szklanka mąki orkiszowej - 1 szklanka cukru trzcinowego - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 3 łyżki śmietany 12% - 15g proszku do pieczenia - 15g cukru wanilinowego Składniki na masę: - 1,5kg słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu - pół słoiczka powideł śliwkowych Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy(...)jabłka starte na grubych oczkach tarki i wymieszane z 2 łyżkami cynamonu. Rozwałkowujemy ciasto na trzecią, ostatnią warstwę i układamy placek na masie z jabłek. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp ca. 160-180st. C. Podajemy z lodami waniliowymi, możemy delikatnie posypać mielonym cynamonem
upichconaOrzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami. 3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne, słodziutkie placuszki idealne na deser czy kolację. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka olej do smażenia 2 łyżkki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem na gładką masę
magiczna kuchnia Kasisody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Wkładka jabłkowa: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina) Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut
Cynamonowe szczęściezawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami , które również zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne(...)Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Białą część wyłożyć na blaszkę o wielkości 23x38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Łyżką wykładać
O kuchni z uczuciemzapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów. Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 7 jabłek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżki kakao 3 jajka(...)szklanki oleju 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych) 1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia) W dużej misce warstwami ułożyć: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej. Całość odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujeblachy 40x 26 ) 3,5 szklanki mąki 250 g margaryny 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru drobnego szczyptę soli 5 jajek osobno białko i żółtko 1 szklankę cukru pudru 1 łyżkę mąki ziemniaczanej jabłka dobry kilogram cynamon małą łyżeczkę 2 łyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny(...)woli dodajemy cukru pudru, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw. Pieczemy
Basia w kuchninazwy podobne do strudla z jabłkami, ale to zupełnie co innego. Strucle z jabłkami od zawsze przygotowywała moja babcia, mama i teraz robię to ja. Gdy byłam mała to babcia opowiadała, że przepis ten był w naszej rodzinie od zawsze, piekła je zarówno jej mama, jak i babcia. Oprócz mojej rodziny, wśród moich znajomych nikt nigdy(...)jeśli już ktoś je u mnie spróbuje to prosi o przepis. Dziś zapraszam wszystkich na strucle z jabłkami. Składniki na strucle z jabłkami 2 szklanki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 125 g masła (margaryny) 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 3-4 duże jabłka (najlepsze są miękkie np. lobo
Rozpustne gotowaniedokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń(...)Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 35 minut
Tradycyjna Kuchniawsadzić do lodówki. 3. Do mąki dodać 4 łyżki cukru, miękkie masło, proszek do pieczenia. 4. Ciasto zagnieść. 1/2 rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a pozostałą część wsadzić do zamrażalnika. 5. Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Wyłożyć na ciasto. 6. Białka ubić na sztywno. Dodać 1/2 szklanki cukru oraz budyń i opcjonalnie barwnik. Dokładnie połączyć(...)wyłożyć na jabłka. 7. Na masę z białek zetrzeć drugą część ciasta. 8. Piec w temp. 180 st. C początkowo opcja dół, a po ok. 25-30 min. opcja góra-dół
A Ty Smakuj Mniekroję ze skórką)Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny.Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę.Wymieszać. Piec ok 50 min w 180'CSmacznego :)Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem , bądź oblać lukrem. Polecam
Malinowa Kawiarenkainny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!! Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18% 3/4 kostki masła lub margaryny Jabłka: 12-13 jabłek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy, np: kukurydziana(...)zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód nasypuję bułkę tartą. Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto, posypuję odrobiną cukru i cynamonu. Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam
Ciasteczkowy Potwórjest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast.Bardzo prosty do przygotowania. Składniki na 1 keksówkę: 450 g kwaśnych jabłek 50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol) 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g suszonych fig 50 g posiekanych migdałów 50 g rodzynek 3 łyżki soku jabłkowego Wykonanie: jabłka obrać(...)kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką figi pokroić w drobna kostkę,posiekać migdały,dodać rodzynki i pozostałe składniki.Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto.Uformować i Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki piec w 175`C 60-70 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn(...)mąką Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze
Proste Potrawywysokości. Słoiczki należy wcześniej dobrze posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. (zdjęcie wysyłam na maila) Karolina za miniszarlotkę Składniki na miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu(...)Smarujemy kokilki olejem rzepakowym i obsypujemy płatkami owsianymi. 4. Napełniamy kokilki duszonymi jabłkami. 5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. 6. Obsypujemy jabłka kruszonką. 7. Miniszarlotkę pieczemy w 180 ⁰C przez 30 min. W ciągu 5 dni proszę przysłać na mojego maila zkuchnidokuchni77@interia.pl adres do wysyłki nagrody wraz z numerem telefonu. Po upływie tego
Z Kuchni Do Kuchni