać creme fraiche, sól, pieprz, odrobinę chilli oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz energicznie wymieszać masę. Dodać pokrojony por, jabłko, marchewkę szczypiorek, koperek i drobno pokrojone śledzie Ognista zagrycha SEKO . Formę (u mnie keksówka) wyłożyć na spodzie chrupkim pieczywem oraz zalać następnie masą serowo-śledziową. Zostawić na noc. Rano serniczki
Kuchnia w oparach