jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:91/436)

Schab tulipan. Schab pieczony z orzechami 611

Przed Wami wspaniały schab pieczony , ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne. Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty

Smaczna Pyza
Zupa krem z kabaczkiem. 214

bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam  aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze i gotuje" -  http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1  winne jabłko 2  ząbki czosnku

Kulinarny karnet Christophera
Ambasador 394

pośród ciast Bardzo Wam polecam Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 6 jaj 250 g cukru kryształu 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2-3 jabłka lub inne owoce świeże lub z kompotu Margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kupkami na zmianę ciasto białe i ciasto ciemne. Lekko rozprowadzamy. Między kupkami wkładamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej

Made By Mom And Son
Łatwe ciasto z jabłkami 698

lekko kwaskowe) 1 kostka miękkiego masła (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie: 2 łyżeczki cynamonu lub kilka kropel olejku cytrynowego Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć   gniazda nasienne po czym pokroić w plastry. Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodając kolejno jajka(...)pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone jabłka wyłożyć na cieście lekko je dociskając. Opcjonalnie można posypać cynamonem.   Piec około 40 minut w 180 stopniach

W garach u Gosi
Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym 217

blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Ciasto kruche: 1/5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 120g masła lub margaryny 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Masa: 2 jabłka 1 gotowy krem do karpatki 400 ml mleka   Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować krem wg opisu z opakowania. (U mnie(...)mleka.) Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą częścią ciasta i ponakłuwać. Podpiec 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie na cieście ułożyć jabłka, rozsmarować krem a całość przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piec około

Di gotuje
Jabłecznik z czekoladą 159

czekolady. Więc do dzieła. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 350 gram mąki pszennej ( tortowe j) 5 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy(...)Blaszkę smarujemy margaryną ( najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta ) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę ( blaszka typowa prostokątna ). Pieczemy w piekarniku w temp. 180  o  C przez 40-50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. (function

Smaki Ewy
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 685

Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki piekarnika  podczas pieczenia, aż kręci nosem!. Podawałam ciasto jaglane na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie.  Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej(...) obieramy z łupin i kroimy w płaskie plasterki. 4. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. 5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka.6. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez 60 minut

Apetyczna babeczka
Ciasto pietruszkowe z syropem klonowym i orzechami pekan 132

ciasto: 250g masła 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara) 5 jajek 140g syropu klonowego 360g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 jabłka  360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej) 75g orzechów pekan (lub włoskich) skórka i sok z jednej pomarańczy Składniki na krem i dekorację: 375g serka mascarpone(...)wlać do nich przestudzone masło z cukrem i syropem. Krótko zmiksować. Mąkę przesiać w osobnej misce i wymieszać ją z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do reszty ciasta i krótko zmiksować. Dodać jabłka, pietruszkę, sok i skórkę pomarańczową oraz orzechy. Wymieszać łyżką, aż składniki się połączą.  Dwie blaszki o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki

Mania Wypiekania
Błyskawiczne racuszki -placuszki 170

WANILIOWY JABŁKO PRZYGOTOWANIE: MĄKĘ,CUKIER I CUKIER WANILIOWY I PROSZEK DO PIECZENIA,MIESZAMY W MISCE,W DRUGIEJ ROZTRZEPAĆ MLEKO Z JAJKIEM POŁĄCZYĆ WSZYSTKO RAZEM I ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE JABŁKO I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR POTEM JUŻ TYLKO POSYPAĆ CUKREM PUDREM I GOTOWE JA CZASEM ROBIĘ RÓWNIEŻ BEZ JABŁKA I TYLKO PO WIERZCHU SMARUJĘ DŻEMEM,LUB DAJE BITĄ ŚMIETANĘ

Swojskie jedzonko
Szarlotka królewska 203

swojej prostocie :) Zapraszam! Szarlotka królewska Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 śmietan fix  starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka(...)cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać.  Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przelać do formy. Piec około 30 min w 180'C Masa jabłkowa: Jabłka oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Postawić na małym ogniu i chwilkę podsmażyć.Następnie dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Gorącą masę

Tagebuch po polsku
Ciasto Salceson 465

mąki tortowej 3 czubate łyżki kakao 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka pokrojonych orzechów Jabłka obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. W misce miksujemy jajka (razem białka i żółtka)na puszystą masę, stopniowo dodajemy(...)misce mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy. Miksując na mniejszych obrotach. na końcu dodajemy orzechy i jabłka. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w 180 stopniach około 40-45 minut. Do tzw "suchego patyczka". Po ostudzeniu możemy zrobić polewę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej

kruche babeczki
Babka cytrynowa 179

Lekko cytrynowa,  z kawałkami suszonych jabłek.  Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy ubite(...)sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Szarlotka z pianką 219

cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi(...)Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po wystudzeniu

Kuchcik gotuje
Walijskie placuszki z jabłkiem i z żurawiną 186

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Basine pichcenie . Swoją wersję wzbogaciłam o dodanie jabłka. Placuszki są rewelacyjne i idealnie nadają się na szybkie śniadanie. Można do nich dodać ulubione bakalie - czy też różne owoce. Podawałam je z cukrem pudrem i konfiturą brzoskwiniową, ale w zasadzie wszystko do nich pasuje. Polecam zrobienie większej porcji, ponieważ szybko znikają(...)wystygnięciu! (9 niewielkich sztuk)  1 jajko 40 ml mleka (ciepłego) 30g cukru  60g masła (zimnego) 130g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 30g suszonej żurawiny ( ekoMalwa ) 1 jabłko masło/olej do smażenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z cukrem. Dodać posiekane masło. Całość rozetrzeć palcami - tak jak kruszonkę. Wlać mleko połączone z roztrzepanym jajkiem. Masę

Di gotuje
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i rodzynkami 170

tniemy na ok 4 cm kawałki. Układamy je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C. przez ok 50 -60 minut (gdyby zbyt mocno zarumieniało się z góry można przykryć papierem do pieczenia - raczej nie skracamy czasu pieczenia, gdyż przez wilgotne jabłka ciasto mogłoby się nie przepiec w środku). Smacznego

Słodka Kraina Wypieków