Dzisiaj zapraszam na białą kiełbasę w trochę innym wydaniu. Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami jest alternatywą dla podania jej w formie tradycyjnej. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne. Składniki: 4 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku kilka łyżek oliwy(...) myjemy i bez obierania kroimy w ósemki. Gdy cebula jest gotowa, dorzucamy do niej jabłka, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy białą kiełbasę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domubardzo szybko znika z talerza. składniki: kruche ciasto 450 g mąki pszennej 250 g zimnego pokrojonego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli dodatkowo 1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru waniliowego Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto(...)się schłodzi na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Na starte ciasto wyłożyć pokrojone jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut az wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra dół
Monia miesza i gotujeszkl.mąki 1/2 szkl.cukru pudru 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 łyżka miodu klonowego 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 ,5 kg jabłek cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny(...)podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć
Moje domowe kucharzenie250g mąki pszennej 200g puree z dyni (domowe lub kupione) 190ml oleju słonecznikowego 100g drobnego cukru 4 jajka 3 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jabłko Szczypta soli W misce miksera mieszamy składniki suche: przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dorzucamy szczyptę soli, cynamon oraz cukier. W drugim pojemniku delikatnie
Kolizje SmakówSkładniki jajko, 1 szt cukier, 3 łyżki mąka pszenna, 2 szkl proszek do pieczenia, 2 łyżeczki mleko, 1 szkl jabłka, 2 szt olej, do smażenia Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jajko miksujemy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do jajek na przemian z mlekiem. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, kardamon mielony 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, przecier jabłkowy 300 ml/słoik, jabłka 5 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 1 łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut(...)posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta
W Mojej Kuchni LubięWątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut. Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut. Porzeczki podsmażamy
Smakowity Blog KulinarnyCoś szybkiego i pysznego ? Szarlotka Sypana Składniki: Na ciasto: 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki razowej (pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki cukru Nadzienie: około 2,5 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Dodatkowo: 150-200 gr masła Wykonanie: Jabłka myjemy obieramy (można jednak zetrzeć ze skórką), lekko odcisnąć(...)cynamon, wymieszać i odstawić na czas dalszego przygotowywania. Sypkie składniki dzielimy ze sobą, mieszamy i rozdzielamy na 3 równe części Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia Sypkie składniki sypiemy bezpośrednio na blachę wraz z jabłkami: 1 część sypka, następnie połowa jabłek, 2 część sypka , i 2 część jabłek, 3 część sypka i na koniec ścieramy na tarce
W Moim Magicznym Domuwięc też, choć nietypowy. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 3 małe jajka (lub dwa duże) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus: 6 dużych jabłek 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jabłkowo-miętowej na krem: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła na wierzch(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180*C. Po wystudzeniu zdjąć delikatnie "skórkę" z wierzchu biszkopta. Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i zalać szklanką wody. Gotować kilka minut aż zmiękną. Następnie za pomocą blendera rozdrobnić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę. Z jabłka usuwamy gniazdo i rozdrabniamy w blenderze (można na tarce), pomarańcz dobrze czyścimy(...)białego i również rozdrabniamy, jak jabłko. Następnie odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody. Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka rozkładamy na brytfankę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.20 minut, aż złapią ładny złoty kolorek. Smacznego
Moje pyszne gotowanieproszku do pieczenia2 łyżki drobnego cukruszczypta soli3 jabłkaolej do smażenia Wykonanie:Maka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść nam w miarę gęste ciasto.Ubijamy pianę z szczyptą soli.Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki. Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy.Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki
Smaki Edytyłyżki jabłko cynamon 1 łyżeczka cukier puder do posypania Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku a następnie na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić sztywną pianę, którą delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, posypać cukrem cynamonowym(...)powtykać cienkie plasterki jabłka. Posypać kolejną warstwą cukru cynamonowego, przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać cynamonem. Piec ok 45 minut w 180st (do tzw. suchego patyczka
Smakołyki AsiWlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy śmietanę. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniki: kakao, cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy ciasto będzie jednolite wyłączamy mikser i wrzucamy jabłka oraz orzechy – mieszamy łyżką. Jabłek może wydawać się dużo, ale ciasto urośnie. Przekładamy do dużej blachy (o dłuższym boku(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika (165°C z termoobiegiem) i pieczemy 45-55 minut lub do suchego patyczka. Post Kakaowe ciasto salceson z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakużółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy 1 łyżka śmietany 18% 1/2 kostki margaryny 250 g słoik szklankowy borówek z jabłkami Wykonanie: Do mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę. W rękach ,,ucieramy" Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy(...)ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście
Z Majeczką w kuchnirobiłam drewnianą łyżką. Ciasto będzie się trochę lepić, ale to nic. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut) W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (u mnie termoobieg) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je do foremki Na ciasto wykładamy jabłka Składniki na kruszonkę(...)mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki Na jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto Zjadamy :) Smacznego
Szczęśliwa kuchnia