powstał na życzenie moich dzieci. Warto się na nie skusić, bo robi się je błyskawicznie! Jeśli nie masz pod ręką jagód, to możesz też użyć moreli, brzoskwiń, gruszek lub jabłek pokrojonych na małe kawałki. Miłośnikom truskawek polecam przepis na placki z truskawkami
AniaGotuje.plwłaśnie sposób przedstawiam Wam niby klasyczne racuchy, ale na mące gryczanej bez dodatku cukru i oczywiście z najpyszniejszymi w tym roku truskawkami. Składniki ( na ok. 12 racuchów): 1 jabłko 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka) 1 jajko 150 g (1 szklanka) mąki gryczanej 1 banan 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej rzepakowy (do smażenia) Do podania: truskawki ( u mnie około(...)musu kokosowego) 1 łyżka migdałów Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać zmiażdżonego banana, mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do ciasta i wymieszać. Wykładać po około łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyjakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości(...)zielem angielskim i octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę octu. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovywykorzystać ich w cieście. A ja uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto
Moje Małe Czarowaniefrancuskie z rabarbarem to super propozycja na smakowitą sezonową słodką przekąskę. Polecam! Inne propozycje do wykorzystania ciasta francuskiego to na słodko: rogaliki z czekoladą<klik> , ciastka z jabłkami<klik> , z kremem i owocami<klik> lub na wytrawnie paszteciki z pieczarkami<klik> . Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze
Lamarida.plwypożyczyła dla mnie z biblioteki pierwszą książkę kucharską pt. Gotuj z Kubusiem Puchatkiem i mając 7 lat sama smażyłam tosty francuskie z miodem, piekłam kruche ciasto z jabłkami i robiłam czekoladowe ciastka owsiane. I nikt nigdy nie krzyczał na mnie kiedy coś wybrudziłam, zbiłam, popsułam lub kiedy popękały mi wszystkie ceramiczne naczynie żaroodporne bo wkładałam je do mocno nagrzanego
Mango Papajapatelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor *** *** Podajemy posypane cukrem pudrem lub z konfiturą, dżemem albo miodem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI
Blog z Apetytemszybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią, że za godzinę będą u Was. Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako, że jeszcze nie spotkałam jagód
Kuchnia w oparachlepszego niż w zimie otworzyć słoik kompotu do obiadu i poczuć ten wspaniały smak lata! Zwykle na zimę robię kompoty z jabłek i truskawek, ale w tym roku zostałam niespodziewanie obdarowana czereśniami i w ten sposób powstało kilka słoiczków kompotu czereśniowego. Wyszedł super, bo jeden już musiałam wypić, gdyż niestety usłyszałam syczenie podczas gotowania i okazało się, że zakrętka
Mania WypiekaniaSkładniki Spód - 75 g mąki owsianej - 150 g mąki kukurydzianej - 3 żółtka - 70 ml oleju kokosowego - 1,5 łyżki dowolnego słodzidła Wierzch - dowolne sezonowe owoce: ja użyłam 2 jabłka, 2 brzoskwinie Beza - 3 białka - odrobina soli - 2 łyżki dowolnego słodzidła Dodatkowo - polewa z jogurtu natrualnego (150 ml) oraz 30 g odżywki białkowej - kilka borówek i truskawek Wykonanie Do miski
Health-Fit-Lifesprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony z dobrej stali. Kosztuje około 25 zł. Kiedy w domu zaczęliśmy zamieniać w spaghetti cukinię, marchew, białą rzepę a nawet buraczki i jabłka radość była większa niż z nowego play station. Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz autorski pomysł
Niedzielny kucharzmożemy je odkrywać na nowo. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : 1/2 średniej wielkości białej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka lub kilka małych 1 średnia czerwona cebula 1 duże i soczyste jabłko (np. Ligol lub Jonagored) trochę soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę pokroić wycinając twardy głąb ze środka. Marchew obrać ze skórki i pokroić nożem(...)cienkie słupki w miarę równej długości. Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w słupki podobnej wielkości co marchew. Cebulę obrać i pokroić (wzdłuż) w dosyć cienkie piórka. Pokrojone warzywa wrzucić do miski, skropić odrobiną soku z cytryny, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 1 PORCJA TO OK. 60 KCAL, WĘGLOWODANY
Dietologzupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas(...)buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 małego kalafdiora 1/2 cebuli 1 duży malinowy pomidor 1/2 pęczka matki kilka łodyżek świeżej mięty sok z cytryny sól
Kulinarne przygody GatitySAŁATKI. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 2 pęczki szparagów zielonych 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak 6 łyżek oleju 200 g pieczarek 3 średnie pomidory 1 sałata lodowa koperek sól pieprz Sos 1/2 szklanki oliwy 1 czubata łyżeczka musztardy (dałam bawarską(...)pokroić na plasterki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju. Oprószyć je solą i pieprzem. Sałatę porozrywać na mniejsze kawałki. Do miski włożyć rozdrobnioną sałatę, pokrojone szparagi, kurczaka, pokrojone jabłko, podsmażone pieczarki, pomidory pokrojone w kostkę i posiekany koperek. Wlać sos i dokładnie wszystko wymieszać. sałatka szparagowa
O kuchni z uczuciemzupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas(...)buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Surówka z młodej kapusty z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 główka kapusty 1 marchewka sok z cytryny sól himalajska czarny pieprz 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie
Kulinarne przygody Gatity