dokładnym umyciu nie odsączać kwiatostanów. Mokre wrzucić do dużego garnka. Ja mam taki specjalny garnek do gotowania dżemów. Bardzo przydatny i pomocny. Dodać obrane i pokrojone drobno kwaśne jabłka. Gotować owoce przez 30-40 minut, co chwilkę mieszając. Jak już owoce są rozgotowane zdjąć z ognia i poczekać aż lekko przestygnią. Można owoce przetrzeć przez gęste sitko lub przecisnąć
Kuchnia Pokoleńpropozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak
mojewypiekiinietylkorządzą u nas ciasta z owocami. I w sumie dobrze, bo kiedy je piec jak nie teraz. Co tam, mamy już sierpień, zaraz przyjdzie wrzesień, kiedy to królować będą jabłka i piec będziemy szarlotki pod różnymi postaciami. Jak tu nie piec ciast z owocami lata? Padło dzisiaj na ciasto drożdżowe. Jeśli baliście się, że ciasto Wam nie wyrośnie, albo
Mieszam w Garnkuszukacie przepisu na jeszcze bardziej odchudzone pączki, to specjalnie dla serwisu Apteline przygotowałam taki oto przepis: KLIK W tym przepisie ograniczyłam ilość tłuszczu (masła), a zamiast dżemu użyłam tartego jabłka, no i tradycyjnie już zamiast smażyć, je upiekłam. Polecam
Dietologpyszne Buraczki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zlać wodę z buraczków i ostudzić buraczki. Zdjąć skórę i zetrzeć buraczki na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą
Kuchnia PokoleńRolada biszkoptowa z bananami i jabłkami. Pyszna i szybka propozycja. Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki. Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu korzystać. Może i wy się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidżem przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. D żem z aronii ma nieco cierpkawy smak, jeśli chcesz go nieco zniwelować dodaj do gotującej się aronii 2-3 obrane jabłka lub gruszki. J eśli chcesz, aby Twój dżem miał gęściejszą konsystencję możesz pod koniec gotowania dodać 1 opakowanie pektyny wymieszane z niedużą ilością cukru przeznaczonego
Przepisy i porady kulinarneniewielką ilością robionych w tym roku przetworów. Tak naprawdę robię je wyłącznie z warzyw i pewnie za chwilę przetworzę aronię (może w konfiturę , jednak w tym roku z kupnymi jabłkami, bo swoich zwyczajnie nie mam). Nie wyobrażam sobie zimy i niedzielnych śniadań bez dżemów, więc postanowiłam kupić trochę brzoskwiń i zrobić dwuskładnikowy dżem. Dwuskładnikowy, bo są w nim wyłącznie
Weekendy w domu i ogrodzieMięciutkie, delikatne placki jogurtowe. Najlepiej smakują z wyrazistymi dodatkami – np. kwaśnymi owocami czy karmelizowanymi jabłkami. Masło rozpuścić. Jogurt zmiksować z jajkami, mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia
Bulliosię znudziły. Z wczorajszych lodów zostało mi trochę składników więc wykorzystałam je do tego sernika. Żeby był bardziej orzeźwiający zalałam go nie zwykłą galaretką a taką zrobioną z soku jabłko-mięta. Na upał idealny. I nawet mnie smakował. *tortownica 21 cm Składniki: na spód: 250 g herbatników maślanych 100 g masła na masę serową: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego(...)śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch: szklanka winogron jasnych 1/2 szklanki borówki amerykańskiej garść malin 300 ml napoju jabłko-mięta ( z kartonu) 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki ( a najlepiej dwóch) i rozdrobnić za pomocą wałka. Przesypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastarym domem Babci był jeszcze starszy sad...jabłka, gruszki i śliwy i ogromniasty orzech też był.. całe lato do późnej jesieni było to miejsce biegania na boska (choć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa i odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy
Apetyczna babeczkaMiały być placki z jabłkami ale podczas szperania w zamrażalniku natknęłam się na pojemniczek z mrożonymi jagódkami no i co ja miałam z nimi zrobić???? Stanęło na placuszkach z jagodami na bazie maślanki Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Pancakes z jagodami 1 i 1/3 szkl mąki 3 łyżki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szkl
Pieguskowa Kuchniapowodów dla których nie lubię tej pory roku -jest zimno, mokro, ciemno. Ale jesień ma też kilka zalet – jest bajecznie kolorowa, rozdaje to co ma najlepsze: soczyste jabłka i gruszki, pyszne śliwki, zdrowe orzechy i smakowite grzyby. Nie wyobrażam sobie żeby o tej porze roku nie zrobić aromatycznego lecza, nie usmażyć powideł czy nie ususzyć grzybów
Pieguskowa Kuchniazmysły powróciły do formy. Na obiad przygotowałam świetną karkówkę, pracy przy niej nie za wiele a efekt zadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków. Duszona karkówka 1 kg karkówki 2 średnie cebule 5 średnich pieczarek przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego żółty ser 4 łyżki keczupu majonez Karkówkę pokroić
Pieguskowa KuchniaMałecki. Tematem przewodnim była Kuchnia Polska słodka i były to warsztaty w ramach promocji nowej książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” . Razem z mistrzem upiekliśmy tartę z jabłkami, usmażyliśmy pyszne oponki i dekorowaliśmy piernik. Wszystkie przepisy na te słodkości możecie znaleźć w książce. Sam mistrz podkreślał wielokrotnie, że znajdują się w niej uwspółcześnione wersje tradycyjnych receptur, zapamiętanych
Pieguskowa Kuchnia