jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:93/436)

Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 210

zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy."Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki.Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać(...)ostygnie i wbić żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką).Dać na jabłka.Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut.Smacznego :DWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Napoleonka z masą grysikowąLiryczne babeczki

Moje pyszne gotowanie
surówka z modrej kapusty 318

być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem.  Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany  sól, pieprz Kapustę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Prosta tarta jabłkowa 203

końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru  ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli(...)szerokości  2 cm. Robimy ramkę z brzegów pozostałego ciasta nakładając na każdy bok po 1 pasku ciasta. Na rogach ciasto trzeba dobrze połączyć żeby w czasie pieczenia się nie rozpadło. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na plasterki około 2 mm. Układamy na ciasto na zakładkę (jak dachówki by na siebie zachodziły

Przysmaki Karolki
Tani i szybki jabłecznik 217

wyszło i wszystkim smakowało to już na prawdę coś" :) Ciasto dla każdego :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 kg jabłek 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny 2 krople olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy  Wykonanie: Jest bardzo szybkie więc najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170*C. jajka ubijamy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek. Miksujemy na niskich obrotach. 1/3 ciasta wylewamy na tortownicę o wymiarach ok. 23 cm. Następnie układamy jabłka, posypujemy cynamonem, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy przez 55 minut. I gotowe :) Pozdrawiam

W Moim Magicznym Domu
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 422

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pianka: 3 budynie śmietankowe 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju 1,5 kg jabłek Białka oddzielam od żółtek. Na stolnicę przesiewam mąkę, mieszam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaję posiekane masło i po jednym żółtku, zagniatam ciasto. Następnie dodaję śmietanę, u mnie potrzeba było 3 łyżki, dodajemy ją stopniowo(...)ogórki). Białka ubijamy, dodajemy do nich stopniowo cukier i budynie. Na końcu wlewamy delikatnie olej.  Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, na jabłka budyniowa piankę i na piankę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Wierzch po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem

kruche babeczki
Kaczka z jabłkami i żurawiną 193

Dzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną kaczkę z jabłkami i żurawiną. Sama kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas gdy w całym mieszkaniu unosi się już pyszny i aromatyczny zapach to my musimy nadal czekać, aż kaczką dojdzie. Jednak kiedy jest już gotowa to nie można się jej oprzeć. :) Czas przygotowania(...)żurawiny. Resztą żurawiny posypujemy kaczkę. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Często podlewamy ją powstającym sosem. Po godzinie dokładamy dookoła kaczki pozostałe jabłka i zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy

Kolizje Smaków
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 276

Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Kroić po ostudzeniu.   (*) Kilka słów o cukrze brzozowym(...)Używa się go w taki sam sposób, co zwykły cukier.  Nadaje się on do przygotowywania deserów na zimno, pieczonych ciast i ciasteczek.  Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować Zalety:   - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym  - dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier  - ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny - niż inne substancje

Di gotuje
Szynka wieprzowa z siatki faszerowana jabłkami 193

Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu. Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu umieścić je w gotowej siatce. Po upieczeniu pokrojone plastry są ładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie. Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie. Składniki: 1.200 g mięsa od szynki 1,5-2 kwaśne jabłka (boskop(...)osoba trzyma przyciętą rozciągniętą siatkę, druga fiksuje w niej pieczeń. Pod siatkę włóż listki szałwi. Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania i podlej bulionem. Ułóż resztę jabłek. Przykryj naczynie pokrywką i piecz w 180`C około 1,5 godziny. Polewaj od czasu do czasu ciepłym bulionem. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka sypana 212

masła najlepiej włożyć do zamrażalnika.  Jabłka obieramy, i kroimy w kosteczkę czy w pół księżyce.  Obrane jabłka skrapiamy cytryną by nie ściemniały. Wszystkie produkty sypie prócz cynamonu mieszamy w jednej misce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki suche dzielimy na 3 porcje. 1. pierwsza warstwa suchych składników - wysypać równomiernie 2. Masło ścieramy na tarce choć lepiej(...)środkowej warstwie układamy najmniej. 3. wykładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem 4. kolejna porcja suchych składników 5. plasterki masła 6. reszta jabłek, posypanych cynamonem 7. reszta suchych składników 8. na wierzch masło, które zostało Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180* około 1 godzinę. Podawać jeszcze ciepłą z ulubionymi lodami

Garnkowe fanaberie
Rustykalna tarta z jabłkami i konfiturą mirabelkową. 163

rustykalnej tarcie słyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam! Składniki ma ciasto;  1,5 szklanki maki pszennej  pół kostki masła (10 dag)  3 łyzki cukru  3 łyzki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc(...)dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru. Na to wyłozyc jabłka. wystające brzegi zawinąć do srodka.Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.(może być gruby lub brązowy) Piec w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut do zbrązowienia ciasta . Około 5 minut przed koncem ciasto wyjac

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 420

miękkiego masła - 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz: - 1-1,2kg jabłek (najlepiej winnych)  Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć(...)proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.  Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka,  przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180* C przez około 45 minut, program góra-dół, bez termoobiegu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto ,,niebo w gębie’’ 171

stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Krem: 750 ml. mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)łyżki cukru Papier do pieczenia Forma 25x40 cm. Sposób przygotowania: 1) Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 2)  Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych

Bajeczna Kuchnia
Dietetyczne placuszki jabłkowe z płatkami owsianymi (165 kcal) 545

dużych placuszków): 250 g płatków owsianych górskich 2 średnie jabłka 2 jajka pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka myjemy obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny i płatkami owsianymi. Odstawiamy na 10 minut(...)płatki trochę zmiękły. Po tym czasie do masy dodajemy cukier, jajka i cynamon. Mieszamy. Z masy formujemy placuszki, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 35 minut

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka sypana 213

się nie znudzi! (Tortownica o średnicy 16-18 cm lub większa keksówka) 1 kg -1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cukru cynamonowego/cynamonu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1 szczypta soli 120-150g masła (*) (w zależności od szerokości formy)   Masło schłodzić(...)cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części. Na dno formy (wysłanej papierem do pieczenia) równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie 1/2 jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki. (Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku ani nie uklepywać na cieście.) Wierzch ciasta posypać startym

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania